Een nieuwe Directeur moet geen kloon zijn van de oude

Interview met René Boeve, vertrekkend Algemeen Directeur van DWI en DIT en Philip van Leersum, aankomend Algemeen Directeur.

Na een actieve loopbaan als Algemeen Directeur van twee maakbedrijven wil René Boeve binnenkort met pensioen. Hij is sinds 2009 Directeur/eigenaar van DWI Fabrics, specialist in technische textielweefsels voor transportbanden, coatings en zeildoeken. Vanaf 2016 combineert hij die rol met het directeurschap van DIT Weaving, producent en verkooporganisatie van PURE® composiet. “Ik ben 65 jaar en het werd tijd om aan opvolging te gaan denken. Hoewel we een familiebedrijf zijn, hebben we geen opvolger in huis. We zochten een ondernemer, die geen kloon van mij is.” Boeve schakelde Van de Groep & Olsthoorn in om te bepalen met welke Algemeen Directeur beide bedrijven de toekomst in kunnen.

“Hoewel we een familiebedrijf zijn, hebben we geen opvolger in huis. We zochten een ondernemer die geen kloon van mij is.”

Over de keuze voor Van de Groep & Olsthoorn zegt Boeve. “Ik kende Wim van de Groep (red. Oprichter Van de Groep & Olsthoorn) uit het verleden en wist dat het bureau zich specifiek op leidinggevende rollen in de industriesector richtte. Toen ik contact zocht met Gertjan van de Groep bleek dat de industriële focus er nog steeds is. Bovendien was wel duidelijk dat hun netwerk en bereik goed zijn. Daar kwam bij dat ze zelf niet te groot zijn en de dynamiek van een familiebedrijf van binnenuit kennen. Die achtergrond helpt zeker in het selectieproces.”

Nieuwe leiding

In overleg met Gertjan van de Groep is het profiel van de nieuwe Directeur bepaald. Boeve: “Dat ging op een hele professionele manier. We hebben heel goed doorgesproken wat de achtergrond, ambities en wensen van de organisatie zijn. Dat was het vertrekpunt om te bepalen wat voor Directeur we nodig hebben. Het was opvallend dat ze uitgebreid en kritisch onderzoek deden in onze organisatie. Hierbij richtten ze zich niet alleen op mij. Ook mijn dochter en schoonzoon, die in het bedrijf werken, en andere medewerkers zijn uitvoerig geïnterviewd. Het idee daarachter is dat ik wegga en de rest van het bedrijf onder nieuwe leiding de toekomst in gaat.”

“Het was opvallend dat ze uitgebreid en kritisch onderzoek deden in onze organisatie. Hierbij richtten ze zich niet alleen op mij. Ook mijn dochter en schoonzoon, die in het bedrijf werken, en andere medewerkers zijn uitvoerig geïnterviewd.”

Snel goede kandidaten

Het was logisch dat de kandidaat een technische achtergrond en productie-ervaring moest hebben. En ook sterke commerciële en managementvaardigheden waren een eis. Maar Boeve zocht vooral een ondernemer. “DWI en DIT zijn actief in twee verschillende markten die ook vrij compact zijn. Daarom was specifieke marktkennis geen harde eis. Toen het profiel was bepaald, was ik verrast door de snelheid en efficiency van het searchproces. Na het uitzetten van de vacature en de selectie, kreeg ik vrij snel goede kandidaten aangeboden.”

Technisch en commercieel

Voor Philip van Leersum kwam de vacature in de portefeuille van Van de Groep & Olsthoorn voor een aankomend Managing Director bij DWI en DIT precies op het juiste moment. “De inhoud sprak me aan omdat ik ervaring heb met de productie van technisch textiel en mijn hart daar ligt. Ik ben mijn carrière bij Ten Cate gestart en heb zelfs gewerkt bij een voorloper van DWI. Met uitstapjes naar de verpakkings- en grondstoffenindustrie heb ik mijn technische kennis uitgebreid met commerciële taken in de rol van Algemeen Directeur.”

“Toen het profiel was bepaald, was ik verrast door de snelheid en efficiency van het searchproces. Na het uitzetten van de vacature en de selectie, kreeg ik vrij snel goede kandidaten aangeboden.”

Kans om te ondernemen

Na een online kennismaking met Gertjan van de Groep (tijdens de corona lockdown) werd zijn enthousiasme verder gevoed. “Ik houd van de maakindustrie en het geluid van draaiende machines. Het is mooi direct betrokken te zijn bij het productieproces van grondstof tot halffabricaat of eindproduct. Een ander groot pluspunt van deze functie was de kans om te ondernemen. Ik ben tot nu toe altijd in loondienst geweest en heb daar brede ervaring op kunnen doen. Toch trekt het ondernemerschap me ook. Niet per se het opzetten van een eigen bedrijf, maar deze mogelijkheid om te participeren in een goedlopende onderneming biedt me de kans risico’s en successen te ervaren.”

Twee kapiteins

De overgangsperiode tussen de vertrekkende en de nieuwe Directeur kan soms spannend zijn. Het is volgens Boeve niet de bedoeling dat er twee kapiteins op een schip zitten. “Om een spanningsveld te voorkomen zijn er heldere afspraken gemaakt. We hebben in goed overleg besloten dat Philip zich het eerste jaar volledig op DIT gaat concentreren. Het is in deze fase verstandig de composietactiviteiten extra aandacht te geven. De internationale groeipotentie is namelijk groot en die willen we benutten. Op deze manier kan hij deze markt goed leren kennen en doorgronden.”

Eigen verantwoordelijkheid nemen

In de tussentijd richt Boeve zich nog op DWI. Van Leersum zegt hierover: “DWI is nu nog de belangrijkste pijler voor de holding. Door te blijven innoveren, realiseren we nog elk jaar gezonde groei. Het is de bedoeling dat ik na een jaar ook hier de leiding overneem. Deze stap is eenvoudiger omdat ik de markt voor technische textiel goed ken.” In totaal is anderhalf tot twee jaar uitgetrokken voor de overgang. “Het gaat erom dat ik de leiding met vertrouwen kan overnemen. Hierbij is het prettig dat René Boeve geen directieve leider is. Hij hecht juist aan het nemen van eigen verantwoordelijkheid binnen de organisatie en geeft me hiervoor veel ruimte,” geeft Van Leersum aan.

“Net als andere productiebedrijven is het vinden en binden van goed geschoolde medewerkers een uitdaging. Zeker omdat onze technische knowhow de kern van beide bedrijven is. Er zijn veel kansen, maar het is wel zaak om de capaciteit optimaal te benutten.”

Stabiele groei

Als Van Leersum naar de toekomst kijkt, is stabiele groei met oog voor goede marges het doel. “Net als andere productiebedrijven is het vinden en binden van goed geschoolde medewerkers een uitdaging. Zeker omdat onze technische knowhow de kern van beide bedrijven is. Er zijn veel kansen, maar het is wel zaak om de capaciteit optimaal te benutten. DWI is momenteel de stabiele factor in het geheel die DIT de ruimte biedt om te groeien. Uiteindelijk willen we DIT net zo sterk maken en houden als DWI.”

Persoonlijke touch

Over de begeleiding van Van de Groep & Olsthoorn zijn beiden zeer tevreden. Boeve legt uit: “Gertjan van de Groep heeft kritisch en gedegen onderzoek gedaan naar onze organisatie en wat we nodig hebben. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de specifieke kenmerken van een familiebedrijf. Dat scheelt zeker. Verder was ik positief verrast met de hoeveelheid goede kandidaten. Ze bereiken duidelijk de juiste doelgroep. Iedereen die voorgesteld is, had de rol in principe kunnen oppakken. Met Philip hadden we uiteindelijk de beste match en klik.” Van Leersum zegt tot slot: “Ik heb de persoonlijke touch van Gertjan van de Groep als heel prettig ervaren. Doordat hij de juiste vragen stelde, konden we snel een band opbouwen. Dat is heel belangrijk om dat ik toch een keuze voor het leven maak. Dat proces is goed en professioneel begeleid.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten