Studie wijst uit: verdere krimp maakindustrie Nederland

Nieuws

De Nederlandse maakindustrie zal de komende jaren verder krimpen. Dat blijkt uit een aan minister Ploumen aangeboden studie, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het FD van 18 juli 2014.

Het aandeel van de maakindustrie in de Nederlandse economie zakt van 14 procent nu naar 11 procent in 2030, is de conclusie die onderzoeksbureau Ecorys trekt in een studie over Nederland in 2030. Volgens Ecorys wordt de dienstensector daarentegen nog belangrijker en zal deze in 2030 78 procent van de totale Nederlandse economie uitmaken. Het belang van de landbouw en voedselproductie neemt eveneens toe, van 8 naar 11 procent. Gemiddeld zal de economie tot 2030 met 1,6 procent per jaar groeien.

De studie laat ook zien dat de importantie van de EU als afzetmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven flink afneemt, van 70 procent nu tot 56 procent in 2030. Opkomende markten als Brazilië, China, India en Rusland worden steeds belangrijker. Met name de Nederlandse agrarische en voedselverwerkende industrie kan profiteren van de groei daar. De maakindustrie krijgt echter juist te maken met meer concurrentie uit de opkomende markten. Vooral de machinebouw, de chemische sector en de metaalindustrie zullen hierdoor getroffen worden.

Bron: Supply Chain Magazine

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten