Een jaar bij dé expert voor Executive Search in de techniek en industrie

Nieuws

Bij een Executive Search en Interim Management bureau als het onze bemiddelen we kandidaten naar een nieuwe werkkring, maar die ervaring hebben wij natuurlijk ook zelf als werknemers opgedaan. Jan Willem Houtman geeft een inkijk in zijn eerste jaar bij Van de Groep & Olsthoorn.

In 2010 heb ik voor het eerst contact gehad met Van de Groep & Olsthoorn. De kennismaking met Gertjan van de Groep en Bert-Jan de Visser herinner ik mij nog goed omdat er duidelijk sprake was van een ‘klik’. We hebben toen de mogelijkheden van samenwerking besproken maar de timing was niet goed, omdat de gevolgen van de crisis binnen de hele sector voelbaar waren. Ruim een jaar later belde Gertjan van de Groep mij met de vraag of ik toch nog eens wilde komen praten over een mogelijke overstap. Ik had me in de tussentijd echter zelfstandig gevestigd, en de resultaten waren van dien aard dat ik de eigen activiteiten eerst verder tot bloei wilde brengen. Eind 2014 heb ik op mijn beurt contact gezocht en zijn we opnieuw in gesprek geraakt. Dit heeft ertoe geleid dat ik begin 2015 bij Van de Groep in dienst ben getreden.

Interessant is natuurlijk wat mij heeft doen besluiten om deze overstap te maken. Ik merkte hoe moeilijk het is om in een moeilijke markt bij nieuwe klanten opdrachten op management- en directieniveau te verwerven zonder een gerenommeerde bureaunaam achter je. En dat is wat Van de Groep & Olsthoorn nadrukkelijk te bieden heeft: ruim 36 jaar ervaring en reputatie in de nichemarkt van industrie, techniek en logistiek. Als marktleider is het bureau een vertrouwde partner voor het invullen van management- en directieposities en in toenemende mate ook posities op C-level.

Zo’n positie bereik je als bureau alleen wanneer sprake is van een goed op elkaar ingewerkt team. En dat is precies wat ik aantrof bij binnenkomst: mensen die in teamverband in een goede onderlinge sfeer aan gezamenlijke successen werken. We vinden het allemaal fijn om zelf te scoren, maar ik vind het bijzonder dat Gertjan een sfeer heeft weten te creëren waarin het bureauresultaat voorop staat. Dat voorkomt dat je elkaar vliegen gaat afvangen en komt uiteindelijk de opdrachtgever ten goede. We houden elkaar scherp, niet alleen vakmatig maar ook in sociaal opzicht. Dat resulteert in veelvuldige lachsalvo’s en geeft een hoop energie.

Ik heb bij meerdere bureaus in de keuken mogen kijken, maar zo professioneel en gestructureerd als bij Van de Groep & Olsthoorn heb ik het nog niet eerder meegemaakt.

Wat je niet tevoren kunt ervaren maar pas wanneer je er werkt is de mate van professionaliteit. Papier is geduldig en mooie verhalen vertellen kan iedereen. Maar ik ben echt blij verrast door de professionaliteit van de systemen en werkprocessen. Niet alleen hoe ze zijn opgezet, maar met name de wijze waarop daar dagelijks mee wordt omgegaan.

Een voorbeeld: elke consultant krijgt bij de opstart van zijn computer een workflow te zien. Per opdracht of per kandidaat wordt daarin weergegeven welke acties benodigd zijn. Dit dwingt je er bijvoorbeeld toe om consequent na een kandidaatgesprek de informatie in het bestand te actualiseren, wat van cruciaal belang is voor het matchen van kandidaten bij een nieuwe opdracht.
Ik heb bij meerdere bureaus in de keuken mogen kijken, maar zo professioneel en gestructureerd als bij Van de Groep & Olsthoorn heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Dan merk je met wat voor mensen je in een team zit. Dat zijn stuk voor stuk mensen die zich – net als ik – thuis voelen in de wereld van de techniek en daar zelf ook uit afkomstig zijn. Structuurmensen dus, maar dan wel een bijzonder soort, namelijk met een bovengemiddelde interesse in mensen en hun drijfveren. Dat maakt dat ik van deze keuze voor een nieuwe werkomgeving zeker geen spijt heb, en dat is ook datgene wat wij bij onze opdrachtgevers en kandidaten proberen te bereiken.

Jan Willem Houtman

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten