Verdwalen in het bos van vacatures

Nieuws
  • Blog van Bauke Wolters

Als professioneel Executive Search-bureau houden wij uiteraard de markt in de gaten, zowel van de vraagzijde, de aanbodzijde als ook de “stuurlui aan wal”-zijde, oftewel de adviseurs in deze markt. In het Financieel Dagblad stond vorige week een interessant artikel van drie arbeidsmarktonderzoekers, die met getallen bevestigen wat wij al wat langer aan onze klanten vertellen.
Ik ben zelf als headhunter begonnen in januari 2000,  in die tijd werden mensen nog gezocht door middel van advertenties en de Intermediar paste nauwelijks door de brievenbus. Sindsdien is er veel veranderd. U en ik kijken gemiddeld zo’n 150 keer per dag op onze telefoon, afgezien van het feit dat we hele dagen zowel voor ons werk als privé op onze laptop zitten. Kortom, we zijn gedigitaliseerd. Personeelsadvertenties in de kranten zijn vrijwel verdwenen, zelfs Intermediair bestaat alleen nog maar als een –wat gedateerde- site. Vacatures worden vrijwel uitsluitend digitaal bekendgemaakt.
De arbeidsmarktonderzoekers hebben uit hun onderzoeken gedestilleerd dat er circa 60.000 vacature-websites zijn, plus nog 50.000 sites van bedrijven met hun eigen vacatures. Ik heb het net even geprobeerd met een paar zoektermen: “vacature CEO” levert 211.000 hits op, “vacature Operations Manager” 289.000 hits. Zoveel CEO’s en Operations Managers hebben we niet eens in Nederland! Ik ben blij dat wij een klein taalgebied hebben: “vacancy CEO” levert 14,7 miljoen hits: ongeveer één CEO per Nederlander. Dit is dus een prima illustratie van de Wet der Grote Getallen, gecombineerd met de uitdrukking “door de bomen het bos niet meer zien”, of in dit geval eigenlijk: “door het bos de bomen niet meer zien”.
De schrijvers van het artikel in het FD benoemen ook de wildgroei van functieomschrijvingen: verschillende namen voor beroepen en functies (amusant: “chief handshaker” voor een hotelreceptionist), maar ook het gebrek aan degelijke beschrijving van de vacature, zowel qua bedrijfsprofiel als kandidaatsprofiel. Ik geef toe: eigenlijk ben ik hier wel blij mee, want dit is een goede illustratie van de meerwaarde van ons bedrijf. Afgezien van het feit dat wij veel aandacht en tijd besteden aan de intake, formuleren wij ook altijd zelf het bedrijfs-, functie- en kandidaatsprofiel, en wel op een zodanige wijze dat het duidelijk én aansprekend is. Vervolgens zijn wij ook in staat om de juiste kandidaat te vinden. En vreemd als het misschien lijkt: in deze (te) transparante markt moet dat gedaan worden door headhunten en netwerken. En ik heb hier wel vaker over geblogd: dat is echt een vak, en wij hebben al 38 jaar bewezen daar heel goed in te zijn!

“Wij zijn in staat om de juiste kandidaat te vinden. En vreemd als het misschien lijkt: in deze (te) transparante markt moet dat gedaan worden door headhunten en netwerken.”

Ik ben er nog steeds niet bang voor dat de computer ons zal kunnen vervangen, want hoe knap Google en anderen ook zijn met hun algoritmes, de laatste stap is en blijft mensenwerk: nadat je de mensen hebt gevonden, blijft het beoordelen van de match iets dat voorbehouden is aan de mens. Hoe het ook zij: ik ben oprecht blij dat ik nu niet zelf werkzoekend ben. Ook ik zou verdwalen in het bos.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten