Interviews in Corona-tijd

Tips van Bauke Wolters
Blog

In deze moeilijke tijd verandert er voor heel veel mensen heel veel, zo ook in ons werk. Wij leunen sterk op intermenselijk contact, zowel naar onze opdrachtgevers als naar onze kandidaten. Maar ook ons werk en onze gesprekken gaan -zij het in andere vorm- door.

Ik wil u graag een paar tips geven voor het geval dat een interview per Skype, Microsoft Teams, Hangouts, Facetime of op een andere digitale manier gebeurt:

  1. Zo vreemd het voor u is, zo vreemd is het ook voor uw gesprekspartner. Meld het als u zich ongemakkelijk met de situatie voelt, meestal zal uw gesprekspartner dit bevestigen.
  2. Beschouw het als een gewoon dagelijks persoonlijk zakelijk gesprek, bedoeld om wederzijds resultaat te behalen.
  3. Wees voorbereid. Zoals altijd: heb uw gegevens bij de hand, zorg dat u de website van de opdrachtgever bezocht heeft of dat u het CV van de kandidaat goed heeft gelezen. Bij voorkeur heeft u dan ook vragen of opmerkingen daarover.
  4. Het is werk; verzorg u zoals u zich altijd op het werk verzorgt. Representatief gekleed, (geen streepjes of ruitjes, dat geeft een heel vervelend beeld!), haar gekamd, geschoren, kortom verzorgd. Wat u onder de tafel draagt moet u zelf weten…
  5. Zorg dat u de techniek geoefend heeft. De meest gehoorde uitspraak tegenwoordig is iets als: “Ik heb geen beeld, hoor je mij?” Ook techniek: doe het nou niet met die eeuwenoude webcam, maar gebruik een goede laptop. Of uw mobieltje, want die hebben vaak verrassend goede camera’s voor dit doel.
  6. Geluid. Een goede headset is vaak aan te bevelen om galm te vermijden. Maar net als boven: test dit even van tevoren. Als het zonder headset kan, ziet het er wel beter uit. Praat zo min mogelijk door elkaar heen. Dat is soms ongemakkelijk, omdat we dat bij een normaal gesprek wel vaak doen, maar digitaal kan dit heel vervelend zijn.
  7. Omgeving. Let op de belichting; als u op de achtergrond een fel licht (lamp of raam) heeft, is uw gezicht slecht zichtbaar. Liever gelijkmatig licht van voren of iets opzij. Hou voetballende kinderen, rockmuziek van de puber of afwasgerammel van de partner uit de buurt. Kijk ook even naar uw achtergrond. Een klassieke bibliotheek staat beter dan de afwas van gisteren.
  8. Wees op tijd, maar realiseer u ook dat de gesprekspartner soms vertraging heeft door het werk of tegenstribbelende techniek.
  9. Kijk naar de camera. Het geeft een heel ongemakkelijk beeld als u telkens opzij naar iets anders zit te kijken. Ik weet dat de camera niet terugkijkt, maar zoek dat oogcontact.
  10. Bij een slechte verbinding: probeer opnieuw contact te maken. Als het daardoor niet beter wordt: zo min mogelijk bewegen (omdat het beeld dan snel slechter wordt) en weer: zo min mogelijk interrumperen.

 

Overweeg ook een alternatief:

misschien samen (op gepaste afstand) door het park wandelen, in plaats van in een kantoortje of via Skype? Doe dit alleen wanneer het verantwoord is uiteraard, maar deze alternatieve setting kan wel zorgen voor een effectief gesprek. Houdt u zich hierbij uiteraard altijd aan de maatregelen zoals opgelegd door de overheid.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over interviewen op afstand? Wij delen graag onze ervaringen! Wel digitaal natuurlijk. Dus wanneer u ergens niet uitkomt of verdere vragen heeft, dan helpen wij graag. We moeten elkaar toch een beetje helpen in deze tijden nietwaar?

Mocht u contact op willen nemen om welke reden dan ook dan kan dat gewoon via ons vaste telefoonnummer: 0346 87 00 20 of via info@vandegroep.nl.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten