Het belang van maatschappelijke bijdragen in Executive Search 

Wim de Kruijf over de rol van duurzaamheid in het blijven aantrekken van de beste talenten en leiders

Het bedrijfslandschap is dynamisch en verandert continu, en zo ook de criteria die we gebruiken om succes te meten. Jarenlang waren kwartaalcijfers en aandeelhouderswaarde de gouden standaard, maar nu bewegen we naar een meer holistische kijk, waarbij de maatschappelijke impact van een organisatie meeweegt. Dit is niet zomaar een trend, het is een reactie op de uitdagingen van onze tijd en de roep om duurzame ontwikkeling.

De Verenigde Naties hebben dit prachtig verwoord in hun 17 Sustainable Development Goals, die bedoeld zijn om “een betere en meer duurzame toekomst voor iedereen” te creëren. Ze behandelen wereldwijde uitdagingen die verband houden met zaken als armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, milieudegradatie, vrede en rechtvaardigheid. Deze doelen zijn onderling verbonden en het is van cruciaal belang dat we ze allemaal tegen 2030 bereiken.

“Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen het streven naar winst en het bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld?”

Een recente aankondiging van Shell illustreert de kloof tussen kortetermijn zakelijke belangen en deze langetermijndoelstellingen. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn focus weer meer gaat verschuiven naar winstgevende olie- en gasprojecten, terwijl duurzame energieprojecten alleen worden ondersteund als ze hoge rendementen behalen.

Dit is geen kritiek op Shell; ze doen wat bedrijven al decennia lang doen, namelijk zich richten op de belangen van hun aandeelhouders. Maar het roept wel een belangrijke vraag op: Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen het streven naar winst en het bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld?

In mijn ervaring als Executive Search Consultant zie ik dat de volgende generatie leiders deze vraag serieus neemt. Ze zijn op zoek naar organisaties die bijdragen aan de belangrijke maatschappelijke thema’s en die werken aan een duurzame toekomst. Deze aspiraties hebben een sterke invloed op hun carrièrekeuzes.

“Als ze de beste talenten en leiders willen blijven aantrekken, moeten ze aantrekkelijke mogelijkheden bieden om een positieve impact te hebben op de wereld.”

Dit is waar organisaties zoals Shell en andere grote bedrijven moeten opletten. Als ze de beste talenten en leiders willen blijven aantrekken, moeten ze aantrekkelijke mogelijkheden bieden om een positieve impact te hebben op de wereld. Het vermogen om winst te maken en tegelijkertijd de samenleving te dienen, zal een cruciale factor worden in het behoud van hun positie als gewilde werkgevers.

De uitdaging voor ons als Executive Search-bureau is om deze veranderende voorkeuren te begrijpen en om bedrijven en leiders samen te brengen die deze visie delen.

“Bedrijven die deze kansen grijpen, kunnen hun concurrentiepositie aanzienlijk versterken.”

Wij zien in onze werelden (de Techniek & Industrie) gelukkig ook heel veel mooie voorbeelden waarbij duurzaamheid niet alleen wordt gezien als een morele verplichting, maar juist als een kans voor groei. Technologische innovaties bieden ongekende mogelijkheden voor het realiseren van duurzame oplossingen, en bedrijven die deze kansen grijpen, kunnen hun concurrentiepositie aanzienlijk versterken.

De les hier is duidelijk: maatschappelijke bijdrage en bedrijfsgroei zijn geen tegenstrijdige doelen. Integendeel, ze kunnen hand in hand gaan en zelfs elkaar versterken. Bedrijven die dit erkennen en ernaar handelen, zullen naar mijn overtuiging de werkgevers zijn die het beste talent aantrekken en behouden. En dat is niet alleen goed voor hun bedrijf, maar voor ons allemaal.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten