Optimisme, pessimisme en realisme in 2017

Nieuws
  • Bauke Wolters

Ik ben zelf een vrijwel onverbeterlijke optimist, wat af en toe zeer vermoeiend is voor mijn omgeving. Het leven is leuk, van tegenslagen leer je, het kan alleen maar beter, het slechte weer is goed voor de grondwaterstand, het glas is halfvol! Andere mensen zijn pessimistisch ingesteld: 2017 wordt een jaar vol ramspoed, crisissen, natuurrampen en aanslagen en ik voel me zelf ook niet lekker. Weer andere mensen zijn realist: statistisch is de kans op een ramp klein maar de kans op de hoofdprijs bij de loterij ook, ze zien het wel op zich afkomen.
Voor elk van deze standpunten is iets te zeggen (en dat is een typische uitspraak van een realist). Optimisten worden vaak als naïef gezien. Je kunt nog zo enthousiast door een roze bril naar de werkelijkheid kijken, maar er zijn in ieders leven ook tegenslagen. Maar ach, daar groei je toch weer van? Als je niks probeert, verandert er ook niks. Pessimisten hebben het in mijn ogen moeilijk, volgens mij is het niet goed voor je gezondheid. Aan de andere kant: als zij telkens iets negatiefs voorspellen, kan het alleen maar meevallen.  Nadeel vind ik alleen dat door de negatieve insteek “het gaat toch niet lukken” er ook niets wordt ondernomen, terwijl er nog zoveel leuks te ontdekken is. Realisten vind ik saai: Het zijn de administrateurs van het leven die positieve dingen en negatieve dingen op een turflijstje zetten en misschien alleen vlak voor hun dood de optelsom maken en zoiets zeggen als: ”De eindstand is 3012-4685 en dat was het dan”.
Wetenschappelijk gezien heb je er veel meer aan om positief ingesteld te zijn. Het is al meerdere keren bewezen dat mensen die optimistisch zijn meer geluk hebben en veel minder last van stress hebben en dat is natuurlijk veel beter voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Andere wetenschappelijke onderzoeken bewijzen het tegendeel of komen met weer heel andere resultaten en invalshoeken aanzetten, dus ik weet het niet meer. Leve de horoscoop van de Libelle: het valt even tegen, maar alles komt goed.
Terugkijkend ben ik niet blij met 2016, maar dat heeft vooral met persoonlijke zaken te maken. Het werken bij Van de Groep & Olsthoorn is en blijft leuk, met inspirerende opdrachtgevers, kandidaten en collega’s. De verwachtingen voor 2017 zijn zonder meer positief, we hebben aangetoond dat we samen de beren op de weg kunnen omzeilen, dus dat komt goed. Politiek, oorlogen, aanslagen, ziekte en andere tegenvallers die ik persoonlijk niet kan beïnvloeden neem ik maar zoals ze zijn. De realisten gaan in 2017 verder turven.
Hoe ziet u dat? Is 2017 een jaar vol kansen en groei? Zet ‘m op, het gaat lukken, succes gewenst! Gaat 2017 tegenvallen? Ach joh, valt wel mee, we zijn al tot hier gekomen, schouders eronder, het komt wel goed. Ziet u 2017 wel op u afkomen? Een tip: geniet eens van het leven. Binnenkort wordt het weer lente! De zomertijd gaat al weer bijna in! En de tegenvallers: turfje erbij.
Volgend jaar om deze tijd gaan we het alweer over 2018 hebben…

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten