Obama in Nederland

Bauke Wolters over “an evening with Obama” in Amsterdam

1 mei 2023. An evening with Obama in de Ziggo Dome in Amsterdam. Mijn vrouw en ik waren er bij! Even een stukje achtergrond: onze zoon heeft in Amerika gewoond en is getrouwd met een Amerikaanse. Vandaar dat wij al heel lang met bovengemiddelde belangstelling Amerika en de Amerikaanse politiek volgen. Ik weet nog dat Barack Obama presidentskandidaat werd, eerst op een achterstand stond en vervolgens gelukkig toch de verkiezingen won.

“Al zijn speeches zijn het bestuderen waard, alleen al om hoe ze zijn opgebouwd.”

Zeker tijdens de Trump-periode gebruikte ik wel eens de speeches van Obama om toch weer vertrouwen in de toekomst te krijgen. Mijn favoriete speech is die op het correspondents-dinner 2015 met de comedian Keegan-Michael Key als de “Anger Management Translator” van Obama. Google maar eens bij Youtube op “Anger Obama”. Ik denk dat ik de speech wel 10 keer heb gezien. Overigens: al zijn speeches zijn het bestuderen waard, alleen al om hoe ze zijn opgebouwd.

Het is alweer 6 jaar geleden dat hij de 44e president van de USA was. Hij is nu 61 (een jaartje jonger dan ikzelf), maar heeft nog steeds iets jongensachtigs en vooral ontwapenends over zich. Hij werd geïnterviewd door Janine Abbring (Zomergasten), die ik hier zeker niet sterk vond. Maar het kan zijn dat zij van tevoren een hele lijst had toegestuurd gekregen van do’s en vooral don’ts over hoe je hem mag interviewen.

Barack Obama is zelf al flink grijs, maar gaf aan dat die grijze mannen maar eens goed moeten luisteren naar die volgende generatie, en eerder een stap opzij moeten doen. Een les voor ons?

Maar wat neem je nou mee van een uur Obama? Allereerst: blij dat ik geweest ben. Ik ken geen andere politicus op de wereld waarvoor ik met genoegen een paar honderd euro neertel om hem/haar een uurtje te zien. Verder: hij is gewoon een van de aardigste mensen op de wereld, als je het mij vraagt! Ik vind het fijn om te ervaren dat er aan de top van de wereld niet alleen horken succesvol kunnen zijn, net zoals dat geldt bij bedrijven. Obama gaf die tweedeling ook aan: er zijn mensen met respect voor elkaar en elkaars standpunten, die geloven in democratie, en er zijn autocraten à la Trump en Putin, die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben en alle contact met de normale mensen verloren zijn. En op dit moment is er volgens hem op alle niveaus, over de hele wereld, helaas een toename van die laatste groep.

Gelukkig heeft hij vertrouwen dat het weer goed komt. Een belangrijk aspect is hierin de volgende generatie “leaders” (een verschrikkelijk woord, maar alla). Barack Obama is zelf al flink grijs, maar gaf aan dat die grijze mannen maar eens goed moeten luisteren naar die volgende generatie, en eerder een stap opzij moeten doen. Een les voor ons?

“Veel mensen willen dat veranderingen snel gaan, maar in de praktijk kan het jaren duren voordat er een verbetering te zien is.”

Hij gaf ook aan, en dat vond ik zeker een eye-opener, dat hij zich zorgen maakt over de snelle opkomst van AI, Artificial Intelligence. Hij denkt dat de impact hiervan nog veel groter zal zijn dan de opkomst van social media, en waarschuwt overheden om hier goed op voorbereid te zijn. Gelukkig hebben wij bij Van de Groep & Olsthoorn de collega’s Dominique en Wim die ons hierbij helpen.

Tenslotte kon ik een uitspraak van Obama die ik nog niet kende zeer waarderen: “Better is good”. Daarmee bedoelt hij dat veel mensen willen dat veranderingen snel gaan, maar in de praktijk kan het jaren duren voordat er een verbetering te zien is; neem bij voorbeeld de klimaatcrisis. Maar ook als je het grote einddoel nog lang niet in zicht hebt, elke verbetering is een stap in de goede richting: “better is good”. En ja, dat geeft mij een goed gevoel na een “evening with Obama”.

Bauke Wolters

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten