Screenagers of screamagers?

Nieuws

Column van Bauke Wolters
Ik ben zelf van de nadagen van de babyboom, bouwjaar 1961. Dat houdt in dat ik nu door meer dan 50% van de populatie als “oud” word betiteld, waar ik het uiteraard helemaal niet mee eens kan zijn. Maar als “oud” betekent dat je af en toe eens een bootje mist en dus een miniem inhaalslagje moet maken, dan klopt dat wel.

Zo werd mij laatst verteld dat de nieuwste generatie actieve jongeren tegenwoordig “screenagers” wordt genoemd. Dit kwam ter sprake omdat iemand mij vertelde dat hij aan studenten vroeg of ze iets konden googelen. Het antwoord was dat googelen ouderwets is, tegenwoordig zoeken ze alles op Youtube en vergelijkbare sites. Het idee is dat ze dan geen ingewikkelde teksten hoeven te lezen, maar gewoon passief een filmpje kunnen kijken.
Tja.
Nou is het een vast gegeven dat visuele informatie goed wordt onthouden, zeker als het ondersteund wordt met geluid of – nog beter – geuren. De volgende stap, die inderdaad al een tijd aan de gang is, is dat de CV’s die wij ontvangen steeds “visueler” worden. Het begon met andere lettertypes in 1985 met de matrixprinters (die snerpende dingen), gevolgd door kleurtjes (inktjetprinters) en steeds meer afbeeldingen (inktjet en laser, gecombineerd met steeds meer mogelijkheden in de tekstverwerking). Er is nu –terecht- bijna geen CV meer zonder pasfoto en gekleurde balken. Logo’s van opleidingen en werkgevers zijn nog schaars, maar komen steeds meer. Foto’s van producten zie je af en toe bij bijvoorbeeld designers. Ook links naar allerlei sites zijn gebruikelijk.

Maar ik ben bang voor de volgende stap. Het is al voorgekomen dat er DVD’s met filmpjes zijn meegestuurd waarin mensen zich voorstellen (af en toe hilarisch), maar ook al een klein mailtje met een link naar een (LinkedIn-)CV is er geweest. Krijgen we nu als volgende stap links toegestuurd naar online Youtube-veilingen van kandidaten? Ik hoop het niet.

Visuele informatie komt goed aan, maar overdrijf het niet. Bij Werving & Selectie gaat het om de inhoud en de persoon, en die moeten bij elkaar passen en elkaar versterken. Als je een CV stuurt waarin de visuele informatie wordt overdreven ziet deze babyboomer je niet meer als “screen-ager” maar als “scream-ager”. Hou het zakelijk, netjes en vriendelijk voor iedereen.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten