Tijden veranderen (en wij veranderen met hen)

Bauke Wolters over het omgaan met verandering
Blog

Het zijn vreemde tijden. Een deeltje erfelijk materiaal van een paar nanometer heeft de mensen over de hele wereld in rep en roer gebracht. België en Nederland verwijten elkaar wederzijds dat ze oranje zijn. Vakanties worden geboekt en gecanceld, vliegvelden veranderen in parkeerplaatsen. De helft van alle kranten wordt volgeschreven over het Virus.

“Tempora mutantur, nos et mutamur in illis”, de Romeinen zeiden het al. “De tijden veranderen, en wij veranderen met hen”. Vooral dat tweede deel vind ik belangrijk: wij moeten meeveranderen! De Romeinse wereld bestond uit de landen rondom de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, met in het Noorden een uitloper naar Britannië en in het Oosten naar Perzië, en dat was het dan. Het Romeinse Rijk is uiteindelijk ten onder gegaan aan een serie van pestepidemieën, waarbij deze “pest” waarschijnlijk een combinatie was van een aantal infectieziektes. Rome bijvoorbeeld kromp van meer dan een miljoen inwoners naar enkele tienduizenden! Dan is je prioriteit niet meer het houden van spelen of het beeldhouwen, maar puur overleven.

Niemand weet wat er de komende maanden en jaren gaat gebeuren. Zal het virus nog virulenter worden, zal het verdwijnen, komt er een vaccin? Feit is, dat er een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. De werkloosheidscijfers lopen hard op, sommige industrieën zijn noodlijdend (zoals de luchtvaart), andere industrieën zijn booming (zoals levering-aan-huis). De olieprijs is historisch laag geweest, tweedehandsauto’s zijn niet aan te slepen en nieuwe auto’s zijn overkoopbaar.

Wij moeten ons ook aanpassen. Ook onze klanten verkeren in onzekerheid, maar moeten vroeg of laat wel keuzes maken: de toekomst van het bedrijf staat op het spel, en niets doen is geen optie. De arbeidsmarkt is altijd in beweging: mensen gaan met pensioen of gaan weg om een andere reden, en dan is de vraag: “Gaan we hem/haar vervangen, en zo ja: wat verwachten we van de nieuwe persoon”.

Een voorbeeld: wij krijgen sinds de coronacrisis opvallend veel aanvragen voor Supply Chain-mensen, zowel vast als interim. De reden? Kennelijk zien veel bedrijven in dat het verdienmodel “goedkoop in China produceren – naar Europa transporteren – duur verkopen” zijn langste tijd heeft gehad. Het is gebleken dat die supplychain kwetsbaar en duur is, en afhankelijk van veel factoren waar je zelf geen invloed op hebt. En er is geen alternatief op korte termijn. Dus dicht bij huis sourcen, dual sourcing, flexibiliteit, zekerheid en kwaliteit en dergelijke zijn op dit moment belangrijker dan de laagste prijs; anders gezegd: ook die andere factoren hebben een (virtuele) prijs.

We moeten mee, met z’n allen. Het is een grote uitdaging, die veel kansen biedt. De tijd staat niet stil! Wist u dat na de Tweede Wereldoorlog het dorp Usquert, in Noord-Noord-Groningen, het rijkste dorp per hoofd van de bevolking van Nederland was? Van Wassenaar en Bloemendaal had nog niemand gehoord. Zo snel gaat het! Groningen wordt nu overspoeld door vakantiegangers-in-eigen-land, die erachter komen dat Usquert óók mooi is.

De wereld verandert, in een rap tempo. Een spannende, enerverende tijd ligt voor ons. Wij doen mee! Doet u ook mee? We komen graag met u praten over de mogelijkheden.

Bent u zelf een Supply Chain Manager op zoek naar een uitdaging? Momenteel hebben wij twee Supply Chain vacatures die mogelijk interessant zijn:

 

Bauke Wolters

Dit bericht delen:

 

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Laatste

Inzichten

Het was op zijn  zachtst gezegd een bijzonder jaar. De wereld werd op zijn kop gezet en wij gingen, zoals velen deden, anders werken. Het was een jaar van aanpassen en doorzetten. Van videobellen, rondleidingen op afstand en bedrijfsuitjes op anderhalve meter. Maar ondanks alles hebben we weer mooie opdrachten afgerond.

Ik schrijf dit op de dag van de inauguratie van de 46e President van de Verenigde Staten van Amerika, Joe Biden, en de Vicepresident, Kamala Harris. Ik ben heel erg blij dat het zover is. De afgelopen 4 jaren Donald Trump waren een marteling in vele opzichten, en daardoor zijn de verwachtingen voor de daden van Biden en Harris groot.