Vakantieperikelen

Nieuws

Ik ben niet zo’n vakantievierder, als ik eerlijk ben. Ik heb een hekel aan vliegen, hou niet zo van hitte en zeker niet van nietsdoen, wintersport doet me niks. Bovendien ben ik graag op mijn werk en heb ik snel het gevoel dat ik iets mis als ik er niet ben. Aan de andere kant ben ik ook er ook eerlijk in, dat áls we op vakantie zijn ik daar best van kan genieten.
Andere mensen denken daar heel anders over. Ik heb 25 vakantiedagen en krijg ze niet op, sommige mensen willen echter 3-4 keer per jaar op vakantie en hebben aan 40 vakantie- plus ADV-dagen niet genoeg. In landen als de USA en Japan hebben ze iets van 10 vakantiedagen, in Frankrijk 30. Natuurlijk moet je daarbij ook nog feestdagen erbij optellen, wat in sommige landen (bijvoorbeeld Beieren) heel veel uitmaakt.

Geniet u van uw vakantie? Laat mij maar werken

Bij de firma Netflix hebben ze een andere regeling: onbeperkte vakantiedagen zolang je werk maar af is en je baas op de hoogte. Dat lijkt heel leuk, maar ik betwijfel of je in de praktijk meer vrij hebt; met dat soort regelingen is meestal de keerzijde dat de targets enorm zijn en je dag en nacht gestoord moet kunnen worden. Volkswagen was de eerste die het anders zag: buiten werktijd wordt niet gemaild of gebeld voor het werk. Vrije tijd is volgens VW bedoeld om uit te rusten en te leven.
Mijn oom Evert was boer: elke dag, twee keer per dag koeien melken bij weer en wind, ziekte was geen optie. Vroeger waren er geen bedrijfsverzorgers, dus hij was altijd aan het werk. Later werd dat gelukkig iets beter, en nadat hij met 55 met pensioen ging heeft hij nog 34 jaar van een welverdiende vakantie kunnen genieten.
Een vroegere opdrachtgever van mij deed het weer anders: tot ver na zijn pensioengerechtigde leeftijd altijd ondernemer, altijd bezig, meerdere dingen tegelijk en geld als water. Totdat hij overleed aan een hartaanval: zijn weduwe is nu rijk…
Wat ik hiermee wil zeggen is dat vakantie en werk voor iedereen verschillende waarde heeft. Iemand die het hele jaar zwaar fysieke arbeid verricht zal graag eens twee weken niets willen doen, mensen die het hele jaar meer op hun luie *** zittend met hun hoofd werken geven misschien de voorkeur aan een actieve klim- of fietsvakantie. Mij maakt het niet uit: zolang iedereen met inzet zijn werk doet mogen daar vroeg of laat best de vruchten van geplukt worden. Of dat nu vakantie, geld of waardering of nog iets anders is: ik vind alles goed.
Geniet u van uw vakantie? Laat mij maar werken…
Bauke Wolters

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten