Nederlandse industrie presteert sterk: PMI stijgt van 52,2 in september naar 53,0 in november

Nieuws

De Nederlandse sector op het gebied van productie zette in oktober een stijging neer met de hoogste PMI in de afgelopen drie maanden: de Purchase Managers Index steeg van 52,2 in september naar 53,0 deze maand.
In de afgelopen achttien maanden nam de productieomvang toe, en wel in de grootste mate sinds juli. De reden van de groei heeft te maken met de grootste stijging in acht maanden van het aantal nieuwe orders. Niettemin daalde het aantal onvoltooid of werk dat nog niet is uitgevoerd. Wel daalde de voorraad gereed product voor de twee achtereenvolgende maand, zij het mager.
Nederlandse ondernemingen die actief zijn in de productiesector breidde hun inkoopactiviteiten op. Daarnaast was de groei van de hoeveelheid ingekochte materialen aanzienlijk en de hoogste in de afgelopen drie maanden. Wel daalde de voorraad ingekochte materialen voor de zesde maand op rij. De levertijden waren weer langer en de verlenging was de grootste in vier maanden.
De inkoopprijzen waren de laatste opeenvolgende maanden lager, alleen bleef de daling beperkt. De verkoopprijzen waren voor de derde maand op rij achteruitgegaan.
Productie index
De productiecapaciteit bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in oktober nogmaals. In deze periode komt de groei uit op 18 maanden. De stijging was achtenswaardig en de grootste sinds juli. Het inkooppanel van Inkoop vandaag schreven de laatste stijging toe aan de verdere stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders.
Vernieuwde export index
De nieuwe export orders dat door de Nederlandse producenten ontvangen werd, was in oktober voor de achttiende achtereenvolgend groter dan de maand ervoor. Deze behoorlijke toename was vergelijkbaar met die van september. Er zijn nieuwe meldingen gemaakt van nieuwe contracten met klanten uit Europa, Afrika en Noord en Zuid Amerika.
De index voor ingekochte materialen
De ingekochte materialen voorraad bij Nederlandse productiebedrijven daalde in oktober voor de zesde maand op rij. De achteruitgang van materiaalvoorraad was bovendien groter dan in september. De verbetering van enerzijds voorraadcontrole en anderzijds productievereisten werden genoemd als oorzaken voor deze laatste daling.
Bron: NEVI

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten