Techneuten worden onderbetaald

Blog

Column van Bauke Wolters
Zeker wekelijks is er wel een item in de media over het actuele en dreigende gebrek aan techneuten. Sommigen noemen ze technici of technisch opgeleide mensen; ik ben zelf hoogspanningsman en noem ze techneuten! Techneuten zijn die mensen die een huis bouwen, uw auto of fiets repareren, ervoor zorgen dat uw telefoon of GPS werkt en dat er verlichting is in huis, om maar een paar aspecten te noemen. Leuk dat er verkopers, administrateurs en advocaten zijn, maar zonder de techneuten zou onze wereld vooral veel minder comfortabel zijn. Sterker nog, de mensheid heeft overleefd omdat de techneut van de stam bogen bouwde en werpsperen ontwierp om zielige hertjes en beren te bejagen.
Nu zeggen de verkopers c.s.: ja, maar zonder ons wordt het niet verkocht/ geadministreerd/ juridisch goed vastgelegd en wat dies meer zij. Allemaal waar, maar het begint bij de slimmerik die vuurstenen ombouwde tot mes of pijlpunt. En heden ten dage zien we dat ergens in een anoniem gebouw op een winderig industrieterrein, aan een bureau dat al 23 jaar is afgeschreven en op een wankele bureaustoel, een techneut weken tot jaren zwoegt om een briljant idee in de moeizame werkelijkheid om te zetten. Als dit eindelijk gelukt is gaan eerst de afdelingsmanager, vervolgens de BUM en de Sales Director en uiteindelijk de CEO ermee pronken. De duizelingwekkende winsten verdwijnen in de bonuszakken van de bovengenoemde mensen, en de techneut wordt eervol vermeld in het personeelsblaadje en mag een nieuw bureau uitzoeken. Dat echter niet in het budget past van de afdeling en tot volgend jaar wordt uitgesteld (voor de 24e keer).
In de Elsevier/Berenschot-loonlijst staan de Commercieel Directeur, Financieel Directeur en de Directeur Inkoop op plaats 7,8 en 10, met op de 9e plaats de President van de Hoge Raad. De Directeur R&D staat op de 17e plaats, en verdient al 20% minder dan zijn collega’s. En weet u wie we op de laatste plaatsen van de ranglijst vinden? De Technisch Ontwerper, Constructeur en Hardwarespecialist, met hongerloontjes in vergelijking met administrateurs, inkopers en verkopers, ja zelfs de logistieke medewerkers!
Ik roep hierbij de techneuten van Nederland op tot Revolutie! Actiepunten:
1- Be proud to be a techneut!
2- Salarisverhoging van 25% met terugwerkende kracht tot 1-1-2008.
3- Bonus ter hoogte van 3 keer de hoogste bonus die in het bedrijf is uitgekeerd in deze periode.
4- Een nieuw bureau (mag ook tweedehands zijn, maar moet wel elektrisch in hoogte verstelbaar zijn).
5- Een privéparkeerplaats voor de fiets.
6- Afschaffing van de stropdas.
7- ATV-dagen worden ingetrokken en vervangen door beursbezoekdagen (Hannover Messe, Hamburger Messe, GAME2013 en de StarTrek-Conventie.)
En als aan onze eisen geen gehoor wordt gegeven? Dan moet u zelf uw band plakken, uw ruitenwissers vervangen, uw computer schoonmaken en uw energie opwekken. Succes!

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten