Naderend tekort aan vakmensen binnen de procesindustrie

Nieuws

Naar aanleiding van de groei binnen de industrie zal de werkgelegenheid binnen de procesindustrie ook weer aantrekken. Als gevolg krijgt de sector waarschijnlijk te maken met een tekort aan vakmensen.
Dit geeft uitkeringsinstantie UWV aan. De procesindustrie kende tussen 2007 en 2012 een krimp. In deze periode in het aantal vacatures met ruim een kwart  gekrompen. De aanleiding voor deze verbetering is volgens het UWV te wijten aan de toenemende productie en de vergrijzing.
Zorgwekkend
Vooral een tekort aan geschoold personeel voor de langere termijn  baart zorgen. Vooral  procesoperators en monteurs zijn nodig voor de toekomst. Eind vorig jaar is in de sectorplannen afgesproken om tweehonderd jongeren versneld op te leiden met baangarantie. Ook wordt er meer geïnvesteerd in scholing. In totaal wordt er voor dit project 35 miljoen euro begroot.
Niveau
Het UWV verwacht een hoger opleidingsniveau van werknemers door de extra aandacht voor hoger geschoold personeel binnen de procesindustrie. De werkgelegenheid neemt toe binnen de lagen van bedrijven waar hbo of wo niveau gewenst is.
Voor werknemers met een hoog-mbo-niveau worden in het middensegment meer banen gerealiseerd. De werkgelegenheid voor laaggeschoold personeel blijft hetzelfde vanwege het feit dat een deel van de arbeid handmatig wordt uitgevoerd.
Bronnen:
UWV
NU.nl

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten