Een ode aan onze Searchdames

Nieuws
  • Bauke Wolters

Van de Groep & Olsthoorn is sinds 5 jaar gevestigd in Soesterberg, in een prachtige rietgedekte villa uit 1934, met eigen stukje bos, veranda en marmeren vloer met vloerverwarming. We hebben een open haard, drie badkamers waarvan 1 met bubbelbad (daar staat het oud papier in) en een grote woonkeuken. Allemaal fijn en prachtig, maar het heeft ook een paar kleine nadelen. De Searchers Tineke en Karin en de Consultants Anco, Wim, Jan Willem en ikzelf werken in de vroegere woonkamer. Maar vooral Anco en ik hebben nogal luide stemmen, wat voor de rest regelmatig een beetje te veel van het goede is.
Toch is er een manier om ons stil te krijgen, en dat doen “de dames”. Tineke en Karin zijn onze Searchers, en neemt u van mij aan: dat is een vak apart. Anco en ik zijn af en toe muisstil als we weer eens met verbazing en respect luisteren hoe de dames een kandidaat weten te vinden en vervolgens aan de telefoon geïnteresseerd weten te krijgen. Veel mensen denken dat searchen een beetje surfen, LinkedInnen en wat mailtjes sturen is, en dan komen de kandidaten vanzelf. Wij werken op een niveau dat de potentiële kandidaten ervoor zorgen dat ze níét op LinkedIn staan, dan wel volledig onbereikbaar zijn. Een kandidaat klaagde eens tegen mij dat Searchers hem overal, op zijn werk, mobiel en thuis, zelfs via de mobiel van zijn vrouw weten te vinden en lastig vallen. En dat meerdere keren per week, en allemaal hebben ze eenzelfde “fantastische propositie”(een woord dat niet in de Van Dale terug te vinden is, overigens…)
Het punt is dat deze kandidaat met eenvoudige handelingen snel gevonden is en op papier heel snel voor van alles geschikt is. En de gemiddelde searcher begint gewoon bovenaan (heel vervelend voor kandidaten wiens naam met een A begint), klikt gewoon telkens verder totdat hij genoeg kandidaten heeft of zijn gestelde uren op zijn. Zo niet onze dames! Ze laten ons telkens weer verbaasd staan als we weer eens een “onmogelijk” profiel bespreken. Ze knikken en hummen wat, en een paar minuten na de bespreking komen ze langs met een profiel “bedoel je zo iets?”. En dan hebben ze weer een vloeiend Arabisch sprekende Australiër met ervaring in Griekse yoghurt-culturen te pakken…

“Karin en Tineke werken al heel lang (het zijn dames, dus ik zeg niet hoe lang) als Searcher in de industrie, ze weten waar ze het over hebben”

En ook de stap daarna. Veel mensen onderschatten dit, maar de wereld zit echt niet te wachten op iemand die ‘out of the blue’ belt met een “fantastische propositie”(daar is-tie weer). Scepsis overheerst, het is druk, onbekend maakt onbemind, als de kandidaat een iets dieper gaande vraag stelt weet de persoon aan de telefoon prompt niet meer waar het over gaat. De meeste bureaus searchen met studenten of net afgestudeerden die geen idee hebben hoe het werkt in de praktijk. Dat geldt zeker voor de sector techniek en industrie waarin wij werken. Karin en Tineke werken al heel lang (het zijn dames, dus ik zeg niet hoe lang) als Searcher in de industrie, ze weten waar ze het over hebben. De kandidaat aan de andere kant van de telefoon, en soms ook aan de andere kant van de wereld merkt dit heel snel, de klik is gemaakt, de kandidaat communiceert met ons.
Als je communiceert maak je contact, de kandidaat is zelf te interesseren of kan ons verder helpen, en zo komen we aan de kandidaten. En de dames zijn van het Peter Jan Rens-type “Geef Nooit Op”, uren tellen niet, de gezochte kandidaat moet en zal er komen!  En dan zijn Anco en ik even stil, luisteren, kijken elkaar aan en schudden het hoofd over hoe ze dat doen. Dames: respect en dankjewel!

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten