Investeringsmaatschappijen en Executive Search versterken elkaar

Nieuws

In toenemende mate werkt Van de Groep & Olsthoorn voor investeringsmaatschappijen. De tijd dat private equity vooral op de korte termijn gericht was, lijkt achter ons te liggen. Het overgrote deel van de investeringsmaatschappijen waarvoor wij werken ziet het voordeel van een langdurige investering met een lucratieve exit op de langere termijn. In de afgelopen jaren hebben wij vanuit onze rol een bijdrage mogen leveren aan dergelijke successen.

Specifieke kennis

De investeringsmaatschappijen floreren bij de inzet van kennis om organisaties vooruit te helpen. Een aantal van deze organisaties heeft specialisten in huis die de dagelijkse leiding na de acquisitie op zich nemen of actief zijn in een adviserende rol. De investeerders hebben veel knowhow van bedrijfskundige en financiële aspecten in huis, maar soms vragen bepaalde organisaties om een leider of adviseur met kennis van een specifieke branche, product of type organisatie. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld voor specifieke productiemethoden of de bijzondere sfeer van een ex-familiebedrijf.
Met de 37 jaar ervaring van Van de Groep & Olsthoorn in het bemiddelen van management- en directieposities in de industrie en techniek zijn we bekend met de dergelijke bedrijven en de markt waarin zij actief zijn, waardoor wij bekend zijn met de organisatiecultuur en de uitdagingen die er liggen om de samenwerking tussen de investeerder en de organisatie tot een succes te maken.

Brugfunctie

Ook hebben we vaak een brugfunctie tussen de investeerder en de organisatie. Op ons advies werd vorig jaar bijvoorbeeld een ervaren Directeur met een specifiek LEAN track-record in technische organisaties aangesteld als lid van de Raad van Commissarissen. Deze combinatie van eigenschappen zorgde voor een goede communicatie tussen werkvloer, directie, RvC en investeerders. Onze brugfunctie komt ook tot uiting in de 3600 intake die wij uitvoeren voordat we een search-traject ingaan. We kijken daarbij naar de wensen van de investeringsmaatschappij voor een Manager of Directeur maar we spreken ook met de stakeholders binnen de organisatie. Gesprekken met het management en key-functionarissen geven ons een compleet beeld van de verschillen en overeenkomsten die er zijn tussen de wensen van de investeerder en de organisatie. Dankzij dit beeld brengen we de twee werelden bij elkaar en wordt er draagvlak gecreëerd voor de komst van de nieuwe leidinggevende.

Gesprekken met het management en key-functionarissen geven ons een compleet beeld van de verschillen en overeenkomsten die er zijn tussen de wensen van de investeerder en de organisatie

Ondernemerschap

In 2016 bemiddelden we een CEO die vanuit zijn rol de kans kreeg mee te ondernemen met de investeringsmaatschappij. De kandidaat die wij plaatsten was al langer op zoek naar een mogelijkheid tot ondernemerschap. Doordat wij hem koppelden aan de investeerder kreeg hij de kans om mee te investeren. Door zo’n partnership ontstaat er commitment tussen beide partijen en worden alle partijen beloond bij succes. Ons netwerk van dit type kandidaat is sterk en groeit.

Samenwerking

De samenwerking tussen private equity en executive search uit zich in vele vormen. Van bemiddeling van CEO’s, Commissarissen, MBI-kandidaten tot het signaleren van opportunities voor acquisities. Door onze rol als netwerker in de wereld van techniek en industrie kennen we naast de kandidaten ook veel DGA’s. Regelmatig leggen wij daarom contacten tussen ondernemer en investeerder met als doel dat de prachtige technische organisaties die Nederland rijk is, niet verloren gaan.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten