Crisis? What crisis?

Blog van Bauke Wolters

De Britse symfonische-rockgroep Supertramp bracht in 1975 (45 jaar geleden alweer) de LP met de titel “Crisis? What crisis?” uit. Voor de jongeren onder ons: google maar even. Ik moet de laatste weken herhaaldelijk aan deze LP denken, niet zozeer vanwege de muziek, maar uiteraard vanwege de titel.  

Weet u het nog? Een jaar geleden zag de wereld er zwart uit. COVID raasde over de wereld, mensen stierven (en doen dat nog steeds, helaas), economieën stortten in elkaar, vliegtuigen aan de grond, Boeing bijna failliet, onzekerheid en crisis. En nu? “Aantal vacatures groter dan aantal werkzoekenden”. Beursrecords, krakende supplychains door overbelasting. Een container vanuit China verschepen kost plotseling geen honderden, maar duizenden Euro’s. Boeing schrijft topomzetten. En toch: COVID is zeker niet verdwenen. Het Griekse alfabet is al bijna uitgeput om alle varianten te benoemen. De vierde golf wil maar niet verdwijnen.  

Economische systemen zijn bekend om conjuncturele golven. Wij zitten nu weer op een piek, zoals en na een dal altijd weer een piek komt. En hoe dieper het dal, hoe hoger de piek. De bekendste voorbeelden zijn de pieken die na een oorlog verschijnen: optimisme en behoefte aan wederopbouw versterken elkaar.  

Maar: na elke piek komt ook weer een dal! En al die inkopers die nu paniekerig op zoek zijn naar halfgeleiderchips en voor elke prijs de voorraad maximaliseren, krijgen over een paar maand de boekhouder op bezoek die vertelt dat de rentelasten op die voorraad toch wel erg groot worden. En de magazijnman klaagt over te volle magazijnen. En de productieman is blij, want hij grijpt nooit mis. En de productontwikkelaars zijn met de bedrijfswinsten bezig om nieuwe producten te bouwen die deze chips niet meer nodig hebben. En de chipsleverancier installeert nieuwe productielijnen en kan nu wél leveren, voor een veel lagere prijs. Dus de inkoper bestelt even niet meer. De containers blijven leeg, de schepen vallen stil, de prijzen dalen, de winsten ook, mensen worden ontslagen, enzovoort: het wordt weer crisis.  

Als ondernemer speelt u daar natuurlijk op in. Uw vooruitziende blik zorgt ervoor dat u optimaal profiteert van de piek, en nauwelijks last heeft van de crisis. U kunt dat niet alleen, dus u verzamelt goede mensen om u heen. Ah, klein puntje: de kandidatenmarkt is uitzonderlijk krap op dit moment: de mensen hebben werk en hebben het druk. Na een jaar onzekerheid kunnen ze eindelijk weer aan de slag. Het werk is goed, de bonus ook, huizenprijzen zijn hoog dus verkopen lukt wel, maar een nieuw huis kopen als je verhuist voor je werk is niet zo eenvoudig. Dus solliciteren doen we maar even niet.  

Wij bij Van de Groep & Olsthoorn ondervinden aan den lijve de krapte op de kandidatenmarkt. In 21 jaar in dit vak heb ik dit persoonlijk nog niet eerder zo meegemaakt. We moeten veel moeite doen om de beste kandidaten te vinden, en het verhaal om de vacature heen moet interessant zijn voor die kandidaten. Maar ach; wij hebben al veel vaker met dit bijltje gehakt, dus we vinden het leuk om het druk te hebben en vinden -weliswaar met veel inspanning- toch nog steeds onze kandidaten. Over een jaartje schrijf ik wel weer een blog over de crisis…. 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten