Wat is een passantenfee en waarom betaal ik die?

Nieuws
  • Blog Bauke Wolters

Wat is een passant?

Onze vaste opdrachtgevers kennen het: in onze contracten benoemen wij ook een passantenfee: “Met enige regelmaat brengt Van de Groep & Olsthoorn kandidaten en opdrachtgevers met elkaar in contact zonder dat hiertoe een opdracht is verstrekt. Dit leidt niet zelden tot een aanstelling, die wij declareren als een passantenfee.” Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Cultuurmatch

Om succesvol te zijn in het vervullen van vacatures besteden wij altijd veel aandacht aan de “geur en de kleur” van een bedrijf. Wij investeren dan ook veel tijd in het spreken van verschillende stakeholders in een bedrijf. Een succesvolle werknemer in het ene bedrijf is niet per se succesvol bij het andere, op het eerste oog vergelijkbare, bedrijf. Deze cultuurmatch is waarschijnlijk de belangrijkste reden om mensen aan te nemen, en verdient daarom veel aandacht. 

Dat zorgt er ook voor dat wij na de gesprekken bij een opdrachtgever een goed beeld hebben van het type kandidaat dat in het algemeen bij het bedrijf past. En omdat wij veel kandidaten spreken (ongeveer 250 per jaar per consultant, is nu 1750 kandidaten per jaar!), is de kans groot dat we iemand spreken tegen wie wij vervolgens zeggen: “Ik wijs u helaas af voor deze vacature, maar heeft u wel eens aan dat andere bedrijf gedacht?”

Zomaar een kandidaat op gesprek?

Vanaf dat moment wordt het voor ons “de krent in de pap”. Onze taak is het nu om aan de kandidaat te verklaren waarom hij goed bij een bepaald bedrijf past, en vervolgens dat ook aan het bedrijf duidelijk te maken. Dat is meestal iets moeilijker: ja, men weet wel dat wij het bedrijf goed kennen, maar zomaar een kandidaat, zonder dat er een duidelijke vacature is? Gelukkig kunnen we meestal op basis van onze goede relatie een gesprek arrangeren: zo duur is een kopje koffie en een uurtje van uw tijd toch niet?

Iedereen blij

Spannend is het volgende telefoontje, na het gesprek. Hadden we gelijk? Is de vonk overgeslagen? In verreweg de meeste gevallen is dat zo: beide partijen zijn enthousiast over de wederzijdse klik. De volgende stap, het vinden van de juiste positie is helaas niet altijd succesvol, hoewel het relatief vaak voorkomt dat een positie wordt gecreëerd. En als de plaatsing een feit is, zijn drie partijen blij: de opdrachtgever, de kandidaat en natuurlijk wij ook, want wij halen veel voldoening uit een dergelijke plaatsing die ons dan ook nog een kleine financiële bonus oplevert in de vorm van de passantenfee.

 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten