Nederlandse industrie heeft het jaar 2014 positief afgesloten

Nieuws

Hoe is het jaar 2014 binnen de industrie in de laatste maanden eigenlijk afgesloten? Om dit te bepalen heeft Quel Business Information voornamelijk gekeken naar de inkoopmanagersindex van Markit voor een aantal landen.
Nederland
De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in de maand december wederom gegroeid. Zo geeft de inkoopmanagersindex van NEVI een getal van 53,5 aan, welke een groei aanduidt. In november kwam deze index uit op 54,6. Zo nam ook de exportindex toe met een recordwaarde van 58,2. Deze goede cijfers zijn voornamelijk te danken aan de lagere inkoopprijzen voor olie en alle olie gerelateerde producten. De zwakkere euro zorgde er weer voor dat de export naar de VS is toegenomen. Nederland is het jaar 2015 dus positief ingegaan.
VS
In december is de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie minder sterk gegroeid. De index die de bedrijvigheid weergeeft noteerde een stand van 55,5 tegenover 58,7 vergeleken met een maand eerder. Wel geeft het indexcijfer van boven de 50 een duidelijke groei aan.
China
In China is de bedrijvigheid minder sterk gegroeid. De dienstensector zou daarentegen een licht hogere groei zien. Dit meldt persbureau Reuters met als gebruikte bron cijfers gepubliceerd door de Chinese overheid. De cijfers van Markit Economics en HSBC laten zelfs een lichte krimp zien. Zo berekende Markit een index bedrijvigheid van 49,6 in december welke duidt op een krimp.
Frankrijk
In Frankrijk is de inkoopmanagersindex van 48,4 in november verder gedaald naar 47,5 in december. Ook produceerde de Franse industrie in de maand november 0,3 procent minder dan een maand eerder. Wel is deze minder geworden aangezien in oktober de industriële productie kromp met 0,7% op maandbasis. Ook is het handelstekort in november met 3,23 miljard afgenomen en steeg de export in november met 0,6% op maandbasis.
Italië
De activiteit in de Italiaanse industrie is de vorige maand met het sterkste tempo gekrompen van het afgelopen anderhalf jaar. Zo zakte de inkoopmanagersindex van 49 in november naar 48,4 in december welke een krimp aanduidt.
Duitsland
In Duitsland is de inkoopmanagersindex weer gestegen. Zo steeg deze van 49,5 in november tot 51,2 in december.
Spanje
De bedrijvigheid in Spanje is wederom toegenomen. De groei is echter wel afgenomen. De inkoopmanagersindex daalde van 54,7 in november naar 53,8 in december.
Zo doet Nederland samen met de VS en Spanje goede zaken wanneer men kijkt naar de inkoopmanagersindex.
Bron: Markit en Quel

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten