Nederlandse industrie klimt uit het dal

Nieuws

De Nederlandse industrie klimt, getrokken door herstel in de maakindustrie, uit het dal. Na een zwakke start van 2013 (1,5 procent krimp in de eerste drie kwartalen) is de industriële productie in de tweede helft van het jaar weer gestegen. Over heel 2013 blijft nog altijd een min van naar verwachting 1,2 procent over. Maar 2014 zal een duidelijke productiestijging van 2 procent moeten opleveren, zo blijkt uit het Kwartaalbericht Industrie van ING Economisch Bureau.
De machinebouw en transportmiddelenindustrie laten de grootste stijging zien. De industriële export is de drijvende kracht achter het herstel, waarbij juist Europese bestemmingen het opvallend goed doen.

Het is en blijft de buitenlandse vraag die de productie van de Nederlandse industrie aanzwengelt. De laatste maanden is de industrie met name positiever geworden over de ontwikkeling van de exportorders, hoewel ook de binnenlandse vraag iets lijkt aan te trekken. De verwachting is echter niet dat de binnenlandse afzet in 2014 veel zal toenemen; de export zal dus de drijvende kracht achter de (beperkte) groei blijven. Bert Woltheus, Sectormanager Industrie bij ING: ‘We zien steeds meer bedrijven een gerichte exportstrategie ontwikkelen om zich minder afhankelijk te maken van de binnenlandse markt. Uiteindelijk komt dit de kracht van de BV Nederland alleen maar ten goede.’
Bron: Link Magazine

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten