Hoge verwachtingen voor Interim Managers zijn volkomen terecht

Eric Hengst | Operations Director bij ReviconBarosta BV
Interview

Het leek Eric Hengst een logische stap om na zijn technische opleiding in een productieomgeving te starten. Toch merkte hij vrijwel meteen dat zijn interesse breder was dan techniek alleen. “Ik ben nieuwsgierig naar alle aspecten van bedrijfsvoering en heb daarom ook bedrijfskunde gestudeerd.”

Met deze combinatie van kennis maakte hij inmiddels al veel vlieguren in leidinggevende rollen. De laatste jaren ondersteunt hij bedrijven als Interim Manager. Als Quick Response Manufacturing-expert (QRM) richt hij zich op het terugdringen van de doorlooptijd van ontvangst van de order tot uitlevering van gereed product. Via Van de Groep & Olsthoorn startte hij als Interim Operations Director bij RVS-plaatwerkbedrijf ReviconBarosta.

Procesverbetering is de rode draad in zijn professionele carrière. Na verschillende operationele rollen in uiteenlopende sectoren, viel voor hem het kwartje: “Natuurlijk heeft elke sector specifieke kenmerken, maar in essentie gaat het om het maken en versturen van een product. Het maakt dan niet uit of dat in een drukkerij, een keukenfabriek of een RVS-werkplaats is. Er is een klantwens en er wordt een product ontworpen, gemaakt en geleverd. De processen en uitdagingen zijn hetzelfde.” Dit was voor hem de belangrijkste reden om zich toe te leggen op het optimaliseren van productieprocessen.

Rust en overzicht op de werkvloer

Om het productieproces probleemloos en snel te laten verlopen, zijn rust en overzicht op de werkvloer onmisbaar. Hengst legt uit: “Het is bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen dat er niet te veel materiaal op de werkvloer staat. Een overzichtelijk productieproces werkt gewoon makkelijker. Bovendien is het dan eenvoudiger om te anticiperen en bij te sturen. Als er iets verandert met een order is dat geen probleem. Orders zijn namelijk altijd goed te volgen en te traceren. Dat vergemakkelijkt snel schakelen.”

Terugdringen van de doorlooptijd

Nadat hij onder andere als Plant Manager, Business Unit Manager en Operationeel Directeur het productieproces bij verschillende organisaties optimaliseerde, besloot Hengst om zelfstandig Interim Manager te worden. Hij werd Associate en Partner bij consultancybedrijf LeanTeam. “In eerste instantie werkten we vooral met Lean Manufacturing. Deze aanpak is zeer geschikt voor massaproductie, maar werkt minder bij veel productvariatie of een schommelende vraag. Vaste productroutes en productiestraten zijn in die gevallen lastig.”

QRM

Quick Response Manufacturing is dan effectiever. Hengst legt uit: “Bij QRM werk je met multifunctionele teams die een specifieke product-marktcombinatie bedienen. Ze bepalen zelf de flow en de bewerkingsstappen om de producten te realiseren. Hierbij is het verkorten van de doorlooptijd de primaire KPI. Door het lage hoeveelheid onderhanden werk en de overzichtelijke organisatie gaat de output omhoog en dalen de kosten. En je kunt zo een hele grote mate van variatie aan.”

De wow-factor van vacatures

Als autodidact ontwikkelde Hengst zich tot QRM-expert. “Ik heb veel gelezen en geëxperimenteerd. Uiteindelijk was de afwisseling tussen een rol als QRM-trainer en Interim Management projecten ideaal voor mij. Het was dan ook een schot in de roos toen Van de Groep & Olsthoorn mij benaderde voor een interimopdracht met de termen projectenorganisatie en QRM in de kopregel. Dat is vrij uniek.” Hoewel de relatie tussen Hengst en Van de Groep & Olsthoorn al jaren bestaat, hadden ze nog nooit concreet samengewerkt. “We hebben regelmatig contact. Daarbij merk ik aan alles dat hun focus bij leidinggevende functies in de industrie en techniek ligt. Ze snappen wat er leeft in een productiebedrijf en koppelen dat inzicht aan de juiste kandidaten. Die match klopt bij hen. Bij het grootste deel van de vacatures dat ze aanbieden, denk ik: ‘Wow, dat lijkt me een mooie rol’.”

Lijn in de productie brengen met QRM

Toen Hengst zijn interesse kenbaar maakte bij Van de Groep & Olsthoorn, was het snel rond. Daarbij hielp het zeker dat hij de CEO van dit bedrijf eerder zelf de beginselen van QRM had bijgebracht als trainer.” Na een succesvolle eerste kennismaking kon hij binnen een paar dagen starten. ReviconBarosta is een samenvoeging van twee bedrijven die in RVS-constructies gespecialiseerd zijn. Het bedrijf levert hoogstaande RVS plaatwerkoplossingen, van samengestelde componenten tot complete installaties. ReviconBarosta wil niet alleen leverancier zijn, maar als partner concrete meerwaarde bieden bij projecten. “Een investeringsmaatschappij zag kansen voor een fusieorganisatie, maar de praktijk was weerbarstig. Ze zochten iemand die in een half jaar meer lijn in de productie en processen kon brengen en QRM verder kon vormgeven.”

Snel veel meerwaarde leveren

Op het moment dat Eric startte, werd hij meteen geconfronteerd met het vertrek van een aantal engineers. “De eerste uitdaging was de lopende orders met het huidige team zo goed mogelijk in te vullen. Tegelijkertijd was vanuit financieel perspectief een reorganisatie onvermijdelijk.”

Snel schakelen is precies wat Hengst zijn opdrachtgevers in zo’n situatie biedt. “Bedrijven hebben hoge verwachtingen van een Interim Manager en dat is volkomen terecht. Ik word betaald om in korte tijd veel meerwaarde te leveren. Concreet betekent dat, dat ik binnen twee weken wil weten hoe alles in elkaar steekt om vervolgens de juiste acties te ondernemen.”

Op weg naar een ‘one piece flow’

Naast de reorganisatie was zijn eerste actie het creëren van overzicht in de productie. Dat deed hij op basis van de QRM-principes. “De kosten van onderdelen zoeken, verplaatsen of voorraden in magazijnen zijn vaak verborgen. Die overhead wordt immers niet gemeten. Daarom heb ik meteen ingezet op het terugdringen van het onderhanden werk door overzicht te creëren.” En hoewel het misschien vreemd klinkt, stuurt Hengst niet primair op efficiency. “Voor mij draait alles om output. Wat gaat er naar de klant? Dat kun je namelijk factureren. Om de output te stroomlijnen moeten processen eenvoudig zijn. Ik streef een ‘one piece flow’ na met korte afstanden tussen de werkplekken en geen voorraad.”

Verbeteringen op een werkplek betalen zich op een ander moment in het proces altijd weer terug.

Zonder productie geen bedrijf

Hoewel zijn professionele focus op procesoptimalisatie gericht is, ligt zijn hart bij de medewerkers op de werkvloer. Hengst: “Daar wordt de meerwaarde en omzet gegenereerd. Zonder productie is er geen bedrijf. Het is dus altijd zaak om medewerkers in het optimalisatie- en veranderproces mee te nemen. Ik vraag medewerkers altijd wat ze in hun werk hindert. Zij hebben meestal goede ideeën om processen of processtappen te verbeteren. En daar moet je als organisatie in investeren. Verbeteringen op een werkplek betalen zich op een ander moment in het proces altijd weer terug.”

De waarde van vakmanschap

In een productieomgeving is het verder cruciaal om vakmanschap op zijn waarde te beoordelen. “Iedereen moet de ruimte hebben om mee te denken, zonder afstand tussen kantoor en werkvloer. Dat is gelukt. Ik vind het fantastisch om te zien dat engineers bij ReviconBarosta nu in de productiehal rondlopen en met productiemedewerkers overleggen hoe ze een project kunnen aanpakken. Dit onderstreept voor mij dat ze de afdelingsoverschrijdende  insteek van QRM omarmd hebben.”

Samen verder bouwen

Door de goede operationele resultaten die Hengst als Interim Manager in zes maanden boekte, vroeg ReviconBarosta hem te blijven als Operationeel Directeur. Hoewel hij geniet van de keuzevrijheid van het interimbestaan, heeft hij het aanbod geaccepteerd. “Ik wil graag de strategie bepalen en uitvoeren. In deze organisatie mag ik alle kennis die ik als zelfstandige heb opgebouwd in de praktijk brengen. Het is een mooie uitdaging om samen met alle medewerkers voort te borduren op wat we in korte tijd al bereikt hebben.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten