Wij weten dat u liegt

Nieuws
  • Ontbijtsessie door Job Boersma

25 mei organiseerde Van de Groep & Olsthoorn de ontbijtsessie Lie to me. Wij nodigden een select aantal (HR-) Managers en Directeuren uit die bij ons een ontbijt konden nuttigen en aansluitend een presentatie kregen van leugenexpert en psycholoog Job Boersma. Job maakt het lezen van gezichtsuitdrukkingen bereikbaar met zijn toegankelijke training over micro-expressies.
Een micro-expressie is een oncontroleerbare expressie op het gezicht die heel kort, zichtbare en zeer waardevolle informatie geeft over hoe iemand zich echt voelt. In de populaire serie Lie to me zien we de toepassing van deze techniek: een psycholoog wordt ingehuurd om de waarheid te achterhalen in onderzoeken door middel van micro-expressies. Deze skill was tot voor kort nog het privilege van organisaties als de FBI en de CIA, maar is nu ook bereikbaar voor anderen. Vorig jaar hebben wij met het Van de Groep & Olsthoorn-team een tweedaagse training gevolgd bij Job en wij vonden dit zo fascinerend dat wij dit graag met ons netwerk wilden delen. Wij vroegen Job daarom om tijdens een ontbijtsessie een inkijk te geven in de wereld van micro-expressies.
Tijdens deze interactieve ontbijtsessie legde Job uit dat het kunnen lezen van micro-expressies professionals zou kunnen helpen om aanwijzingen te kunnen vinden dat mensen liegen. “Een micro-expressie is een gezichtsuitdrukking die de daadwerkelijke emotie van een persoon weergeeft in ongeveer een kwart seconde. Dit is de tijd die ons censuursysteem nodig heeft om een andere expressie dan de micro-expressie weer te geven in ons gezicht.” Het toepassen van deze techniek kan er in de praktijk voor zorgen dat je aanwijzingen weet te ontdekken van bepaalde emoties bij mensen, zonder dat ze dit vertellen. Job maakt hierbij wel de belangrijke kanttekening dat je niet blind op je waarneming moet vertrouwen. “Je eigen interpretatie van een micro-expressie kun je zien als een hypothese die je vervolgens in het gesprek kan toetsen.”

“Emoties zijn altijd bij ons, maar wij zijn niet altijd bij onze emoties”

Het gezicht kan dankzij 43 gezichtsspieren ongeveer 10.000 verschillende uitdrukkingen vertonen, 7 van die uitdrukkingen zijn universeel waarneembaar. Deze 7 emoties hebben elk specifieke kenmerken die een evolutionaire functie hebben. Bij de emotie boosheid wordt het lichaam klaargemaakt voor de strijd. Dit uit zich in een vergroot concentratievermogen, wat te zien is aan de felle blik in de ogen. Daarnaast krullen de lippen naar binnen, dit toont de spanning die er op het lichaam staat. Een andere emotie is minachting, een expressie die vaak voorkomt in zakelijke omgevingen. De minachtingsemotie is te herkennen aan een halve glimlach waarbij een van de mondhoeken wordt opgetrokken. Een kleine geruststelling van Job: “De minachtingsexpressie is zelden persoonlijk bedoeld, vaak zien we de expressie wanneer mensen denken dat hun idee beter is dan dat van de persoon tegenover ze”.
Video: Open Your Eyes, 7 universele emoties. Zag u ze allemaal?

Micro-expressies kunnen erg nuttig zijn tijdens een zakelijk gesprek. Ze kunnen aanwijzingen geven over emoties en dit kan bijvoorbeeld van groot belang zijn tijdens sollicitatiegesprekken. Vertrouwen op je onderbuikgevoel is een risico, alle aanwijzingen die je mee kunt nemen om meer over iemand te weten te komen kunnen je helpen om dichter bij de waarheid te komen. Dankzij het lezen van micro-expressies zien we ware emoties, of men dit nu wil tonen of niet. Emoties zijn immers altijd bij ons, maar wij zijn niet altijd bij onze emoties.
Meer informatie over Job Boersma:
[pl_button type=”ol-black” link=”http://www.jobboersma.com/” target=”blank” size=”large”]jobboersma.com [/pl_button]
 
Meer lezen over micro-expressies? Lees het boek Ik weet dat u liegt:
 
[pl_button type=”ol-black” link=”https://www.managementboek.nl/boek/9789461260536/ik-weet-dat-u-liegt-job-boersma” target=”blank” size=”large”]Ik weet dat u liegt [/pl_button]
 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten