Vertrouwen industrie verslechterd

Nieuws

CBS kondigde maandag aan dat de indicator van het producentenvertrouwen daalde met 1,2 punten en kwam zo uit op 0. Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator die aangeeft in welke richting de industriële productie zich naar verwachting zal gaan ontwikkelen. Deze daling is volgens het CBS toe te schrijven aan een verslechterd oordeel over de orderportefeuille.

In augustus ligt het producentenvertrouwen iets onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Vorige maand waren de producenten in de industrie voor het eerst sinds juli 2011 weer positief over hun orderportefeuille. Het oordeel betreffende de voorraden gereed product verbeterde daarentegen wel.

Export naar omringende landen is voor de Nederlandse industrie van groot belang. Echter hapert de economie in die landen. Zo krompen de Duitse en Italiaanse economie in het tweede kwartaal t.o.v. het voorgaande kwartaal, terwijl de Franse economie een nulgroei realiseerde. België noteerde een marginale groei en alleen de economie van het Verenigd Koninkrijk groeide aanzienlijk.

Duitsland is de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Nederland en de groei wat betreft de industriële productie in dit land is na januari elke maand kleiner geworden.
Bron: Quel Business Information
26 augustus 2014

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten