Manager laat je van je zachte kant zien!

Nieuws

Je bent een manager met ambitie. Werkt al jaren aan een goed CV met mooie werkgevers, blinkende functietitels en meetbare resultaten. Op papier niks mis mee. Menig recruiter zit op het puntje van zijn stoel bij het zien van de opsomming van jouw opleidingen en werkervaring. Je komt op gesprek en licht keurig je ervaring toe. Maar dan: je wordt niet uitgenodigd voor een vervolggesprek. Sterker nog: afgewezen. 2/3 van de relatie tussen werkgever en werknemer bestaat namelijk uit ‘de persoonlijke klik’. Hoe zorg je er nou voor dat al je energie in het solliciteren niet voor niks is geweest? Ik pleit voor je persoonlijkheid als uitgangspunt.

Onderscheidend vermogen
Recruiters zien dagelijks tientallen cv’s. Bij een specialist in de branche zelfs tientallen met gelijk opleidingsniveau en gelijke werkervaring. Ze kunnen hierdoor kritisch zijn in hun selectie. Maar als je weet wat de belangrijkste criteria zijn in de functie én wat de eigenschappen zijn van de organisatie, dan kun je hier dus ook op inspelen in je reactie. Dit betekent dus dat je voor iedere sollicitatie een passende motivatie en zelfs een passend cv kunt maken. En dan bedoel ik niet: liegen over je arbeidsmarktverleden, maar bij relevante werkgevers en posities toevoegen: ‘Wat heb je daar gedaan, hoe heb je het aangepakt en wat was het resultaat’. Alles in relatie tot het bedrijf en de markt waarin je solliciteert.

En dan op gesprek
Oke, je bent uitgenodigd voor een eerste gesprek, hoe nu verder? Uit onze praktijk blijkt maar al te vaak dat iemand met een uitmuntend cv helemaal niet hoeft te passen op de functie of in het bedrijf. En omgekeerd ook: iemand met een minder aansluitend cv krijgt uiteindelijk de baan. Een goede recruiter ziet je cv als iets wat je gedaan hebt in het verleden. Maar het geeft geen antwoord op de belangrijkste vragen waarop een recruiter antwoorden zoekt: Wat is jouw kracht? Wat zijn je drijfveren? Waar krijg jij energie van in een baan? Wat vind je belangrijk in samenwerken? Hoe geef jij leiding? Wat zijn je ambities en wensen voor de toekomst? Wat vind je daarnaast belangrijk in de samenwerking met management en collega’s? Laat je cv links liggen en gebruik in plaats daarvan praktische voorbeelden die jouw persoonlijkheid kenmerken.

Feiten zijn bijzaak
Waar het uiteindelijk allemaal om draait: wie ben je, waar ben je goed in en waarom pas jij perfect in deze rol? Bedenk wat jij toevoegt aan de organisatie en waarom jij goed past bij het bedrijf en de opdracht die er ligt. Dwing jezelf om niet simpelweg je cv te sturen met een nette zakelijke motivatiebrief, maar laat je van je zachte kant zien. Leer van je ervaringen in het verleden en leg uit hoe je de toekomst ziet. Alleen op die manier onderscheid je je van andere sollicitanten en heb je echt de regie in handen over je eigen carrièreplanning. Krijg je uiteindelijk de baan? Gefeliciteerd, dan past hij perfect bij jou en je ambities. Loop je de baan mis? Dat is dan maar goed ook, want je was er vast toch niet gelukkiger van geworden…
Blog door: Kirsten Hummel

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten