- Bauke Wolters
Soms krijgen we van kandidaten een sollicitatie met cv toegestuurd die niet goed bij het gevraagde profiel aansluiten. Als wij vervolgens de kandidaat gemotiveerd afwijzen krijgen we soms de terugkoppeling “Ik dacht dat het wel zou passen want die functieprofielen zijn toch standaard teksten”.
Graag ruim ik dit misverstand even uit de weg: nee, functieprofielen zijn geen standaard teksten. Ik begin altijd met een blanco blad. Pas als ik het profiel geschreven heb op basis van de informatie zoals we dat met de opdrachtgever hebben afgestemd, check ik met vergelijkbare profielen of ik niet iets vergeten ben. Alle eisen die gesteld worden in het profiel zijn dus gemotiveerd en zoals altijd zoeken wij naar het schaap met de 53 poten dat aan deze eisen voldoet.
Een belangrijke eis (meestal de eerstgenoemde) is de opleiding. Bij Van de Groep & Olsthoorn komt dit over het algemeen neer op een afgeronde HBO- of academische opleiding, dus een Bachelor- of Mastertitel. Dat is niet zo verbazingwekkend omdat wij uitsluitend op management- en executive-niveau werven. Maar, zo beargumenteren veel mensen dan, er is ook nog de “Universiteit van het Leven”.
Het is niet voor niets dat het (wereldwijde) schoolsysteem zo is opgebouwd dat er een aantal niveaus en richtingen zijn. Van lagere school tot PhD: de stof wordt steeds meer, steeds moeilijker en het tempo wordt steeds hoger. En met alle respect voor de Universiteit van het Leven: het traject van een raket met satelliet die na 9 jaar op 12.500 km langs Pluto scheert bereken je niet met alleen de tafel van 3. Het feit dat mensen dit kunnen berekenen zegt iets over hun intelligentie, en daarmee over de manier waarop ze met problemen kunnen omgaan.
Het volgende argument is dat er ook veel intelligente mensen zijn die niet de kans hebben gehad om een goede opleiding te volgen, om allerlei redenen. Dat is waar. Daarom vind ik nog steeds dat het onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn en wel (vrijwel) gratis. Maar ik vind ook dat de eisen streng moeten zijn. Als je op 1/10 punt zakt voor je examen heb je het niet gehaald. Punt. Als we vinden dat iedereen maar een diploma moet kunnen halen door de eisen te laten zakken, devalueren we voor iedereen de waarde van het diploma. En inderdaad: ik heb het idee dat tegenwoordig teveel mensen met allerlei ondersteuningen, derde herkansingen en uitzonderingen alsnog diploma’s halen. Als je een rijbewijs wilt moet je eerst aantonen dat je veilig kunt rijden, toch?
Ik heb zeer veel respect voor mensen die de lange en moeilijke weg zijn gegaan: LBO-MBO-HBO tot zelfs universitair
Ik heb zeer veel respect voor mensen die de lange en moeilijke weg zijn gegaan: LBO-MBO-HBO-tot zelfs universitair en PhD. Dit zijn mensen die op alle niveaus hebben leren communiceren en bovendien bewezen hebben doorzetters te zijn. Zeker als deze diploma’s bij het avondonderwijs, parallel aan hard werken en het opbouwen van een gezin zijn behaald: ik neem mijn hoed voor u af en maak een diepe buiging.
Dus: het beste bewijs dat u een zeker niveau heeft is een diploma, erkend door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie-Organisatie, oftewel de Ministers in Brussel en Den Haag). Een diploma Macrameeën op “HBO-niveau” (een veel misbruikte term) door de University of Sewing in Alkmaar zegt me echt niets. U bent nog in staat om een HBO- of WO-diploma te halen en daar 5 jaar of langer plezier van te hebben in uw werk? Doen! U zult er verbaasd van staan hoeveel u nog leert en hoeveel deuren dat papiertje opent. Als u kinderen heeft: u zegt toch ook tegen hen dat ze goed hun best moeten doen op school en moeten proberen een zo hoog mogelijk diploma te halen? Zoals de reclame zegt: “Hoe hoog leg jij de lat, papa?”
Over mezelf: ik ben blijven zitten in de 2e klas van het Gymnasium maar ben uiteindelijk met hoge cijfers geslaagd. Vervolgens heb ik de TU Elektrotechniek niet gehaald maar wel met gemak de HTS. Ook best wel een moeilijke weg.