Nederland maakt zich klaar voor vierde industriele revolutie

Nieuws

De nieuwste technologieën en integratie van ICT hebben gezorgd voor het aanbreken van de 4de industriële revolutie.  Het systeem van het bedenken tot aan de distributie van producten in de industrie is drastisch veranderd. Nederland heeft een sterke positie in design, systeemontwerp, en logistiek. Duitsland heeft al het programma ‘Industrie 4.0’, waarna het Nederlandse initiatief ‘Smart Industry – Dutch Industry fit for the future’ volgde. Op de Hannover Messe heeft FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming de agenda aangereikt aan premier Mark Rutte en Johanna Wanka, de Duitse minister van onderwijs en wetenschappen. De ING geeft aan dat de afzet van Nederlandse
toeleveranciers aan de Duitse industrie de komende tien jaar kan verdubbelen tot 12 miljard euro. Lees hier het volledige rapport.
Nederland is partnerland van Duitsland, waar de wereldwijd erkende beurs voor de technologische industrie, de Hannover Messe, werd gehouden. Premier Rutte was aanwezig om Nederland te vertegenwoordigen, omdat in Nederland een goede industriële basis is gelegd. Deze basis kan versterkt worden door het op tijd inspelen op de technologische ontwikkelingen.
Het initiatief voor het Smart Industry rapport komt van FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel. Eerder genoemde zien Smart Industry in Nederland binnen het topsectorenbeleid een belangrijk cross-sectoraal thema, samen met de ICT-agenda. Ineke Dezentjé Hamming: “De toekomst is aan Smart Industry. Wat we nodig hebben, is een slagvaardige en daadkrachtige nationale Smart Industry-aanpak. Er is geen tijd te verliezen.”
Kennisgeving
Het door Rutte ontvangen rapport bevat een aanbeveling voor het aanpakken van de volgende punten:
– ‘New Business with Smart Industry’ beschrijft eerder opgedane kennis. Deze kennis moet gebruikt worden om in hoog tempo nieuwe producten, productietechnologieën en businessmodellen toe te passen.
– ‘New knowledge with impact for Smart Industry’ moet de kennisontwikkeling van cross-sectorale en-overdacht bevorderen.
– New Skills for Smart industrie moet ervoor zorgen dat er meer kennis en vaardigheden van de werknemers is.
– De juiste randvoorwaarden moeten er geschept worden voor ondersteuning van de Smart Industry-revolutie. Hierbij kan gedacht worden aan een excellent ICT infrastructuur.
Bron: Quel.nl

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten