MKB maakbedrijven presteren goed in Nederland

Nieuws

De lijst maakindustrie 100 richt zich op het MKB, daaronder vallen bedrijven met een omzet tot een half miljard euro. De bedrijven die voldoen aan de eisen, Nederlands moederbedrijf die levert aan b2b-bedrijven, komen in aanmerking voor de lijst. 

De derde plaats in de lijst heeft Frames veroverd met een omzet van 132 miljoen euro in 2012. Een plek daarboven staat het bedrijf Verder, met een omzet van 155 miljoen. Verder produceert verschillende op maat gemaakte pompen, luchtcontrole- en vacuümapparatuur voor verschillende branches. Volgens CEO Andries Verder ligt de kracht van het bedrijf bij het internationaliseren. ‘Met vestigingen in 24 landen hebben we grip op de afzet en omstandigheden.’ 

Er werd niet alleen gekeken naar de omzet om in de lijst van Management Team en Mazars Berenschot Corporate Finance te komen. Andere criteria waren omzetgroei, EBITDA en return on invested capital. Aan deze eisen voldoet het Schiedamse familiebedrijf Huisman het beste. Het bedrijf staat voor het tweede maal bovenaan de lijst. Het belangrijkste maakindustriebedrijf van Nederland ontwerpt en produceert groot industrieel materiaal voor de olie-en gasindustrie met succes, 492 miljoen was de omzet in 2012.

De top 10 is samen goed voor 11,75 miljard euro omzet in 2012. De bedrijven hebben ten opzichte van de grote jongens als VDL Groep en NXP hogere marges en rendement op geïnvesteerd vermogen. De bedrijven zijn gevestigd door heel Nederland. Zeeland en Flevoland zijn de provincies waar het minste gemaakt wordt.  Hein Stoops, onderzoeker bij MBCF prijst de bedrijven; ‘Het zijn de hidden champions’.
Bron: Quel Business Information

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten