Terug naar zijn roots: van Slowakije naar Friesland

Interview met Bart Doornkamp – COO van Stertil

In Slowakije bracht Bart Doornkamp drie onafhankelijke productielocaties samen tot één nieuwe fabriek. Toen dit meerjarenproject goed draaide, was het tijd om weer verder kijken. “Ik zocht een nieuwe uitdaging in West-Europa omdat we onze kinderen daar naar de middelbare school wilden laten gaan. Het aanbod van Van de Groep & Olsthoorn voor de rol van COO bij Stertil in Friesland kwam precies op het juiste moment.” Het betekende een terugkeer naar de regio waar hij opgegroeide.

De roots van Doornkamp liggen in operations en productie. Na zijn studie Werktuigbouwkunde begon hij bij een klein bedrijf in de verpakkingsmaterialen. De overstap naar een machineproducent in Frankrijk trapte zijn internationale loopbaan af. “Voor het Zwitserse bedrijf Franke kwam ik na een aantal tussenstappen als Plant Manager in Slowakije terecht. Later werd ik verantwoordelijk voor drie productielocaties in Nederland, Schotland en Slowakije. Deze vestigingen heb ik samengevoegd in een nieuwe fabriek in Slowakije. Deze fabriek is vanaf nul opgezet en in dit project kwam al mijn ervaring samen.”

Het aanbod van Van de Groep & Olsthoorn voor de rol van COO bij Stertil in Friesland kwam precies op het juiste moment.

Stroomversnelling

Toen de nieuwe fabriek er eenmaal stond en de productie opgestart was, wilde hij weer een andere stap zetten. In deze fase zocht Van de Groep & OIsthoorn vrij onverwacht contact of hij interesse had in de functie van COO bij Stertil. Stertil is wereldwijd marktleider voor zware hefbruggen, die vrachtwagens en bussen kunnen tillen. In de Europese markt leveren ze ook laadperrons en shelters voor magazijnen. In de Nederlandse markt heeft Stertil een servicebedrijf voor apparatuur in garages en werkplaatsen.

De vraag van Van de Groep & Olsthoorn bracht alles in een stroomversnelling. “Hoewel we vanwege het onderwijs voor de kinderen naar West-Europa wilden verhuizen, was Nederland niet per se favoriet. Bij een terugkeer wilde ik niet naar de Randstad. Een plek in het Noorden of Zuiden had de voorkeur. Het sprak me dus wel aan dat Stertil in Friesland zit. Dat is bekend terrein.”

Stertil is wereldwijd marktleider voor zware hefbruggen, die vrachtwagens en bussen kunnen tillen. In de Europese markt leveren ze ook laadperrons en shelters voor magazijnen.

Het viel hem op dat Van de Groep & Olsthoorn een goed beeld van de organisatie en rol schetste. “Ze lieten duidelijk merken de technologiesector goed te kennen en dat ze zich echt verdiepen in hun klanten. Tijdens de gesprekken kreeg ik een compleet beeld van Stertil, van de organisatie en activiteiten tot de bedrijfscultuur. Ik weet uit ervaring dat een leidinggevende operationele rol om veel meer gaat dan inhoudelijke kennis en ervaring. Ook op persoonlijk vlak en qua leiderschap moet het goed klikken met het management en de mensen binnen de organisatie. Van de Groep & Olsthoorn wist dat goed over te brengen.”

Friese wortels

Omdat Doornkamp inmiddels al een ander aanbod had liggen, was het zaak om snel te schakelen. En dat lukte. Na de introductie door Van de Groep & Olsthoorn verliep ook de kennismaking bij Stertil prettig. “Er was persoonlijk en inhoudelijk een goede match. Ik ken de mentaliteit van de Friezen omdat ik in Drachten ben opgegroeid. Door mijn Friese wortels snap ik de no-nonsense cultuur. Iedereen wil de handen uit de mouwen steken om goede producten te maken en is daar ook trots op.”

Inwerkperiode

Ook op andere vlakken sloot de rol van COO goed aan bij de ambities van Doornkamp. “Met vestigingen in Nederland, de VS en China is het een internationaal bedrijf dat kwalitatief goede producten maakt. Bovendien was er genoeg ruimte voor verbeteringen op het operationele vlak. Stertil is de laatste jaren hard gegroeid. De productieorganisatie en aansturing zijn onvoldoende meegegroeid en moeten nog een slag maken. Dat is een mooie uitdaging. Ik kwam dus niet in een gespreid bed, dat vind ik ook niet interessant. Bovendien had ik bij Franke ervaring opgedaan met Lean, iets wat bij Stertil nog in de kinderschoenen stond, maar waar ze zeker mee aan de slag willen.”

De inwerkperiode duurde vier maanden. “Mijn voorganger had de rol van COO ruim 15 jaar vervuld en dan is het lastig om los te laten. We hadden duidelijke afspraken gemaakt, waarbij ik eerst de verantwoordelijkheid over de vestigingen in de VS en China overnam. Voor Kootstertille bleek dit lastiger, maar met wederzijds begrip zijn we er goed doorheen gekomen en heb ik eind 2019 het stokje helemaal overgenomen.”

Impact Brexit en corona

Eenmaal aan het roer kwam er met de Brexit en corona heel wat op Stertil en Doornkamp af. “Het effect van de Brexit viel uiteindelijk wel mee. We hadden een terugval in de verkoop verwacht. Maar bijvoorbeeld de vraag naar onze laadperrons bleef sterk. Door de Brexit zijn er in Engeland en op het Europese vasteland veel logistieke centra gebouwd en daar profiteren wij van.”

Met veel omplannen en het zoeken of produceren van alternatieve onderdelen, hebben we het effect op de verkoop en leveringen in de hand kunnen houden. Dit onderstreept dat we veel improvisatievermogen binnen het bedrijf hebben.

De coronapandemie is een ander verhaal. Na de eerste uitbraken kwam de complete supplychain stil te liggen. Doornkamp zegt hierover: “Het begon met het sluiten van fabrieken in China, waarna ook het transport stokte. Het resultaat was een tekort aan onderdelen. De uitbraak in Noord-Italië waar onze hydraulische systemen vandaan komen, versterkte dit. Deze systemen vormen het hart van onze hefbruggen en laadperrons, waardoor we flink moesten schakelen om de productie op gang te houden. Met veel omplannen en het zoeken of produceren van alternatieve onderdelen, hebben we het effect op de verkoop en leveringen in de hand kunnen houden. Dit onderstreept dat we veel improvisatievermogen binnen het bedrijf hebben.”

Operationeel en strategisch moderniseren

Een andere uitdaging voor Stertil is het tekort aan goed geschoolde vakmensen. “Lassers zijn bijvoorbeeld zeer schaars. De keuze voor lasrobots is dan logisch. Daar is in het verleden al veel in geïnvesteerd, maar de handling om het lassen heen bestaat nog uit veel handwerk. Daarom investeren we in een lascel met handling robot die meerdere taken rondom het lassen automatiseert. Hierdoor gaat de productiviteit een stuk omhoog en zijn de kosten zelfs lager dan bij uitbesteding in China. Door de veel kortere supplychain gaat onze reactiviteit hiermee ook een stuk omhoog.” Tegelijkertijd wil hij door de invoering van Lean kortere doorloop- en omsteltijden realiseren.

Doornkamp beseft dat moderniseren niet alleen draait om automatiseren. Juist de combinatie van operationeel en strategisch werken is boeiend, volgens Doornkamp. “Natuurlijk moet ik zorgen dat alle zaken zo soepel mogelijk verlopen om op tijd te kunnen leveren. Tegelijkertijd kijk ik continu naar het verbeterpotentieel. Al deze initiatieven, van automatisering tot Lean werken, vragen een cultuurverandering. Onze fabriek was lang een echte werkplaats. Een geplande uitbreiding van de huidig locatie in Kootstertille biedt de kans om de productie lay-out te stroomlijnen. Een stap die noodzakelijk is om nog sneller en flexibeler op klantvragen te reageren en de groei ook op de langer termijn te waarborgen.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten