De tweestrijd tussen de vrijheid van interim management en een vast dienstverband

Interview met Pieter Hartog, Algemeen Directeur Koninklijke Smals

Waarom kies je als Interim Manager die hecht aan vrijheid toch weer voor een vast dienstverband? Pieter Hartog zette de stap van Interim Divisiedirecteur bij Koninklijke Smals naar Algemeen Directeur van het familiebedrijf. “Ik keek mee bij het opstellen van het profiel van de nieuwe Directeur en merkte dat ik deze rol eigenlijk zelf wel wilde invullen.” Na intensieve gesprekken met de familie, commissarissen en Van de Groep & Olsthoorn kreeg Hartog het vertrouwen én de vrijheid om deze uitdaging op te pakken.

Koninklijke Smals heeft een lange historie. De organisatie is gespecialiseerd in baggeractiviteiten in kanalen en rivieren. Verder wint het bedrijf grondstoffen voor de bouwsector en verhuurt het materieel aan derden. De baggerwereld is niet nieuw voor Pieter Hartog. “Ik ben jaren geleden gestart als Financial Controller voor de internationale tak van Boskalis. Deze rol vroeg veel flexibiliteit omdat ik de hele wereld doorkruiste. Na een paar jaar heb ik in overleg met mijn gezin gekozen voor werk in Nederland.”

“Ik keek mee bij het opstellen van het profiel van de nieuwe Directeur en merkte dat ik deze rol eigenlijk zelf wel wilde invullen.”

De operatie in

Hij vervolgde zijn pad met Directeursfuncties bij Forbo, Rockwool en in de Rotterdamse haven bij APM Terminals. “De rode draad in mijn loopbaan zijn werkgevers met een ‘zwaar’ productie- of logistiek proces. Ik voel me prettig in bedrijven met grootschalige productie, echte machines en veel medewerkers. Het is heerlijk om een fabriek of de operatie in te gaan en te zien wat we samen maken.”

Een bevrijdende rol

Na een aantal jaar als Managing Director en Head of Operational Performance bij APM Terminals stelde Hartog zich de vraag: “Wat vind ik nou echt leuk?”. De conclusie was duidelijk, hij koos voor een toekomst als Interim Manager.

Met name de vrijheid sprak hem erg aan. “In de grote organisaties waar ik werkte, waren vaak vaste structuren en patronen. Hierdoor voelde een rol als Interim Manager bevrijdend. Het principe is eenvoudig. Er is een aanleiding en daar ga je mee aan de slag. Je luistert, adviseert, zet alles in de steigers en start de verbouwing. Daar hoort ook bij dat je plannen niet altijd zelf kan afronden. In veel gevallen neemt iemand anders dan het stokje weer over.”

“In de grote organisaties waar ik werkte, waren vaak vaste structuren en patronen. Hierdoor voelde een rol als Interim Manager bevrijdend.”

Investeren in je netwerk

Een belangrijk aspect van een bestaan als zelfstandig Interim Manager is dat je actief op zoek moet naar opdrachten. Hartog legt uit: “Je moet zichtbaar zijn in de markt. Daarom is het zaak te blijven investeren in je netwerk en het levend te houden.” De interimrol van Divisiedirecteur bij Smals kwam via Van de Groep & Olsthoorn op zijn pad. “Ze hebben mij gevonden en mij direct benaderd voor deze functie. Ik had ruimte en vond de rol heel interessant. Smals is een boeiende organisatie die aanleunt tegen de bouwwereld. Dat paste goed bij mijn interesses, competenties en ‘rode draad’.” De match was snel gemaakt. Na een kennismaking, werd Hartog vlak voor Kerst voorgesteld en begin januari kon hij starten. “Van de Groep & Olsthoorn beheerst dit proces heel goed en vult alle stappen professioneel in. Hun no-nonsense aanpak past goed bij mij en bij Smals.”

Geen perfect profiel

Eenmaal aan de slag bij Smals bleek na een aantal maanden dat de zittende Algemeen Directeur wilde vertrekken. Om deze vacature in te vullen, werd Van de Groep & Olsthoorn ingeschakeld. Ze kenden de organisatie al vanuit eerdere opdrachten en na de inventarisatie werd een profiel gemaakt. Toen Hartog werd gevraagd om mee te kijken naar het profiel van de nieuwe Directeur, ontdekte hij dat hij zelf geïnteresseerd was. “Ik besefte dat ik misschien niet het perfecte profiel heb. Ik heb bijvoorbeeld niet veel ervaring met gebiedsontwikkeling. Tegelijkertijd ken ik de organisatie en heb ik eerder processen aangestuurd die ik niet heel goed kende.”

“Het was de uitdaging om de verschillende werelden van Hartog, Smals, de commissarissen en Van de Groep & Olsthoorn te verbinden.”

Werelden verbinden

Toen hij zijn interesse kenbaar maakte, ging hij in gesprek met de familie en de raad van commissarissen. “Als familiebedrijf met een lange historie wil Smals de continuïteit bewaken”, onderstreept Hartog. “Voor mij spelen aspecten als vertrouwen en de vrijheid om de organisatie te leiden een hoofdrol. Natuurlijk altijd met oog voor de belangen van Smals. Om dit waar te maken, moet het gehele pakket voor alle betrokkenen passen. Het was de uitdaging om de verschillende werelden van Hartog, Smals, de commissarissen en Van de Groep & Olsthoorn te verbinden. Dat was een intens proces met veel overleg.”

“Tijdens dit proces voerde Hartog zijn eigen tweestrijd tussen loondienst en de vrijheid van het bestaan als Interim Manager.”

Vertrouwen en consistentie

Tijdens dit proces voerde Hartog zijn eigen tweestrijd tussen loondienst en de vrijheid van het bestaan als Interim Manager. “Om als externe Algemeen Directeur in een familiebedrijf goed te kunnen functioneren, is vertrouwen noodzakelijk. Dat is de basis voor de vrijheid om de organisatie ook echt te leiden. Ik wil wel alles in een goede balans met de familie doen, maar niet aan een leiband lopen. Hierbij staat goede communicatie centraal. Daarom komen we tweewekelijks samen om in alle openheid over zaken te spreken en te sparren.” Naast vrijheid speelt consistentie een sleutelrol. “Het is heel prettig dat binnen de familie eenduidigheid over de koers is. Alle generaties zitten op een lijn. Dit geeft duidelijkheid en helpt om ook bij tegenwind de rust te bewaren.”

Steile leercurve

Na uitvoerig overleg besloot Hartog, na tien jaar interim-projecten, de sprong te maken. En die keuze bevalt heel goed. Om uitdagingen zit hij niet verlegen. De koers voor de komende jaren is in samenspraak met de commissarissen vastgelegd in een ondernemingsplan. “Dat verandert continu. We willen dat onze proposities relevant blijven voor klanten en de samenleving. Dit betekent dat we niet meer in kubieke meters gewonnen materiaal maar in oplossingen moeten denken. We hebben de kennis en ervaring om mee te denken over gebiedsontwikkeling en onderwerpen als duurzaamheid en circulariteit. Hierin moeten we ook onze mensen meenemen. Wat dat betreft zitten we in een steile leercurve.”

Hartog zit goed op zijn plek bij Smals. “Je kunt zeggen dat ik een gratis proeftijd heb gehad. Nu heb ik als Algemeen Directeur in ieder geval genoeg te doen en het mooie is dat ik daar nu niet alleen zelf invloed op uitoefen, maar ook de resultaten zie.”

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten