Lokaal talent, wereldwijde impact

De opkomst van internationale Executive Search

De markt van internationale Executive Search en Interim Management zit sterk in de lift. In ons jaarverslag over 2023 konden wij al vermelden dat wij nog niet eerder in de 45-jarige geschiedenis van ons bedrijf zoveel internationale opdrachten hebben afgerond. En dit geldt ook bij veel van onze internationale partners, ook zij zien een ongekende groei in de samenwerkingen over de grenzen. Een trend die ook dit jaar weer voort lijkt te zetten, de eerste maanden zijn voor ons alweer recordbrekend geweest op dit gebied.

Nederlanders en Nederlandse organisaties zijn zeer internationaal georiënteerd. Dit is altijd al het geval geweest, maar vooral de afgelopen jaren valt op dat het aantal uitbreidingen en overnames in het buitenland sterk toeneemt. Deze nieuw opgezette of overgenomen bedrijven/vestigingen moeten uiteraard worden geleid.  

“Al binnen enkele weken werd er een match gemaakt met een Plant Director en inmiddels zijn er nog twee searches opgestart.” 

Local for Local

Om daar op in te spelen zijn wij als Van de Groep & Olsthoorn al vele jaren onderdeel van twee internationale netwerken: IESF (International Executive Search Federation), waarin wij exclusief Nederlands partner zijn op het gebied van internationale Executive Search en  SMW (Senior Management Worldwide), hier zijn wij exclusief Nederlands partner op het gebied van Interim Management. In beide netwerken zien wij over de afgelopen jaren een grote stijging in de aanvragen en de intensiteit van de samenwerkingen.  

Dit komt omdat beide netwerken een “local for local”-oplossing bieden. Lokale Executive Search- en Interim Managementbureaus gaan op zoek naar lokaal talent dat voldoet aan de strenge eisen van de organisatie. Wij als Nederlands bureau zijn de schakel tussen de Nederlandse organisatie en het partnerbureau in het buitenland. Zo krijgen onze klanten in het buitenland een hoogwaardig proces zoals ze gewend zijn en uiteindelijk kwalitatief goede Managers & Directeuren, waar ook ter wereld.  

“In beide netwerken zien wij over de afgelopen jaren een grote stijging in de aanvragen en de intensiteit van de samenwerkingen.

Joint Venture in de VS

Een mooi voorbeeld hiervan is een recente samenwerking met een COO uit ons netwerk die recent gestart is in een nieuwe positie in de Verenigde Staten. Het ging om een joint venture tussen een Amerikaanse en een Nederlandse organisatie en hij wilde zijn lokale team in de VS versterken. Onze contactpersoon kent ons al jaren en wilde onze kwaliteit in zijn searchproces in de VS. Hij vroeg ons daarom of wij een Amerikaanse partij konden aanbevelen, en een samenwerking met onze Amerikaanse Partner FGP was een feit. Al binnen enkele weken werd er een match gemaakt met een Plant Director en inmiddels zijn er nog twee searches opgestart. 

“Onze gerichte benadering zorgde ervoor dat we kandidaten vonden die niet alleen over de vereiste vaardigheden beschikten, maar ook cultureel en strategisch pasten bij de visie van de klant.” 

Deelneming in Duitsland 

Een ander voorbeeld van een succesvolle samenwerking speelde afgelopen jaar in Duitsland. Eén van onze internationaal opererende opdrachtgevers was op zoek naar een nieuwe CEO voor een van hun deelnemingen in Duitsland. Wij hebben ze toen gekoppeld aan onze partner van IESF Duitsland: Topos Personalberatung. We deden een gezamenlijke intake waarin wij een belangrijke rol speelden in het duiden van de cultuur van de onderneming. Dit grensoverschrijdend selectieproces resulteerde uiteindelijk in de succesvolle benoeming van een nieuwe Duitse CEO. 

Met behulp van onze gezamenlijke diepgaande branchekennis en uitgebreide netwerk speelden konden we potentiële kandidaten identificeren, benaderen en evalueren. Onze gerichte benadering zorgde ervoor dat we kandidaten vonden die niet alleen over de vereiste vaardigheden beschikten, maar ook cultureel en strategisch pasten bij de visie van de klant. 

Een duidelijke meerwaarde 

Voor ons is het duidelijk dat wij als onderdeel van netwerken als IESF en SMW grote meerwaarde bieden voor onze klanten. De nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen is keer op keer succesvol. En daar zijn wij natuurlijk trots op. 

Zit je zelf ook met een internationaal vraagstuk? Wij denken natuurlijk graag met je mee over de mogelijkheden. 

 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten