Gertjan van de Groep

Managing Director

Een jaar met twee kanten, zo zou ik 2022 omschrijven. Aan de ene kant ging de wereld weer meer terug naar “normaal”. Tegelijkertijd was er in 2022 bijna niets “normaal” te noemen.

Alles veranderde meerdere malen in razend tempo. Van absolute hoogtij in de Industrie & Techniek en de ongekende krapte op arbeidsmarkt, naar verhalen over aankomende economische recessie en zware tijden voor zowel bedrijven als huishoudens.

2022 was voor ons een jaar van nieuwe kansen en nieuwe wegen inslaan. Zo steeg het aantal opdrachten met een duurzame signatuur sterk en viel ook de vraag naar vrouwelijke Managers & Directeuren dit afgelopen jaar op. Daarnaast was Interim Management een belangrijke factor die ons succes heeft bepaald. Ook heeft de eerder ingezette trend van internationale opdrachten zich onverminderd doorgezet.

Het jaar was verre van normaal, maar wel weer vertrouwd succesvol. Voor mij persoonlijk was dit het 25e jaar in dit mooie bedrijf. En hoe mooi is het dat dit jaar een absoluut recordjaar is gebleken!

In dit jaarverslag blikken we graag nog één keer terug op dit bijzondere jaar.

2022 het jaar van
vooruitgang

De markt is in beweging en dat merken wij. Trends die al jaren in beeld waren braken dit jaar definitief door. Als Executive Search-bureau lopen wij vaak voorop met de ontwikkelingen in de markt. In het afgelopen jaar zagen we vooral meer diversiteit en meer focus op duurzaamheid. We zagen dat bedrijven leren om meer en meer hybride te werken, zoals ook wijzelf deze veranderingen hebben omarmd. Daarnaast zien we in toenemende mate dat er over grenzen heen wordt samengewerkt. De wereld verandert en wij veranderen mee.

Duurzamer en diverser

Het mooie van ons vak is dat sociale en culturele ontwikkelingen direct zichtbaar zijn in de vragen die wij krijgen. De transitie naar duurzaamheid moet steeds sneller en wij zagen dit jaar dan ook een flinke toename in opdrachten van onder andere: duurzame landbouw, duurzame prefab houtbouw en de energietransitie. Veranderingen die duidelijk en onomkeerbaar zijn ingezet. Een andere ontwikkeling is de roep om meer diversiteit op de werkvloer. We zijn er dan ook trots op dat wij ruim 10% meer vrouwen hebben geplaatst in 2022 dan in 2021!

Succesvol hybride model

De coronamaatregelen liggen inmiddels achter ons, toch hebben we ingezien dat online werken en interviewen voordelen biedt. We voeren het grootste deel van onze gesprekken fysiek, maar in de voorselectie is er zeker een plek voor digitale interviews. Dit bespaart (reis)tijd en maakt het mogelijk sneller te bepalen of er een potentiële match bestaat. Met deze mix hebben we het afgelopen jaar een hybride model neergezet dat werkt voor ons en voor onze klanten en kandidaten.

Onbegrensde resultaten

Er is steeds meer internationale vraag naar Managers en Directeuren. Deze trend zagen we vorig jaar al opkomen en hij is onverminderd doorgezet. Zowel op het gebied van Interim Management als op het gebied van Executive Search zijn er recordaantallen samenwerkingen verricht in de netwerken van SMW (Senior Management Worldwide) en IESF (International Executive Search Federation).

“Het mooie van ons vak is dat sociale en culturele ontwikkelingen direct zichtbaar zijn in de vragen die wij krijgen.”

Nieuwe kansen voor Monique van Dijk

Dat je in onze organisatie kunt blijven leren en doorgroeien maakt onze collega Monique van Dijk waar. Monique werkte al een aantal jaren als Research Consultant, maar maakte dit jaar de stap naar de functie van Consultant. Daarbij is haar rol breder geworden en gaat ze actief het gesprek aan met opdrachtgever en kandidaat en begeleidt alles van a tot z.

Versterking van de Search door Michiel Mulder

Ook voor ons research-team hebben we de perfecte match gevonden. Dit jaar is Michiel Mulder bij ons begonnen als Research Consultant. Met zijn jarenlange ervaring als Recruiter versterkt hij ons Research-team, om zo samen met het team van Consultants te werken aan het vinden, enthousiasmeren en selecteren van de best passende kandidaten.

“2022 was een jaar van kansen en nieuwe wegen inslaan.”

Het jaar in 2022
in cijfers

60

opdrachten succesvol uitgevoerd.

43

jaar op rij een positief financieel resultaat.

1018

persoonlijke interviews gehouden met kandidaten.

1949

Managers en Directeuren toegevoegd aan ons netwerk.

22%

van de ingevulde posities betroffen Algemeen Directeur / CEO-posities.

10.000+

volgers van onze LinkedIn-pagina.

Het percentage
operations-posities van het geheel betrof:

20%

4

jaar op de rij in de top 5 Beste Executive Search-bureaus in de MT1000.

70%

meer
Interim Management opdrachten.

14

Ingevulde posities bij private equity-maatschappijen.

9

succcesvolle
samenwerkingen met
partners binnen het
IESF-netwerk

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Executive Search

Interim Management
een langetermijn-succes

Interim Management
een langetermijnsucces

Wij zagen dit jaar een grote toename in de vraag naar Interim Management. Bij de vele industriële bedrijven waar wij over de vloer kwamen, zagen wij dat veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Soms door marktomstandigheden, soms door innovaties of door interne ontwikkelingen. Er was, en is, behoefte aan een sterke Directie die snel resultaat levert, terwijl de organisatie flexibel blijft. Hier zijn Interim Managers bij uitstek geschikt voor. Met een brede ervaring en achtergrond en vaak zware kwalificaties zijn Interim Managers in staat om snel tot de kern van het probleem te komen en de organisatie mee te nemen in een verandering. En dat zagen organisaties het afgelopen jaar steeds vaker in, met mooie resultaten als gevolg.

Een volwassen markt

In 2022 zagen we dat de markt van Interim Management verder doorgroeide. Opdrachtgevers maken gebruik van de positieve impact die Interim Managers binnen hun organisatie brengen, tezamen met specifieke kennis en het feit dat ze zich dubbel en dwars terugverdienen zorgt dit voor een toename in de vraag naar Interim Management.

Niet beperkt tot Nederland

Deze trend is zeker niet alleen binnen onze landsgrenzen zichtbaar. Als lid van Interim Management-netwerk SMW (Senior Management Worldwide) zien we dat de vraag naar meer Interim Management een globale ontwikkeling is.

“In 2022 zagen we dat de markt van Interim Management verder doorgroeide. ”

Grote variatie aan opdrachten

Interim Managers werden het afgelopen jaar ingezet voor een grote variatie aan vraagstukken: bijvoorbeeld voor het neerzetten van een nieuwe commerciële strategie, het verbeteren van het operations-proces, het in goede banen leiden van groei of het tijdelijk vervangen van een Managing Director of ander Directie Team-lid tot crisismanagement en herstructurering. We zien dat de structurele toegevoegde waarde van Interim Management meer en meer wordt benut.

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Interim Management

Wereldwijde ontwikkelingen
binnen ons vakgebied

Duurzaamheid

Globalisering

Hybride werken

Digitalisering

Supply Chain onderbrekingen

Tekort aan talent

Diversiteit

Virtuele vs fysieke ontmoetingen

Onze ervaringen
het team over 2022

Gertjan van de Groep

Managing Director

2022 was voor mij het 25e jaar bij Van de Groep & Olsthoorn: een recordjaar in omzet en resultaat, zowel op het gebied van Executive Search, Interim Management als internationale opdrachten. Ik ben trots dat we als team in een dynamische markt opdrachten succesvol afronden.

Het was hard werken, maar dat konden we weer als vanouds samen doen. We hebben ook weer leuke dingen gedaan als team. Vol energie op naar mijn volgende lustrumjaar!

2022 betekende voor mij persoonlijk vooral een jaar van het terugkrijgen van vrijheid. In je sociale leven, op het werk, in je vakanties, weer over de grens kunnen. Maar het was ook een jaar waarin veel veranderingen zichtbaar werden. De arbeidsmarkt begon te verschuiven: overal tekorten aan personeel, in allerlei branches. Ook wij merkten dat. Bedrijven met nieuwe technologie uitdagingen: AI, Smart Industrie, Sustainability. Vaak in de vorm van start-en scale ups. Voor de search betekende dat vol aan de bak. Ik mag wel stellen dat ik mij in het afgelopen jaar geen minuut verveeld heb!

Karin Bakker

Research Consultant

Dominique Hommes

Marketing & Communicatie Specialist

Ook qua communicatie was 2022 bijzonder te noemen. De focus verlegde zich volledig naar een kandidatenmarkt, wat een andere aanpak in de marketing vergt. Een leuke uitdaging.

Wat het jaar ook leuk maakte waren de vele interviews die we konden afnemen met opdrachtgevers en geplaatste kandidaten, zulke casussen zijn altijd leuk om te doen en tonen het goede werk dat mijn collega’s doen. Ook hebben we een mooie fotoshoot gedaan waardoor we ons ook in de toekomst weer kunnen laten zien!

2022 was voor mij het jaar dat de wereld weer open ging. We hebben weer veel bedrijven mogen bezoeken en daarmee met eigen ogen gezien wat de kracht is van onze (maak) industrie. De vele fantastische innovaties waarmee belangrijke thema’s op het vlak van maatschappij en milieu worden aangepakt. Van prefab houtbouw, slimme vision-technologie in de landbouw tot aan geautomatiseerde lijnen voor de voedselproductie.

We kunnen trots zijn op onze innovatiekracht!

Wim de Kruijf

Consultant

Bert-Jan de Visser

Director

Evenals vorig jaar mogen we terugkijken op een succesvol jaar met mooie benoemingen bij prachtige bedrijven. In tegenstelling tot vorig jaar was er gelukkig meer ruimte voor persoonlijk contact.

Ook in het team bij Van de Groep was de flow zoals we die altijd gewend waren weer voelbaar, vaker met elkaar om tafel en die eenop- een-contacten bij het koffieapparaat. Want ook in ons vak blijft persoonlijk contact, niet in de laatste plaats met de collega’s, van groot belang!

2022 was weer een turbulent jaar. In de eerste plaats natuurlijk de toestand in de wereld. Heel anders van aard (positiever gelukkig) is de situatie binnen ons vakgebied van Executive Search. De vraag was onverminderd hoog, het aanbod onverminderd laag, de werkdruk daarmee stevig. Maar hoe mooi wanneer je dan toch een onverminderd hoog succespercentage weet te realiseren!

Dat geeft voldoening, dat geeft tevreden klanten, en dat is waar je het voor doet.

Jan Willem Houtman

Senior Consultant

Michiel Mulder

Research Consultant

2022 stond voor mij in het teken van een nieuwe uitdaging; sinds september versterk ik het team in de rol van Executive Research Consultant.

Werken voor een bedrijf met een sterke naamsbekendheid en reputatie in de markt, met professionele collega’s die voor elkaar door het vuur gaan en gezamenlijk tot een resultaat komen, maakt het iedere dag bijzonder.

2022… Eindelijk na Corona weer samen op kantoor, leuk om mee te maken dat de teamspirit in die 2 jaar niet is veranderd. En de krapste kandidatenmarkt die ik in 23 jaar heb meegemaakt. Een hele uitdaging voor het hele team, maar het heeft ook leuke aspecten.

Onzekerheden over de oorlog, energieprijzen en misschien een recessie zorgen ervoor dat 2023 ook weer spannend gaat worden.

Bauke Wolters

Senior Consultant

Kirsten Hummel – van de Groep

Management Assistente

2022 was voor mij een jaar van opnieuw verbinden. Binnen IESF was het weer mogelijk om internationale bijeenkomsten te organiseren. Dit jaar bestond het IESF 20 jaar! Dit hebben we gevierd tijdens de Annual Global Meeting in Cuzco, Peru!

Op kantoor zijn we ook een hecht team, wat je terug ziet in de nieuwe foto’s die we hebben laten maken!

2022 kan voor mij niet meer stuk!

Dit jaar zijn we weer veel meer samen op kantoor aan het werk geweest, een welkome verandering na het vele thuiswerken in de periode ervoor.

Daarnaast was er voor mij persoonlijk nog een grote verandering: ik heb na 4 jaar als Research Consultant te zijn geweest, dit jaar de overstap gemaakt naar het consultantsteam en ben met hetzelfde plezier als voorheen nu werkzaam in de rol van Consultant.

Ik kijk nu al uit naar de komende jaren!

Monique van Dijk

Consultant

Ellen van Wijk

Management Assistente

Het was fijn dat we weer als vanouds samen op kantoor konden zijn om te werken, te overleggen én te lunchen.

Ook konden we weer als team een buitenlandse trip maken en energie opdoen voor het halfjaar dat inmiddels al weer achter ons ligt. We hebben een record aantal vacatures ingevuld, vast én interim. In de 22 jaar (!) die ik hier inmiddels werk hadden we nog nooit zoveel Interim Management-opdrachten als nu.

Laat 2023 maar komen!

Meer informatie?
neem contact met ons op

Graag vertellen wij u in een persoonlijk gesprek meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op via 0346 87 00 20 of bezoek onze website: www.vandegroep.nl.