In 2015 trekt de arbeidsmarkt aan, vooral voor Hbo’ers

Nieuws

Omdat de economie in 2015 licht aantrekt, worden de verschillen groter tussen kansrijken en kansarmen op de arbeidsmarkt. In sommige beroepsgroepen ontstaan nijpende tekorten en is de vraag naar afgestudeerde Hbo’ers veel groter dan het aanbod. Ook voor Mbo’ers geldt dat er in 2015 in enkele sectoren voor enkele richtingen schaarste ontstaat. Het gaat met name om technici, productiemedewerkers en laboranten. Die tekorten zullen zich voornamelijk voordoen in Brabant en Limburg. Dat blijkt uit een toekomstanalyse van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.

Arbeidsmarkt verbetert voor bijna iedereen
Op basis van een trendanalyse van de verhouding tussen vraag en aanbod, gecombineerd met de belangrijkste economische voorspellingen voor 2015, blijkt dat in vrijwel alle richtingen en op vrijwel alle opleidingsniveaus de vraag naar werknemers sneller groeit dan het aanbod. Dit betekent dat de arbeidsmarkt over de volle breedte aantrekt.
Over alle opleidingsniveaus heen, blijkt uit het onderzoek wel dat het aantal werkzoekenden in de richtingen sociaal/maatschappelijk, administratief/secretarieel, milieu en marketing/communicatie nog veel hoger is dan het aantal vacatures. De concurrentie bij het vinden van een baan is dan ook groot, maar ook hier is de situatie in 2015 iets beter dan in 2014.
Vijf keer meer vacatures dan werkzoekenden
Volgens Intelligence Group is in de volgende vijf HBO-richtingen in 2015 het aantal vacatures tot vijf keer zo groot als het aantal werkzoekenden:

  1. ICT/Automatisering
  2. Techniek
  3. Directie/management
  4. Bouw
  5. Verkoop/commercieel

Opmerkelijk is dat er in midden Nederland veel meer vraag dan aanbod is naar deze Hbo’ers, dan in de rest van Nederland.
Minder vraag naar academici en Vmbo’ers
Voor academici ziet de markt in 2015 er minder florissant uit. Het aanbod van mensen is overal groter dan de vraag, behalve voor technici. Die zullen in 2015 relatief gemakkelijk een baan vinden of van baan kunnen veranderen.
Ondanks de verwachte verbetering, blijft de arbeidsmarkt voor grote groepen (vooral Vmbo’ers) zwak. In 2015 ontstaat er voor Vmbo’ers iets meer vraag dan aanbod in de sectoren richtingen beveiliging, facilitaire dienstverlening, techniek en commercie. In alle andere richtingen zal ook in 2015 het aanbod groter zijn dan het aantal beschikbare vacatures.
Bron: Personeelsnet.nl
 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten