De boog kan niet altijd gespannen zijn

Bauke Wolters, Senior Consultant over het daadwerkelijk rustnemen in de vakantietijd
Blog

Het is weer vakantietijd! Voor mij breekt nu een rommelige tijd aan, omdat ik tijdens de vakantiemaanden doorwerk. Maar u hoeft geen medelijden te hebben, omdat ik net in het voorseizoen 3 weken op vakantie ben geweest in Japan, voor mij de eerste vakantie in zo’n 15 jaar die langer duurde dan 2 weken.

Wij hebben in Nederland relatief veel vakantiedagen. Bij een fulltime dienstverband met of zonder ATV varieert dat van zo’n 20 tot 44 dagen, wat een hele luxe is vergeleken met landen als de USA of Japan. In Japan heb je bijvoorbeeld 12 vakantiedagen, waarvan maar 5 vrij zijn op te nemen. In de USA is 10 dagen vakantie de norm, maar gelet op het hire-and-fire-systeem nemen veel Amerikanen die niet eens op. Overigens is alleen het aantal vakantiedagen niet alleszeggend, want bijvoorbeeld in de deelstaat Beieren in Duitsland vieren ze zo’n 15 dagen per jaar allerlei feestdagen.

Mijn ouders komen allebei uit boerenfamilies (melkvee) in Groningen. Dan heb je nooit vrij: de koeien moeten elke dag verzorgd worden en twee keer per dag gemolken worden. Tegenwoordig zijn er melkrobots en ook bedrijfsverzorgers die je in kunt huren, maar ik weet nog dat mijn Oom Evert en Tantje Dieuwke pas op hun 50e voor het eerst 5 dagen vakantie hadden: met de bus naar de Moezel.

Nou ben ik zelf niet zo’n vakantieganger, maar toch ben ik er helemaal voor dat mensen ruim vakantiedagen hebben en die ook opnemen. Ik merk het aan mijn familie, vrienden, collega’s en andere mensen dat zo tegen mei, juni de puf er wel uit is, en dat in september alles weer bruist van de energie. Mensen met kinderen in de schoolgaande leeftijd zullen dit zeker ook bij de kinderen herkennen!

De kunst is dan wel om ook helemaal af te schakelen in de vakantie. Ik probeer altijd in mijn “vakantiewerkperiode” om mijn collega’s niet lastig te vallen met vragen over hun projecten, maar vooral zelf de problemen op te lossen. Natuurlijk, als ik zelf op vakantie ben mag ik altijd gebeld worden, maar ik heb wel gemerkt dat door 1 telefoontje van het werk, toch een klein deel van het ontspannen vakantiegevoel weer verdwijnt. Ook een goed idee: echt even weg gaan en actief vakantie vieren. Lekker thuis blijven met alle spullen bij de hand lijkt wel gemakkelijk en goedkoop, maar 2 weken op de camping in Ommen of in Peru lekker veel dingen ondernemen is uiteindelijk toch meer relaxed. En dan niet op zondagmiddag proberen door de file heen te wurgen terug naar huis, maar even een dagje eerder, spulletjes opbergen en de plantjes water geven, dan is de eerste werkdag ook weer wat rustiger.

Tenslotte mag ik een tipje van de sluier oplichten: in oktober bestaat Van de Groep en Olsthoorn 40 jaar, en ter gelegenheid hiervan hebben wij allemaal onze persoonlijke favoriete vakantiebestemming beschreven en reistips gegeven. Hiervan wordt een boekje samengesteld, dat hopelijk net zo populair wordt als ons kookboekje bij het 35-jarig bestaan. Dus als u geen leuke bestemming meer kunt vinden voor uw vakanties: na oktober geven wij weer nieuwe inspiratie!

Hierbij wens ik u allen een prettige vakantie, fijn weer, interessante plekjes om te ontdekken, heerlijk exotisch eten & drinken en een behouden thuiskomst. Geniet ervan en graag tot eind augustus!

Bauke Wolters

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten