Gertjan van de Groep

Managing Director

Een jaar met twee kanten, zo zou ik 2022 omschrijven. Aan de ene kant ging de wereld weer meer terug naar “normaal”. Tegelijkertijd was er in 2022 bijna niets “normaal” te noemen.

Alles veranderde meerdere malen in razend tempo. Van absolute hoogtij in de Industrie & Techniek en de ongekende krapte op arbeidsmarkt, naar verhalen over aankomende economische recessie en zware tijden voor zowel bedrijven als huishoudens.

2022 was voor ons een jaar van nieuwe kansen en nieuwe wegen inslaan. Zo steeg het aantal opdrachten met een duurzame signatuur sterk en viel ook de vraag naar vrouwelijke Managers & Directeuren dit afgelopen jaar op. Daarnaast was Interim Management een belangrijke factor die ons succes heeft bepaald. Ook heeft de eerder ingezette trend van internationale opdrachten zich onverminderd doorgezet.

Het jaar was verre van normaal, maar wel weer vertrouwd succesvol. Voor mij persoonlijk was dit het 25e jaar in dit mooie bedrijf. En hoe mooi is het dat dit jaar een absoluut recordjaar is gebleken!

In dit jaarverslag blikken we graag nog één keer terug op dit bijzondere jaar.

2022 het jaar van
vooruitgang

De markt is in beweging en dat merken wij. Trends die al jaren in beeld waren braken dit jaar definitief door. Als Executive Search-bureau lopen wij vaak voorop met de ontwikkelingen in de markt. In het afgelopen jaar zagen we vooral meer diversiteit en meer focus op duurzaamheid. We zagen dat bedrijven leren om meer en meer hybride te werken, zoals ook wijzelf deze veranderingen hebben omarmd. Daarnaast zien we in toenemende mate dat er over grenzen heen wordt samengewerkt. De wereld verandert en wij veranderen mee.

Duurzamer en diverser

Het mooie van ons vak is dat sociale en culturele ontwikkelingen direct zichtbaar zijn in de vragen die wij krijgen. De transitie naar duurzaamheid moet steeds sneller en wij zagen dit jaar dan ook een flinke toename in opdrachten van onder andere: duurzame landbouw, duurzame prefab houtbouw en de energietransitie. Veranderingen die duidelijk en onomkeerbaar zijn ingezet. Een andere ontwikkeling is de roep om meer diversiteit op de werkvloer. We zijn er dan ook trots op dat wij ruim 10% meer vrouwen hebben geplaatst in 2022 dan in 2021!

Succesvol hybride model

De coronamaatregelen liggen inmiddels achter ons, toch hebben we ingezien dat online werken en interviewen voordelen biedt. We voeren het grootste deel van onze gesprekken fysiek, maar in de voorselectie is er zeker een plek voor digitale interviews. Dit bespaart (reis)tijd en maakt het mogelijk sneller te bepalen of er een potentiële match bestaat. Met deze mix hebben we het afgelopen jaar een hybride model neergezet dat werkt voor ons en voor onze klanten en kandidaten.

Onbegrensde resultaten

Er is steeds meer internationale vraag naar Managers en Directeuren. Deze trend zagen we vorig jaar al opkomen en hij is onverminderd doorgezet. Zowel op het gebied van Interim Management als op het gebied van Executive Search zijn er recordaantallen samenwerkingen verricht in de netwerken van SMW (Senior Management Worldwide) en IESF (International Executive Search Federation).

“Het mooie van ons vak is dat sociale en culturele ontwikkelingen direct zichtbaar zijn in de vragen die wij krijgen.”

Nieuwe kansen voor Monique van Dijk

Dat je in onze organisatie kunt blijven leren en doorgroeien maakt onze collega Monique van Dijk waar. Monique werkte al een aantal jaren als Research Consultant, maar maakte dit jaar de stap naar de functie van Consultant. Daarbij is haar rol breder geworden en gaat ze actief het gesprek aan met opdrachtgever en kandidaat en begeleidt alles van a tot z.

Versterking van de Search door Michiel Mulder

Ook voor ons research-team hebben we de perfecte match gevonden. Dit jaar is Michiel Mulder bij ons begonnen als Research Consultant. Met zijn jarenlange ervaring als Recruiter versterkt hij ons Research-team, om zo samen met het team van Consultants te werken aan het vinden, enthousiasmeren en selecteren van de best passende kandidaten.

“2022 was een jaar van kansen en nieuwe wegen inslaan.”

Het jaar in 2022
in cijfers

60

opdrachten succesvol uitgevoerd.

43

jaar op rij een positief financieel resultaat.

1018

persoonlijke interviews gehouden met kandidaten.

1949

Managers en Directeuren toegevoegd aan ons netwerk.

22%

van de ingevulde posities betroffen Algemeen Directeur / CEO-posities.

10.000+

volgers van onze LinkedIn-pagina.

Het percentage
operations-posities van het geheel betrof:

20%

4

jaar op de rij in de top 5 Beste Executive Search-bureaus in de MT1000.

70%

meer
Interim Management opdrachten.

14

Ingevulde posities bij private equity-maatschappijen.

9

succcesvolle
samenwerkingen met
partners binnen het
IESF-netwerk

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Executive Search

Interim Management
een langetermijn-succes

Interim Management
een langetermijnsucces

Wij zagen dit jaar een grote toename in de vraag naar Interim Management. Bij de vele industriële bedrijven waar wij over de vloer kwamen, zagen wij dat veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Soms door marktomstandigheden, soms door innovaties of door interne ontwikkelingen. Er was, en is, behoefte aan een sterke Directie die snel resultaat levert, terwijl de organisatie flexibel blijft. Hier zijn Interim Managers bij uitstek geschikt voor. Met een brede ervaring en achtergrond en vaak zware kwalificaties zijn Interim Managers in staat om snel tot de kern van het probleem te komen en de organisatie mee te nemen in een verandering. En dat zagen organisaties het afgelopen jaar steeds vaker in, met mooie resultaten als gevolg.

Een volwassen markt

In 2022 zagen we dat de markt van Interim Management verder doorgroeide. Opdrachtgevers maken gebruik van de positieve impact die Interim Managers binnen hun organisatie brengen, tezamen met specifieke kennis en het feit dat ze zich dubbel en dwars terugverdienen zorgt dit voor een toename in de vraag naar Interim Management.

Niet beperkt tot Nederland

Deze trend is zeker niet alleen binnen onze landsgrenzen zichtbaar. Als lid van Interim Management-netwerk SMW (Senior Management Worldwide) zien we dat de vraag naar meer Interim Management een globale ontwikkeling is.

“In 2022 zagen we dat de markt van Interim Management verder doorgroeide. ”

Grote variatie aan opdrachten

Interim Managers werden het afgelopen jaar ingezet voor een grote variatie aan vraagstukken: bijvoorbeeld voor het neerzetten van een nieuwe commerciële strategie, het verbeteren van het operations-proces, het in goede banen leiden van groei of het tijdelijk vervangen van een Managing Director of ander Directie Team-lid tot crisismanagement en herstructurering. We zien dat de structurele toegevoegde waarde van Interim Management meer en meer wordt benut.

Een greep uit onze...

Afgeronde opdrachten
Interim Management

Wereldwijde ontwikkelingen
binnen ons vakgebied

Duurzaamheid

Globalisering

Hybride werken

Digitalisering

Supply Chain onderbrekingen

Tekort aan talent

Diversiteit

Virtuele vs fysieke ontmoetingen

Onze ervaringen
het team over 2022

Gertjan van de Groep

Commercieel Directeur

In 2024 zetten we de vaart van 2023 voort, met een aanhoudende vraag naar executive talent in de industrie. De veranderingen in de markt volgen elkaar snel op. In sommige sectoren is er nog sprake van hoogconjunctuur terwijl in andere de orderboeken onder druk staan. Om in te kunnen spelen op snelle veranderingen zal Interim Management een belangrijke rol spelen om specifieke vraagstukken op een goede manier aan te pakken.

Maar ook op gebied van Executive Search blijven wij in contact met de markt en onszelf continu ontwikkelen om ook in 2024 te blijven excelleren.

AI gaat ons als bedrijf flink vooruithelpen, dat zie ik nu al gebeuren. Het kan razendsnel door data heen om de juiste kandidaten te vinden die goed passen bij wat een bedrijf nodig heeft. Op basis van wat iemand kan, niet op wat iemand is. Maar er zijn ook risico’s, AI kan de al bestaande bias juist versterken, daar moeten we voor waken. Het is een mooie tool die ons zeker kan helpen, maar als mens moeten we aan de knoppen blijven om het meeste eruit te halen, met de beste resultaten voor zowel klant als kandidaat.

Karin Bakker

Research Consultant

Dominique Hommes

Marketing & Communicatie Specialist

Dit jaar werd voor mij gedomineerd door AI en de mogelijkheden (en zeker ook onmogelijkheden) hiervan. Vanaf het begin ben ik in dit onderwerp gedoken en heb ik er heel veel over geleerd. De tools heb ik inmiddels behoorlijk onder de knie en we vinden als team steeds meer manieren om ons werk te vergemakkelijken, en belangrijker nog onze kwaliteit als bureau nog verder te vergroten. In 2024 zal deze zoektocht verder blijven gaan, een mooie uitdaging als je het mij vraagt.

De geboekte resultaten, ondanks de schaarste in de afgelopen jaren, toont aan dat ons omvangrijke en trouwe netwerk dé pijler onder het succes is geweest. Wij blijven inspelen op de marktvraag door continu in contact te zijn met potentiële kandidaten. Dit vertaalt zich ook door naar de aankomende generatie Managers & Directeuren. Komende jaren besteden we nog meer aandacht aan ons Future Exellence-programma, waarmee wij in contact zijn met de toekomstige leiders in de Techniek & Industrie.

Wim de Kruijf

Algemeen Directeur

Bert-Jan de Visser

Operationeel Directeur

Wat ik met name constateer is dat mede door de coronacrisis de switch gemaakt is naar een “local-for-local” approach. Daarnaast is het op afstand managen van teams, hoe lastig dat ook kan zijn, aan de orde van de dag. Gelukkig maken wij als Van de Groep & Olsthoorn onderdeel uit van twee mooie internationale netwerken, zowel voor Executive Search als Interim Management. Hiermee zijn we in staat om in te spelen op deze ontwikkelingen en onze klanten te helpen bij de wereldwijde invulling van mooie managementposities.

Met de recente versterking van een tweede vrouwelijke collega-consultant wordt ook Van de Groep & Olsthoorn weer een stukje diverser. Niet alleen voor wat betreft de eigen teamsamenstelling, maar ook qua netwerk en potentiële klantenportefeuille. Chemie en Food worden nieuwe speerpunten naast de bestaande markten in de maakindustrie, maritieme wereld en technical services.

Jan Willem Houtman

Senior Consultant

Michiel Mulder

Research Consultant

Een verschuivende en dynamische arbeidsmarkt, tekorten aan goed gekwalificeerd personeel. Nieuwe technologische uitdagingen als Artificial Intelligence, Sustainability, Smart Industry. zet voorlopig nog wel even door. We staan klaar om 2024 weer succesvol te maken; ik kijk uit naar het nieuwe jaar!

De wereld bestaat uit hypes; de media buitelen over elkaar heen in het benoemen van de nieuwste wereldwijde trends. Nu is dat weer AI. Jazeker, wij gaan ook met de ontwikkelingen mee, en zijn de afgelopen decennia gegroeid van de fysieke kaartenbak naar databases, LinkedIn, en Teams. Maar cruciaal in ons vak: we werken met mensen!

Van alle kandidaten past er maar 1 het beste, meestal door persoonlijke klik. AI is mooi, maar in de nabije toekomst nog niet in staat deze klik te voorspellen. Ondertussen houden wij de trends natuurlijk goed in de gaten.

Bauke Wolters

Senior Consultant

Kirsten Hummel – van de Groep

Management Assistente

In 2022 en 2023 bereikte IESF recordhoogtes met internationale executive search-projecten en groeide uit tot een netwerk met 26 wereldwijde partners. Kijkend naar de toekomst anticiperen we op groei en veranderingen, waarbij AI een sleutelrol speelt in onze branche.

Onze focus ligt op Diversity & Inclusion, Agility, Sustainability en Digital Transformation, essentiële thema’s voor wereldwijd zakelijk succes. Te midden van oorlogen en marktonrust blijft ons netwerk zich aanpassen en innoveren.

Sinds november 2023 maak ik onderdeel uit van het team. Wat mij aanspreekt is het sterke teamgevoel en de gedeelde ambitie die ik bij Van de Groep & Olsthoorn heb ervaren. Op een professionele, zorgvuldige en betrokken manier werken we samen aan een gemeenschappelijk doel: groei en ontwikkeling.

Ik kijk ernaar uit om, naast het succesvol invullen van opdrachten, onze marktpositie binnen de sectoren Chemie & Food te versterken.

Quirine Lisman

Consultant

Monique van Dijk

Consultant

Natuurlijk maken we als “informatiebedrijf” graag gebruik van nieuwe technieken als AI naast onze reeds bestaande middelen om zo nog sneller de juiste kandidaat te kunnen vinden.

Maar de juiste match maken is een gecompliceerd proces, dat niet eenvoudig door AI zal worden overgenomen. Uitdaging is de jongere generatie te bereiken en hen perspectief te kunnen bieden: zowel voldoende uitdaging als een goede balans tussen werk en privé.

In de 23 jaar die ik bij Van de Groep & Olsthoorn werk heb ik gezien dat we altijd met de tijd mee zijn gegaan. Van het tijdperk “via de post solliciteren” gingen we over naar, heel modern, online solliciteren. En dat is nog steeds hoe het gaat, maar dan nóg moderner en hipper.

ChatGPT is iets waar we niet omheen kunnen. Het is een mooi hulpmiddel waar we 10 jaar geleden nog niet over durfden dromen. Nu wordt het normaal om door AI een vacaturetekst te laten controleren, maar wel altijd met behoud van onze authenticiteit.

Ellen van Wijk

Management Assistente

Judith Pater

Management Assistente

Ik merk dat alle communicatie naar klant en kandidaat visueler wordt. Ik ben daardoor naast het maken van afspraken ook steeds meer bezig met het opmaken van documenten en zorgen dat een vacature op het juiste moment in een aantrekkelijke vorm bij de juiste kandidaat terecht komt. Door slim ingerichte systemen en tools wordt dat steeds makkelijker en sneller. Daarmee is de scheiding tussen ons secretariaat en marketing steeds meer vervaagd. Dat maakt mijn werk nog veel leuker en diverser!

Meer informatie?
neem contact met ons op

Graag vertellen wij u in een persoonlijk gesprek meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op via 0346 87 00 20 of bezoek onze website: www.vandegroep.nl.