Vrouwen en techneuten

Nieuws

Meestal hebben mensen het over “vrouwen in de techniek”. Een heel interessant onderwerp kennelijk, want het komt al zolang ik me kan heugen met regelmaat in de media en is sowieso een dankbaar onderwerp. Ik wil het even hebben over vrouwen en techneuten.

Ik ben sinds 1987 getrouwd met Kitty. Wij hebben elkaar ontmoet op de HTS in Groningen.
Ik ga met haar regelmatig naar een technische vakbeurs. Bij de ingang van de beurs gaan we elk een andere kant op. Als we elkaar dan weer treffen is het elke keer hetzelfde: mijn vrouw heeft meer gesprekken gehad op die beurs dan ik….
Hoe komt dat nou? Een techneutenbeurs is altijd een mannenaangelegenheid, dus als vrouw val je des te meer op. En mijn vrouw is technisch geïnteresseerd én psycholoog, dus erg goed in het aanknopen van een gesprek. Gevolg: veel gesprekken. Wat dan altijd weer blijkt uit die gesprek is dat wij techneuten niet goed zijn in de commerciële kant van het werk. We hebben de meest fantastische producten, maar hoe verkopen we het? Mijn vrouw krijgt die pijnpunten onmiddellijk boven omdat mannen dat kennelijk graag aan haar vertellen.

Dit werkt omgekeerd ook, en dan kom ik nu aan de crux van dit stukje. Als u als technisch bedrijf een fantastisch product heeft dat maar niet aanslaat op de markt: haal vrouwen in huis! Ten eerste wordt de sfeer op een mannenafdeling zoals engineering meteen anders zodra er vrouwen rondlopen: de mannen gaan haantjesgedrag vertonen en verzorgen zichzelf en hun werk aanmerkelijk beter, let maar op. Ten tweede hebben vrouwen een iets andere kijk op de wereld: wat voor een techneut mooi overzichtelijk is en werkt is voor haar te zwaar, onhandig, onoverzichtelijk, lelijk of gewoon onbegrijpelijk. Ten derde kunnen ze argumenten beter overbrengen: niet alleen op basis van argumenten maar vooral ook op gevoel en emotie. Ten vierde luisteren mannen beter als een vrouw iets zegt: ze durven er niet tegenin omdat ze bang zijn als hork over te komen. Dus: laat uw ontwerpen / sales / vertegenwoordiging door vrouwen doen. Maar dan wel door vrouwen die weten waar ze het over hebben: als het oppervlakkig blijft haken de mannelijk techneuten na korte tijd af.

En dan een kleine teleurstelling voor al die mannen die mijn vrouw uitnodigen om na de beurs nog even iets te gaan drinken of te eten: helaas voor u, ze gaat met mij naar huis….

Bauke Wolters

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten