Weg met de agenda

Nieuws
  • Blog Bauke Wolters

Zucht. Weer zo’n goedbedoeld algemeen verhaal over hoe je goede voornemens kunt volhouden en zo… Nee hoor! Deze keer niet. Ik ga proberen om u eens te prikkelen om het eens anders te doen. 

Bij Van de Groep & Olsthoorn krijgen we veel open sollicitaties. Af en toe nemen mensen eindelijk de rust om even na te denken. Na te denken over het verleden, het heden en de toekomst, en kennelijk nemen veel mensen het zich dan voor om het roer om te gooien. De eerste dagen na deze sessie blaakt iedereen weer van de energie, de goede voornemens zitten vers in het hoofd en we gaan ervoor! Totdat… ach, u kent het wel… drukdrukdruk.

Datzelfde geldt voor een bedrijf. De ideeën zijn goed, er wordt hard aan gewerkt, maar in de praktijk blijkt dat alles weer misgaat, de machines willen niet opstarten, de klant klaagt, de cijfers vallen tegen en de dagelijkse crisis heeft alles weer in zijn greep. Herkent u dat? De MT-vergadering loopt volgens hetzelfde stramien: de plannen en voornemens liggen klaar, maar verzanden onder het dagelijks gekrakeel en de al jaren vaststaande ingegraven meningsposities. Dat gaat zo niet werken.

Maar er is een hulpmiddel. Dit komt uit de tijd dat ik als Interim Operations Manager bezig was om twee fabrieken volgens Lean te laten gaan werken. Dat was een hele opgave, want de fabriek was eerder georganiseerd volgend het jaren ’50-stramien: directieve aansturing, hard werken en brandjes blussen. Bij de ochtendvergadering waren veel mensen betrokken, en de berg aan problemen is zo hoog als de Olympus Mons op de planeet Mars (voor degenen die het niet weten: dit is de hoogste berg in ons zonnestelsel). In 6 maanden hebben we de OEE verbeterd van 56% naar 74% (and counting), en één van de afspraken die we hebben gemaakt was het verbieden van het woord “eigenlijk”. Want als je zegt: “Eigenlijk moeten we XYZ doen”, heeft dat generlei waarde. Doe je het nu of niet? We schreven dus heel concreet per dag/week een beperkt aantal punten op het bord die we gingen doen. Aan de overige punten besteedden we in die ochtendvergadering geen tijd. En die ochtendvergadering had ook maar één vast punt: veiligheid. De andere punten kwamen (on-)regelmatig aan bod.

Hoe werkt dat in een MT-vergadering? Weg met die agenda! Bespreek gewoon eens twee thema’s, bijvoorbeeld veiligheid en de visie van HR. Of bankgaranties en talenkennis. Die verkopen in de USA komen er wel of niet, het heeft geen zin om daarover voorshands in een MT te filosoferen. Laat een van de MT-leden maar eens aftrappen met een presentatie; en als hij begint, de Powerpoint uitzetten en zeggen: “vertel het maar uit je hoofd”. Want dán komt de echte inhoud naar boven, en die grafiek uit 2013 wordt gelukkig overgeslagen. O ja: verbied het woord “eigenlijk”. Doe je het nou wel of niet? Niet: dan overslaan; wel: geef maar aan hoe je het wilt doen.

Denk anders, hou het spannend, weg met de agenda. Het volgend MT is in het café van de kartbaan.
Enthousiast geworden? Download dan onze “9 tips voor interessante en energieke MT-vergaderingen“.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten