Nederlandse economie in de lift

Nieuws

Na twee jaren van economische krimp was de Nederlandse economie vorig jaar weer aan het groeien. De groei is zelfs hoger uitgekomen dan werd verwacht aan het begin van 2014. De groeiverwachtingen voor dit jaar is 1,5 procent meer groei en voor volgend jaar meer dan 2 procent.
De hogere uitval van groei ten opzichte van de verwachting is te danken aan de binnenlandse bestedingen. Hierbij deden vooral de investeringen, als de particuliere markt het beter dan werd verwacht aan het begin van 2014.
De belangrijkste motor van de economische groei was de uitvoer. Ten opzichte van 2013 zijn vorig jaar de wederuitvoer, de uitvoer van binnenlandse geproduceerde goederen en de dienstenuitvoer meer gegroeid. Ook is gebleken dat niet-EU landen steeds belangrijker worden voor deze uitvoer.
Nederland en de rest van de eurozone hebben profijt van de lage olieprijzen en de daling van de waarde van de euro. ABN AMRO verwacht dat de waardedaling van de euro voorlopig ook zal aanhouden, wat betekent dat Nederland ook volgend jaar nog profijt kan hebben van dit valuta-effect.
De werkloosheid kan dalen dankzij de aanhoudende groei van de economie, zo kan geconcludeerd worden als er wordt gekeken naar diverse arbeidsmarktindicatoren. Echter, een effect dat tegelijkertijd plaatsvindt is dat er ook sprake is van een toename van mensen die zichzelf aanbieden op de arbeidsmarkt. Dit remt de daling van de werkloosheid weer af.
Download en lees hier de publicatie van ABN AMRO: ‘Nederlands economie in zicht’ (gepubliceerd 11 maart 2015)

Bron: ABN Amro en Quel Business Information

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten

Bekendmaking nieuwe Directie en organisatiestructuur bij Van de Groep & Olsthoorn
Terugblikkend op 2023, kunnen we stellen dat het een voortzetting was van het succes van 2022, ondanks merkbare veranderingen in onze industrie. Nu, in 2024, staan we op de drempel van een spannend nieuw hoofdstuk.