Jaarverslag 2023

VAN DE GROEP & OLSTHOORN

Gertjan van de Groep

Terugblikkend op 2023 kunnen we stellen dat het een voortzetting was van het succes van 2022, ondanks merkbare veranderingen in onze industrie. Nu, in 2024, staan we op de drempel van een spannend nieuw hoofdstuk.

Om onze groeiambities te realiseren, hebben we Quirine Lisman verwelkomd als nieuwe Consultant. Haar uitgebreide ervaring in de Food- en Chemiesector zal onze positie in deze markten verder versterken.

Persoonlijk sta ik ook voor een nieuwe uitdaging. Ik verschuif mijn aandacht van algemeen management naar een rol als Commercieel Directeur. In deze positie zal ik mij richten op het verder ontwikkelen van klantrelaties en het fungeren als sparringpartner voor Managers & Directeuren in onze sector. 

Met deze nieuwe focus ben ik trots om aan te kondigen dat Wim de Kruijf, na 15 jaar een centrale rol in ons bedrijf gespeeld te hebben, de positie van Algemeen Directeur zal innemen. Zijn expertise en focus op zowel mens als organisatie maken hem de ideale kandidaat voor deze rol. Bert-Jan de Visser, al meer dan 20 jaar een sleutelfiguur in ons bedrijf, zal als Directeur Operations zijn expertise blijven inzetten om de kwaliteit van onze Executive Search en Interim-Management te waarborgen en te verbeteren. 

Samen met het hele team blijven we ons inzetten voor kwaliteit, innovatie en actuele kennis van de Techniek & Industrie, om zo de perfecte match tussen klant en kandidaat te blijven realiseren.

2023 een jaar van
verandering

In het voorgaande jaarverslag over 2022 schreven we over een markt die volop in beweging is. Dat heeft in 2023 op z’n zachtst gezegd doorgezet. De veranderingen volgden elkaar snel op en inmiddels is veel aan de manier waarop wij ons werk doen veranderd. En tegelijkertijd is heel veel hetzelfde gebleven.

Kandidatenmarkt

De markt blijft lastig te voorspellen en vraagt om een groot aanpassingsvermogen. De krapte op de kandidatenmarkt lijkt iets terug te lopen, maar het blijft een zoektocht om de juiste Manager of Directeur te vinden, te interesseren en te binden. Een uitdaging die wij keer op keer bewijzen aan te kunnen.

“Het blijft een zoektocht om de juiste Manager of Directeur te vinden, te interesseren en te binden. Een uitdaging die wij keer op keer bewijzen aan te kunnen.”

Economische effecten

We zagen gedurende 2023 langzaam een verandering van de focus ontstaan binnen organisaties. Waar het eerder draaide om efficiency, procesoptimalisatie en uitbreiding van het personeelsbestand om de groei in de markt aan te kunnen, zien we nu in diverse sectoren een andere tendens. De groei stagneert en daarmee is er meer aandacht nodig voor financial control en nieuwe commerciële strategieën. Dit zien wij terugkomen in de toegenomen vraag naar CFO’s, CCO’s en (interim) Verandermanagers.

De opkomst van AI in Executive Search

Eind 2022 brak generatieve kunstmatige intelligentie ineens door met de komst van ChatGPT. Wat zijn de ontwikkelingen ongelooflijk hard gegaan sindsdien. Van een grappig tekstje laten schrijven om te testen, zijn we nu vooral in onze marketing volop bezig met AI. Van het maken van afbeeldingen (zoals de cover van dit jaarverslag) tot sneller kunnen doorzoeken van databases, AI zit overal.

We hebben de trend snel gezien en zijn er bovenop gedoken, om (waar het meerwaarde biedt) gebruik te maken van de kracht van AI. Maar in de praktijk merken we vooral dat het echt een tool is, een tool die onze menselijke kwaliteiten kan versterken en dat omarmen wij van harte.

Nieuwe Consultant: Quirine Lisman

Quirine is geen vreemde in de wereld van techniek en management; zij behaalde haar MSc in Chemical Engineering aan de TU Delft en voltooide een PhD in Cell Biology. Haar professionele pad leidde haar van commerciële rollen naar leidinggevende functies bij DSM, waar zij een grote R&D-afdeling bestuurde. Ze combineerde technische kennis met menselijke interactie, waarmee ze een brug sloeg tussen mens en technologie.

Haar overstap naar de recruitmentsector was een logische vervolgstap. Als Managing Director bij Balance Consultancy Group op Curaçao heeft ze een sleutelrol gespeeld in het verbinden van professionals met nieuwe carrièrekansen. Bij Van de Groep & Olsthoorn zet ze deze missie voort met een specifieke focus op de sectoren Food & Chemie.

Quirine heeft laten zien dat ze teams kan bouwen en leiden en we zijn ervan overtuigd dat ze deze ervaring kan inzetten voor het maken van de perfecte match tussen opdrachtgever en kandidaat.

Quirine zelf spreekt met passie over haar nieuwe rol: “De interactie met mensen en het vinden van de juiste match voor elke unieke organisatie is waar mijn hart ligt. Bij Van de Groep & Olsthoorn krijg ik de kans om deze passie uit te leven binnen het uitgebreide technisch-industriële netwerk dat we delen.”

Terug in Nederland en geïnspireerd door haar nieuwe omgeving, is Quirine toegewijd om te zorgen voor de perfecte afstemming tussen ambitieuze Directie- en C-level kandidaten en vooraanstaande bedrijven in de industrie. Van harte welkom Quirine!

Het jaar in 2022
in cijfers

60

opdrachten succesvol uitgevoerd.

44

jaar op rij een positief financieel resultaat.

978

persoonlijke interviews gehouden met kandidaten.

2.530

Managers en Directeuren toegevoegd aan ons netwerk.

36%

van de ingevulde posities betroffen Algemeen Directeur / CEO-posities.

18%

Het percentage commerciële posities van het geheel.

Van alle afgeronden opdrachten waren operations-posities goed voor:

21%

22

Interim-opdrachten vervuld. Een steeds groeiend aantal.

16%

van de afgeronde opdrachten betroffen een Finance of HR– functie.

12

samenwerkingen met verschillende private equity-maatschappijen.

39

succcesvolle samenwerkingen binnen onze internationale netwerken.

"Terugblikkend op 2023, kunnen we stellen dat het een voortzetting was van het succes van 2022, ondanks merkbare veranderingen in onze industrie."

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Executive Search

“Met ‘Global reach, local knowledge’ beantwoorden we internationale klantvragen door samenwerking met ons team van deskundige internationale collega’s.”

Internationaal succes
onbegrensde groei

Nog niet eerder in de geschiedenis van ons bedrijf hebben we zoveel internationale opdrachten afgerond. Al vele jaren zijn wij onderdeel van twee internationale samenwerkingsverbanden, namelijk International Executive Search Federation (IESF) en Senior Management Worldwide (SMW). Al die tijd zijn we daar succesvol in geweest, maar de mate van samenwerking in 2023 is voor ons uniek. Met ‘Global reach, local knowledge’ beantwoorden we internationale klantvragen door samenwerking met ons netwerk van deskundige internationale collega’s.

International Executive Search Federation

In 2023 is IESF, met het aansluiten van nieuwe partners in het VK, Hongarije en Zuid-Afrika gegroeid naar 26 landen. Ook realiseerden wij, ondanks geopolitieke uitdagingen, gezamenlijk een record met 40 cross-borderopdrachten. Opvallend is dat wij als Nederland 7 van deze opdrachten initieerden, wat de internationale groei van Nederlandse bedrijven benadrukt. En ook dat zij ons ook steeds vaker inschakelen in de zoektocht naar Managers & Directeuren in het buitenland.

Tot slot kunnen wij met trots vermelden dat de presidentstermijn van Gertjan van de Groep is verlengd tot 2026, wat zijn waardering en succes binnen IESF onderstreept.

Senior Management Worldwide

Ook op het gebied van internationaal Interim Management was het een zeer succesvol jaar. Samen met onze partners in het SMW-netwerk hebben we mooie opdrachten vervuld, succesvolle en interessante webinars georganiseerd en hebben we Brazilië, Kazachstan en Senegal toegevoegd als partnerlanden. Hiermee zijn we wereldwijd vertegenwoordigd op alle continenten.

In 2024 bestaat het netwerk alweer 20 jaar en dit zullen we zeker vieren.

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Interim Management

Ontwikkelingen
in onze markt

De arbeidsmarkt is al jaren krap en dat lijkt nog wel even zo te blijven. Maar er lijkt een voorzichtige kentering waarneembaar. Er staan weer meer mensen open voor nieuwe uitdagingen.

Tegelijkertijd zit er een volgende golf van krapte aan te komen. Een combinatie van afgenomen productiviteit (steeds meer mensen zijn parttime gaan werken) en de vergrijzing die we de komende jaren echt gaan merken, zorgt dat wij en ook onze
klanten nu al voorzorgsmaatregelen moeten treffen voor straks.

We staan aan de vooravond van een grote groep die zal stoppen met werken. De kennis moet worden overgedragen en er moet alvast een opvolger worden gezocht, voor het Management,
maar ook op de vloer.

Hierin liggen kansen op het gebied van AI en automatisering. Door hier slim mee om te gaan worden grote tekorten mogelijk afgevangen. Het is zaak hier niet mee te wachten maar nu al mee aan de slag te gaan.

Een andere optie die veel wordt ingezet is de inzet van een Interim Manager. Deze tijdelijke hulp brengt specialistische kennis en ervaring in om projecten te begeleiden, management te versterken of om grote verandertrajecten in goede banen te leiden. Precies waar organisaties nu behoefte aan hebben.

Tegelijkertijd is het zaak om de kandidaten die beschikbaar zijn te binden. Daarbij is het goed om te weten wat een kandidaat zoekt in een functie. Hiervoor hebben wij een onderzoek verricht onder 820 Managers en Directeuren in de Techniek & Industrie. De belangrijkste inzichten delen wij vast in het hoofdstuk Onderzoek afwegingen bij een functiekeuze in dit jaarverslag.

"De arbeidsmarkt is al jaren krap en dat lijkt nog wel even zo te blijven. Maar er lijkt een voorzichtige kentering waarneembaar. Er staan weer meer mensen open voor nieuwe uitdagingen.​"

Onderzoek naar
afwegingen functiekeuze

Afgelopen jaar onderzochten wij de besluitvormingsprocessen en voorkeuren van leiders in de Techniek & Industrie. Ons doel was het identificeren van de belangrijkste factoren die invloed hebben op de keuze voor een nieuwe uitdaging en de heersende trends. Hierin hebben we onderscheid gemaakt tussen sectoren en functies om een duidelijk beeld van de markt, wensen en behoeften te verkrijgen. In 2024 verschijnt het volledige rapport, maar we geven je in dit verslag alvast een overzicht van de belangrijkste resultaten en conclusies.

Uit het onderzoek onder 820 Managers en Directeuren in de Techniek en Industrie komt naar voren wat de belangrijkste beweegredenen zijn bij een functiekeuze.

De belangrijkste die worden genoemd zijn uitdaging, bijvoorbeeld in de vorm van het kunnen bouwen van sterke teams, het stellen van nieuwe doelen en doelstellingen en uitdaging in de vorm van het uitvoeren van complexe taken. Daarnaast is de klik met de leidinggevende een erg belangrijke factor. En verder het hebben van autonomie en de organisatiecultuur, voornamelijk in de vorm van normen en waarden, de leiderschapsstijl en de mate van ondernemerschap in de organisatie.

Verder worden genoemd de mogelijkheid om impact te maken binnen de organisatie. En, ook nog altijd van groot belang, het salaris en de bijbehorende arbeidsvoorwaarden. De volledige en gedetailleerde rapportage voortgekomen uit het uitgevoerde onderzoek wordt in het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. Hierin gaan we dieper in op alle factoren en splitsen die verder uit naar onder andere leeftijd en sectoren.

"De geboekte resultaten, ondanks de schaarste in de afgelopen jaren, toont aan dat ons omvangrijke en trouwe netwerk dé pijler onder het succes is geweest."

Een blik op de toekomst
van Executive Search

Gertjan van de Groep

Commercieel Directeur

In 2024 zetten we de vaart van 2023 voort, met een aanhoudende vraag naar executive talent in de industrie. De veranderingen in de markt volgen elkaar snel op. In sommige sectoren is er nog sprake van hoogconjunctuur terwijl in andere de orderboeken onder druk staan. Om in te kunnen spelen op snelle veranderingen zal Interim Management een belangrijke rol spelen om specifieke vraagstukken op een goede manier aan te pakken.

Maar ook op gebied van Executive Search blijven wij in contact met de markt en onszelf continu ontwikkelen om ook in 2024 te blijven excelleren.

AI gaat ons als bedrijf flink vooruithelpen, dat zie ik nu al gebeuren. Het kan razendsnel door data heen om de juiste kandidaten te vinden die goed passen bij wat een bedrijf nodig heeft. Op basis van wat iemand kan, niet op wat iemand is. Maar er zijn ook risico’s, AI kan de al bestaande bias juist versterken, daar moeten we voor waken. Het is een mooie tool die ons zeker kan helpen, maar als mens moeten we aan de knoppen blijven om het meeste eruit te halen, met de beste resultaten voor zowel klant als kandidaat.

Karin Bakker

Research Consultant

Dominique Hommes

Marketing & Communicatie Specialist

Dit jaar werd voor mij gedomineerd door AI en de mogelijkheden (en zeker ook onmogelijkheden) hiervan. Vanaf het begin ben ik in dit onderwerp gedoken en heb ik er heel veel over geleerd. De tools heb ik inmiddels behoorlijk onder de knie en we vinden als team steeds meer manieren om ons werk te vergemakkelijken, en belangrijker nog onze kwaliteit als bureau nog verder te vergroten. In 2024 zal deze zoektocht verder blijven gaan, een mooie uitdaging als je het mij vraagt.

De geboekte resultaten, ondanks de schaarste in de afgelopen jaren, toont aan dat ons omvangrijke en trouwe netwerk dé pijler onder het succes is geweest. Wij blijven inspelen op de marktvraag door continu in contact te zijn met potentiële kandidaten. Dit vertaalt zich ook door naar de aankomende generatie Managers & Directeuren. Komende jaren besteden we nog meer aandacht aan ons Future Exellence-programma, waarmee wij in contact zijn met de toekomstige leiders in de Techniek & Industrie.

Wim de Kruijf

Algemeen Directeur

Bert-Jan de Visser

Operationeel Directeur

Wat ik met name constateer is dat mede door de coronacrisis de switch gemaakt is naar een “local-for-local” approach. Daarnaast is het op afstand managen van teams, hoe lastig dat ook kan zijn, aan de orde van de dag. Gelukkig maken wij als Van de Groep & Olsthoorn onderdeel uit van twee mooie internationale netwerken, zowel voor Executive Search als Interim Management. Hiermee zijn we in staat om in te spelen op deze ontwikkelingen en onze klanten te helpen bij de wereldwijde invulling van mooie managementposities.

Met de recente versterking van een tweede vrouwelijke collega-consultant wordt ook Van de Groep & Olsthoorn weer een stukje diverser. Niet alleen voor wat betreft de eigen teamsamenstelling, maar ook qua netwerk en potentiële klantenportefeuille. Chemie en Food worden nieuwe speerpunten naast de bestaande markten in de maakindustrie, maritieme wereld en technical services.

Jan Willem Houtman

Senior Consultant

Michiel Mulder

Research Consultant

Een verschuivende en dynamische arbeidsmarkt, tekorten aan goed gekwalificeerd personeel. Nieuwe technologische uitdagingen als Artificial Intelligence, Sustainability, Smart Industry. zet voorlopig nog wel even door. We staan klaar om 2024 weer succesvol te maken; ik kijk uit naar het nieuwe jaar!

De wereld bestaat uit hypes; de media buitelen over elkaar heen in het benoemen van de nieuwste wereldwijde trends. Nu is dat weer AI. Jazeker, wij gaan ook met de ontwikkelingen mee, en zijn de afgelopen decennia gegroeid van de fysieke kaartenbak naar databases, LinkedIn, en Teams. Maar cruciaal in ons vak: we werken met mensen!

Van alle kandidaten past er maar 1 het beste, meestal door persoonlijke klik. AI is mooi, maar in de nabije toekomst nog niet in staat deze klik te voorspellen. Ondertussen houden wij de trends natuurlijk goed in de gaten.

Bauke Wolters

Senior Consultant

Kirsten Hummel – van de Groep

Management Assistente

In 2022 en 2023 bereikte IESF recordhoogtes met internationale executive search-projecten en groeide uit tot een netwerk met 26 wereldwijde partners. Kijkend naar de toekomst anticiperen we op groei en veranderingen, waarbij AI een sleutelrol speelt in onze branche.

Onze focus ligt op Diversity & Inclusion, Agility, Sustainability en Digital Transformation, essentiële thema’s voor wereldwijd zakelijk succes. Te midden van oorlogen en marktonrust blijft ons netwerk zich aanpassen en innoveren.

Sinds november 2023 maak ik onderdeel uit van het team. Wat mij aanspreekt is het sterke teamgevoel en de gedeelde ambitie die ik bij Van de Groep & Olsthoorn heb ervaren. Op een professionele, zorgvuldige en betrokken manier werken we samen aan een gemeenschappelijk doel: groei en ontwikkeling.

Ik kijk ernaar uit om, naast het succesvol invullen van opdrachten, onze marktpositie binnen de sectoren Chemie & Food te versterken.

Quirine Lisman

Consultant

Monique van Dijk

Consultant

Natuurlijk maken we als “informatiebedrijf” graag gebruik van nieuwe technieken als AI naast onze reeds bestaande middelen om zo nog sneller de juiste kandidaat te kunnen vinden.

Maar de juiste match maken is een gecompliceerd proces, dat niet eenvoudig door AI zal worden overgenomen. Uitdaging is de jongere generatie te bereiken en hen perspectief te kunnen bieden: zowel voldoende uitdaging als een goede balans tussen werk en privé.

In de 23 jaar die ik bij Van de Groep & Olsthoorn werk heb ik gezien dat we altijd met de tijd mee zijn gegaan. Van het tijdperk “via de post solliciteren” gingen we over naar, heel modern, online solliciteren. En dat is nog steeds hoe het gaat, maar dan nóg moderner en hipper.

ChatGPT is iets waar we niet omheen kunnen. Het is een mooi hulpmiddel waar we 10 jaar geleden nog niet over durfden dromen. Nu wordt het normaal om door AI een vacaturetekst te laten controleren, maar wel altijd met behoud van onze authenticiteit.

Ellen van Wijk

Management Assistente

Judith Pater

Management Assistente

Ik merk dat alle communicatie naar klant en kandidaat visueler wordt. Ik ben daardoor naast het maken van afspraken ook steeds meer bezig met het opmaken van documenten en zorgen dat een vacature op het juiste moment in een aantrekkelijke vorm bij de juiste kandidaat terecht komt. Door slim ingerichte systemen en tools wordt dat steeds makkelijker en sneller. Daarmee is de scheiding tussen ons secretariaat en marketing steeds meer vervaagd. Dat maakt mijn werk nog veel leuker en diverser!

Meer informatie?
neem contact met ons op

Graag vertellen wij u in een persoonlijk gesprek meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op via 0346 87 00 20 of bezoek onze website: www.vandegroep.nl.