Wat verwacht u eigenlijk van me?

Blog van Bauke Wolters over het belang van verwachtingsmanagement

Ik schrijf dit op de dag van de inauguratie van de 46e President van de Verenigde Staten van Amerika, Joe Biden, en de Vicepresident, Kamala Harris. Ik ben heel erg blij dat het zover is. De afgelopen 4 jaren Donald Trump waren een marteling in vele opzichten, en daardoor zijn de verwachtingen voor de daden van Biden en Harris groot.

Maar over 4 jaar zal de kritiek op Biden weer niet mals zijn; oorlogen, pandemieën, discriminatie, schietpartijen, financiële crises, er zal een boel gebeuren en iemand moet daar de schuld van krijgen. Veel mensen die nu verwachten dat met een pennenstreek even de Grote Problemen worden opgelost, zullen daarin teleurgesteld worden. En die Grote Problemen zijn voor sommige mensen een klimaatcrisis of een virus, voor anderen het probleem hoe de huur van deze maand te betalen.

Verwachtingsmanagement komt veel voor. In ons vak is het zeker van belang: wij plaatsen kandidaten op vacatures bij onze opdrachtgevers, en ook daar zijn de verwachtingen hoog. Zal de nieuwe CEO het verlies kunnen ombuigen, de nieuwe Commercieel Directeur de grote klant kunnen terugwinnen, zal de Financieel Directeur binnen een paar maanden de chaos in de boekhouding kunnen oplossen? Onze kandidaten zeggen hun vorige job op, en verhuizen misschien, op basis van enkele gesprekken met hun nieuwe werkgever. Ook zij hebben van hun kant verwachtingen over werksfeer, ontwikkelmogelijkheden en resultaat.

Wij krijgen hiervan ook de terugkoppeling; soms heel snel, soms pas na jaren. En gelukkig kan ik zeggen dat we bij Van de Groep & Olsthoorn over het algemeen kennelijk ons werk goed doen, want verreweg de meeste van onze kandidaten zijn ook op de lange termijn succesvol. Toch gaat het soms mis, of wordt het pas een succes na een aantal aanpassingen. Soms blijkt dat de kandidaat toch een iets te rooskleurig beeld van zichzelf heeft geschetst; soms blijkt dat van de kant van de werkgever; en soms is het toch uiteindelijk geen match tussen beide partijen zonder dat daar een “schuldige” voor is aan te wijzen.

Wij besteden veel aandacht aan de wederzijdse verwachtingen. Dat begint met een grondige intake, niet alleen gebaseerd op harde, toetsbare feiten maar vooral ook op de “geur en kleur” van een bedrijf. Ook onze gesprekken met kandidaten zijn niet alleen gebaseerd op feiten, gepresenteerd in een glanzend cv; de intrinsieke motivatie van de kandidaat uitpluizen is van groot belang. En die match? Tja, dat leidt er soms toe dat wij een kandidaat moeten afwijzen op “de klik”, en vaak moeilijk te omschrijven ding dat een gevoel is. En soms moeten wij de werkgever overtuigen om toch over zijn gevoel heen te stappen en vooral te kijken naar de mogelijkheden van de kandidaat in plaats van naar zijn persoonlijke voorkeur. Als dat lukt, zijn dat meestal hele leuke plaatsingen, en verrassend succesvol!

Ach, verwachtingen. Kijk om u heen: wat verwachtte u niet van uw kinderen, uw kennissen en vrienden, en hoeveel is daarvan uitgekomen? Maar interessanter: wat is er ten positieve gebeurd wat u níet had verwacht. En als u toch om u heen kijkt: kijk eens in die spiegel? Wat verwacht u van uzelf? Hoe reëel is dat? En wanneer stapt ú over uw schaduw en doet u dat wat u altijd al had willen doen? De wereld is vol mogelijkheden! En vandaag, voor het Capitool in Amerika, zetten we weer met z’n allen zo’n grote stap. We gaan het meemaken!

Bauke Wolters.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten