- Bauke Wolters
Ik ga niet met pensioen! Zo, dat is eruit. Er zijn een aantal redenen waarom ik niet met pensioen wil gaan. Allereerst de leeftijd: ik ben nog maar 54, en dat vind ik een beetje vroeg. Dat gezegd hebbende, mijn oudste zus is al op haar 52e met pensioen gegaan en geniet daar al 12 jaar van. Ten tweede geldt: als ik nu met pensioen zou gaan, zouden de inkomsten toch wel heel erg tegenvallen. Nu ben ik geen luxe-persoon, maar het verschil is toch wel erg groot. Ten derde werkt mijn vrouw nog. Sterker, ze is druk bezig met de opbouw van haar eigen bedrijf, dus als ik nu thuis zou zitten, zou dat wel in mijn eentje zijn. Niet fijn. Ten vierde zou ik dan bij Van de Groep & Olsthoorn weggaan, wat ik om twee redenen erg zou vinden: ik vind mijn werk enorm leuk, net als de dagelijkse omgang met mijn collega’s. (Ik weet niet wat zij er van denken, dat moet u zelf maar navragen.)
De vijfde en laatste reden is een maatschappelijke ontwikkeling. Zoals u aan onderstaande grafiek kunt zien, is de pensioenleeftijd voor het negende jaar op rij sterk gestegen! Waar je zo’n tien jaar geleden nog meewarig werd aangekeken als je verkondigde dat je 58 was en nog steeds werkte, is het nu volkomen normaal als je 60+ bent en verkondigt dat je nog minimaal een jaar of vijf wilt werken!
Bron: CBS.nl
Dat is een ontwikkeling die wij dagelijks aan den lijve ondervinden bij onze kandidaten. Wij bemiddelen vrijwel uitsluitend ervaren managers en directeuren, en wij hebben vastgesteld aan de hand van ons eigen bestand dat de kandidaten die wij spreken steeds meer senior worden. En dat is een goede ontwikkeling. Als ik zie hoe de generatie van mijn ouders ervoor stond toen ze 60 waren, in vergelijking met de tegenwoordige jonge 60+’er, is dat een enorm verschil. De energie, interesse, fysieke en mentale frisheid die deze mensen uitstralen heeft een enorme positieve invloed op de omgeving. Ik spreek oprecht liever met een oudere kandidaat die nog even lekker een aantal jaren aan de slag wil met 100% inzet, dan een in luxe opgevoede 35-jarige die vooral niet meer dan 3 dagen in de week wil werken en tenminste 4 keer per jaar op vakantie wil.
Nog even de voordelen opgesomd voor de werkgevers die nog twijfels hebben. Een oudere werknemer is net zo duur als een jongere. Een oudere heeft echter meer ervaring. Een oudere werknemer is minder vaak ziek: bij een pijntje gaat hij (of zij, natuurlijk) gewoon door, de jongere ligt te piepen in bed. Geen verzuim meer door zieke kinderen (want die zijn al het huis uit). Ouderwetse arbeidsmoraal: overwerk, nachtwerk, reizen in het weekend allemaal geen probleem. De oudere werknemer is trouw: carrière is niet interessant, het gaat om de werkinhoud (én het prettige contact met de collega’s). Er heerst rust: hij heeft alles al eens meegemaakt en weet dat problemen er gewoon zijn om op te lossen. En als het dan toch crisis is, weet hij het hoofd koel te houden en snel de juiste maatregelen te nemen, want hij heeft het allemaal al eens meegemaakt.
Zijn er ook nadelen. Ja hoor: als de leesbril zoek is, is er een probleem. Bij diplomazwemmen van de kleinkinderen moet en zal hij daarnaartoe gaan. Hij zal af en toe hoofdschuddend tegen de jongere directeur zeggen dat hij toch echt fout zit plus dat hij jonger is dan zijn eigen kinderen. Sommige directeuren kunnen daar niet tegen, zouden die zich realiseren dat ze zelf ook ouder worden. Tja, en bij de zaalvoetbalwedstrijd doen ze niet meer mee (verstandig als ze zijn).
Ik heb dit net geschreven en weer teruggelezen. Het staat vast, ik ga nog lang niet met pensioen. Sorry collega’s….
Bauke Wolters