Door de stormachtige groei van Esdec was mijn rol geen jaar hetzelfde

Interview met Dieuwke Boersma, CTO bij Esdec

Duurzaamheid en energie zijn twee sleutelwoorden in de loopbaan van Dieuwke Boersma. “Ik kreeg van huis uit mee dat we op de planeet moeten letten. Daarom had ik tijdens mijn studie natuurkunde niet alleen aandacht voor techniek. Ik zocht naar avontuur en deed bijvoorbeeld ontwikkelingswerk in de Filippijnen.” Dat avontuurlijke karakter is ze nooit verloren. Na diverse managementfuncties bij corporates en startups, benaderde Van de Groep & Olsthoorn haar ‘out of the blue’ voor de rol van CTO bij Esdec, leverancier van montagesystemen voor zonnepanelen. Met haar ruime managementervaring was ze op het oog overgekwalificeerd, toch ging ze dit avontuur vol enthousiasme aan.

“Na diverse managementfuncties bij corporates en startups, benaderde Van de Groep & Olsthoorn haar ‘out of the blue’ voor de rol van CTO bij Esdec.”

Haar interesse in de energiesector leidde Boersma na haar studie naar Shell. “Door mijn ontwikkelingswerk wilde ik graag in een internationale setting werken. De ervaring die ik zo opdeed, kon ik aansluitend goed gebruiken bij een startup die netcongestie wilde oplossen. Helaas waren we nog net te vroeg in de energietransitie om echt succesvol te zijn.” Na een tussenstap bij een bedrijf dat organisaties als Schiphol adviseerde over verduurzaming, kwam ze bij Philips terecht. Hier vervulde ze een managementrol gericht op innovatie. “Ik had onder andere de programma’s voor de digitale transformatie en duurzaamheid in mijn portefeuille.”

“Haar profiel was hem opgevallen en hij zag diverse raakvlakken met de openstaande vacature voor een CTO bij Esdec in Deventer.”

Op een kantelpunt

Bij Philips kreeg ze de kans om een initiatief voor verlichting op zonne-energie in Afrika en India op te zetten. “Ik werkte eigenlijk bij een startup binnen Philips. Dit was een mooie uitdaging, maar toen dat project op stoom was, ontstond een soort kantelpunt. Wilde ik bij deze corporate blijven of toch verder kijken?” Op dat moment werd ze benaderd door Jan Willem Houtman van Van de Groep & Olsthoorn. Haar profiel was hem opgevallen en hij zag diverse raakvlakken met de openstaande vacature voor een CTO bij Esdec in Deventer.

“Ik merkte aan alles dat Esdec een enorme groeipotentie had.” En die is ook waargemaakt, het bedrijf is de laatste vijf jaar hard gegroeid door autonome groei én acquisities.”

Overgekwalificeerd?

De rol van CTO lag niet voor de hand volgens Boersma. “Esdec zocht iemand met een sterk technisch profiel. Ik ben geen hardcore techneut en had inmiddels brede managementervaring op corporate niveau.” Na de kennismaking met Van de Groep & Olsthoorn en meer uitleg over Esdec en de CTO-rol groeide haar nieuwsgierigheid. “Esdec was een startup in de duurzame energie. Na jaren werken in een corporate omgeving sprak een terugkeer bij een mkb-organisatie me aan. Verder was er vrijwel vanaf het begin een klik met de CEO. Een ander boeiend aspect was dat het bedrijf aan de vooravond van de verkoop door de investeerder stond. De wereld van private equity was helemaal nieuw voor me. Ik merkte aan alles dat Esdec een enorme groeipotentie had.” Die is ook waargemaakt, het bedrijf is de laatste vijf jaar hard gegroeid door autonome groei én acquisities. “Door overnames in de VS is het bedrijf bijvoorbeeld uitgegroeid tot internationaal marktleider. Dit bood mij een goede kans hier een rol in te spelen en mee te groeien.”

Een stap verder durven denken

De plaatsing bij Esdec was haar eerste ervaring met Van de Groep & Olthoorn. “Ze doen goede research en begrijpen goed wat hun klanten nodig hebben. Hierbij schromen ze niet om een atypische kandidaat voor te stellen. Hoewel ik op papier overgekwalificeerd was voor de functie van CTO, hebben ze me toch aangeboden. Dit onderstreept dat ze een stap verder durven denken en écht kunnen achterhalen wat een organisatie nodig heeft.”

“Het is de uitdaging om de verschillende bloedgroepen goed samen te laten smelten.”

Bloedgroepen samenbrengen

Boersma ging het avontuur bij Esdec enthousiast aan. “De markt voor duurzame energie is continu in beweging en Esdec moet meebewegen om nieuwe kansen te benutten. We zijn de laatste jaren heel hard gegroeid in Nederland en daarbuiten. Zo hebben we vijf acquisities gedaan die we allemaal moesten inpassen. Het is de uitdaging om de verschillende bloedgroepen goed samen te laten smelten.” Dat vraagt het continu professionaliseren van de teams en samen zorgen dat de kwaliteit van de montagesystemen blijft verbeteren. “Juist in een dynamische markt is het cruciaal niet alleen naar de korte termijn te kijken”, onderstreept Boersma. “Het is zaak een visie te ontwikkelen en te zorgen dat plannen ook concreet gemaakt worden. Dat schakelen op verschillende niveaus, met aandeelhouders en collega’s op de productievloer blijft mij boeien.”

Technisch sparringpartner

Naast het aansturen van de groei is Boersma als CTO ook sparringpartner voor het technisch team van Esdec. “Juist omdat we hard groeien is er een spanningsveld tussen kwaliteitsbehoud en innovatie. Het is steeds de uitdaging de ontwikkelingen in de PV-markt bij te houden en zelfs voor te blijven. Aan de ene kant betekent dat het organiseren van langetermijn-innovatie. Anderzijds is het cruciaal om het team de ruimte te geven en een inhoudelijk gesprekspartner te zijn voor de operatie.” Hierbij is zij een goed team met de CEO. “Hij is sterk in ondernemerschap en commercie, terwijl ik ruim 15 jaar ervaring heb met energietransitie en technisch goed onderlegd ben, dat maakt ons complementair. Samen met de COO en CFO geven we als Group Board vorm aan de strategie.”

“Ik ben in korte tijd van de hands-on operatie doorontwikkeld naar een echte strategische rol. En ook die zorgt weer voor nieuwe dossiers en nieuwe uitdagingen.”

Steeds nieuwe dossiers

Hoewel ze nu al een aantal jaar bij Esdec werkt, is haar werk momenteel niet minder avontuurlijk dan in het begin. Boersma legt uit: “Door de stormachtige groei van Esdec was de inhoud van mijn rol tot nu toe geen jaar hetzelfde en dat is nu niet anders. Toen ik begon hadden we tientallen miljoenen omzet, inmiddels stevenen we af om een omzet in de buurt van een half miljard. Bovendien hebben we nu bijvoorbeeld nieuwe aandeelhouders, waardoor ik als CTO in de Group Board zit. Dat geeft de ontwikkeling heel goed weer. Ik ben in korte tijd van de hands-on operatie doorontwikkeld naar een echte strategische rol. En ook die zorgt weer voor nieuwe dossiers en nieuwe uitdagingen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat Van de Groep & Olsthoorn mij voor deze functie benaderd heeft en durfde voor te stellen.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten