Het is mijn uitdaging om steeds de puzzel van techniek, processen en mensen te leggen

Nieuws
  • Nicole Hensema, Managing Director Mennens Hengelo BV

Hoewel ze geen techneut pur sang is, werkt Nicole Hensema al heel wat jaren bij technische bedrijven. Na diverse commerciële en leidinggevende functies raakte ze bij Strukton Rail bevangen door de maakindustrie. Ondanks een traditioneel imago ziet Nicole vooral een dynamische sector waar gedreven professionals mooie producten maken. En dat lukt nog beter als mensen doen waar ze goed in zijn en processen zo efficiënt mogelijk verlopen. Dan is het mogelijk klanten échte meerwaarde te bieden. Dat is ook precies de uitdaging die haar bij Mennens Hengelo BV aansprak toen ze de vacature voor een Managing Director via Van de Groep & Olsthoorn bekeek. Inmiddels is ze daar ruim een jaar aan de slag.
Nicole maakte kennis met de industrie bij Strukton Rail. “Met mijn salesachtergrond kon ik daar de vertaalslag van techniek naar de wens van de klant maken. Als Hoofd Bedrijfsbureau, Inkoop en Logistiek wilde ik voorbij producten kijken en ontdekken hoe we klanten verder konden ontzorgen. Service en advies speelden daarbij een sleutelrol.”

Focus op mens en processen

De rol van Manager Manufacturing Engineering bij Benchmark Electronics, onderdeel van een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, was een logische vervolgstap. “De functieomschrijving klinkt technisch, maar in de praktijk lag de focus op de mens en processen. Als leidinggevende ben ik niet de baas die zegt: ‘Dit moet je doen’. Ik geloof meer in een coachende rol. Met een team dat veel technische kennis in huis had, zorgden we samen dat klanten de beste producten en service kregen. Dat lukt alleen als alles operationeel klopt en mensen optimaal renderen. Om dat te realiseren hoef je de techniek niet tot in het kleinste detail te kennen.”

Can-do-mentaliteit

Nicole combineert de aandacht voor de mensen in haar team wel altijd met een can-do-mentaliteit. “Doen staat centraal in mijn leven. Ik wacht niet af en neem graag het voortouw als ik vind dat er iets moet gebeuren. Zowel in mijn werkende leven als privé neem ik graag verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als bestuurslid van de school van mijn kinderen. Ik ga in alles wat ik doe op zoek naar uitdagingen, die ik vervolgens enthousiast met een team tot een goed einde breng.”

Door mijn cv heen lezen

Doen is voor Nicole ook gekoppeld aan in beweging blijven. Hoewel ze het nog goed naar haar zin had bij haar toenmalige werkgever viel haar oog op de vacature bij Van de Groep & Olsthoorn voor de positie van Managing Director bij Mennens Hengelo BV. Mennens is een specialist in hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging. Naast levering, montage en assemblage verzorgen de experts ook keuring, certificering, onderhoud en reparatie. “Ik bekeek de vacatures van Van de Groep & Olsthoorn regelmatig omdat ze een duidelijke focus op de industrie hebben. Bij het lezen voelde ik vooral nieuwsgierigheid. Ik wilde altijd al eindverantwoordelijk voor een organisatie zijn. En Mennens is ook nog in mijn woonplaats gevestigd.”
Een oriënterend gesprek met Bauke Wolters wakkerde haar interesse aan. “Bauke vertelde dat het bedrijf de laatste jaren hard gegroeid was en nu verder wilde professionaliseren en optimaliseren. Omdat ik geen techneut ben, was het wel van belang dat hij en Mennens door mijn cv heen konden lezen. Binnen de organisatie zijn genoeg techneuten, het is eerder de uitdaging om de puzzelstukken van techniek, processen en mensen goed te leggen. Gelukkig zagen hij en het management van Mennens mijn potentie.”

“Natuurlijk ben ik een vrouw. Tegelijkertijd merk ik dat het eigenlijk niet veel uitmaakt. In mijn beleving is het voor de acceptatie bij mijn Mennens-collega’s veel belangrijker dat ik een Tukker ben”

Niet bang de handen vies te maken

Het feit dat Nicole een vrouw in een mannenwereld is, speelde voor haar geen enkele rol bij de keuze. “Natuurlijk ben ik een vrouw. Tegelijkertijd merk ik dat het eigenlijk niet veel uitmaakt. In mijn beleving is het voor de acceptatie bij mijn Mennens-collega’s veel belangrijker dat ik een Tukker ben. Daarbij scheelt het volgens mij wel dat ik bij mijn binnenkomst eerst zes weken met alle afdelingen heb meegelopen. Ik trok mijn werkschoenen aan en was niet bang mijn handen vies te maken. Samen met de monteurs heb ik een bovenloopkraan geïnstalleerd. Best wel spannend om meters boven de grond te werken als je hoogtevrees hebt. Dat breekt het ijs wel.”

Rust inbouwen in de operatie

Meteen meewerken in de organisatie heeft Nicole veel gebracht. “Het gaf me de kans met iedereen kennis te maken in hun eigen omgeving. Bovendien zag ik hoe alles werkte. Ik merkte dat het bedrijf snel gegroeid is. Iedereen werkt keihard, maar soms is gekozen voor praktische, niet optimale oplossingen. Mijn doel is om de operatie tot een geoliede machine te maken en verrassingen binnen projecten zoveel mogelijk te voorkomen. Door de processen slimmer in te richten kunnen we vooraf beter bedenken hoe we het willen. Dat voorkomt dat we achteraf brandjes moeten blussen. Zo besparen we tijd en energie die we kunnen gebruiken om onze klanten nog beter te helpen. Ze zijn al tevreden. Het is aan ons om meer rust in te bouwen op de weg daar naartoe.”

“Mijn eerste vraag is: waar ligt je kracht en waar krijg je energie van? Mijn intuïtie klopte, ze waren in een leidinggevende rol gegroeid die ze niet per se ambieerden”

Ruimte voor een nieuwe weg

Het aanstellen van een Operations Manager is één van de manieren om die rust te creëren. Nicole legt uit: “De afstemming tussen de servicemonteurs en de werkplaats was, mede door de vele en uiteenlopende werkzaamheden, niet optimaal. De leidinggevenden van deze afdelingen waren eerder meewerkend voorman dan manager, met de beste intenties, maar door groei van de organisatie werd de behoefte aan echte managementskills groter. Daarom ben ik met ze in gesprek gegaan. Mijn eerste vraag daarbij is: waar ligt je kracht en waar krijg je energie van? Mijn intuïtie klopte, ze waren in een leidinggevende rol gegroeid die ze niet per se ambieerden. Toen dat duidelijk was konden we een nieuwe weg inslaan. Eén van hen is nu als contractmanager bij ons werkzaam en de ander is buiten Mennens een andere uitdaging gaan zoeken. Zo hebben we samen de ruimte voor een Operations Manager gemaakt, die nu de processen verder stroomlijnt.”

Klaar voor de volgende stap

Na een jaar als Managing Director heeft Nicole het idee dat ze een goede basis heeft gelegd om de volgende groeistap met haar bedrijf te zetten. “Onze servicemonteurs spelen daarbij een sleutelrol. Zij zijn onze ogen en oren op de werkvloer bij klanten en weten precies wat er bij hen speelt. Zij zijn de experts waar klanten naar luisteren. Hun advies is zwaarwegend en veel overtuigender dan een telefoontje van de binnendienst. Het is zaak dat onze mensen dat ook meer gaan beseffen. Daarom maken we ze bewust van hun adviserende rol. Bij keuringen of servicebeurten kunnen ze naast hun reguliere werk adviezen geven. Zo helpen ze klanten met preventieve maatregelen die de veiligheid verbeteren en kosten besparen. We hebben die expertise, maar moeten die ook gaan inzetten om onze klanten nog beter te helpen. Daar gaan we de komende tijd samen aan werken.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten