N11-landen bieden groei Nederlandse maakindustrie

Nieuws

Europa is niet meer het enige continent die groei biedt voor de Nederlandse maakindustrie. Sterke groeimogelijkheden liggen nu ook in de Next Eleven (N11) en BRIC-landen. Voornamelijk de landen in de N11 wordt veel groei verwacht.

De landen in de N11 zijn: Bangladesh, Egypte, Filipijnen, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Turkije, Vietnam en Zuid-Korea. Uit de recent verschenen Internationaliseringsmonitor 2014 van het CBS blijkt dat de gemiddelde stijging van de afgelopen jaren ligt op 50 procent.
Bangladesh, Vietnam, Zuid-Korea en Turkije waren vanuit de N11 de sterkste groeiers van de Nederlandse handel. De groeipercentages waren resp. als volgt: 219%, 55%, 41% en 25%. De mogelijkheden voor de Nederlandse maakindustrie liggen vooral bij de export van machines, vervoermaterieel en (half)fabricaten.
Opkomende markten
Alhoewel er sprake was van krimp van de totale Nederlandse in- & uitvoerwaarden in het eerste kwartaal van 2014, steeg toch de handel met opkomende markten. Opvallend is dat de handel met China weer flink is toegenomen na jaren van relatief weinig groei.
De verwachting is dat enkele van de N11-landen zullen uitgroeien tot economische grootmacht. De hierboven genoemde percentages van deze ‘nieuwe economieën’ bevestigen dat tot dusver.

Download hier het gehele Internationaliseringsrapport 2014 – kwartaal 3 van het CBS

 Bron:

http://www.engineersonline.nl/nieuws/id23871-groeimogelijkheden-maakindustrie-in-next-eleven-n11-en-bric-landen.html

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten