Interim Management, niet bij crisis alleen

Consultant Wim de Kruijf over de mogelijkheden van Interim Management

Waar denk je aan bij de term Interim Management? Grote kans dat de gedachten direct gaan naar herstel bij crisis, zoals het doorvoeren van een reorganisatie na een periode van mismanagement. En natuurlijk, hier kan een Interim Manager een rol in spelen, maar het is een te nauwe blik op wat er mogelijk is. En dat vinden wij zonde, want juist op het gebied van ontwikkeling en groei biedt Interim Management kansen.

“Zijn hands-on aanpak zorgde ervoor dat de nieuwe productlijn efficiënt werd opgezet, waardoor aan de snel oplopende vraag kon worden voldaan.”

Zo plaatsten wij recentelijk een Interim Manager bij een klant die na een lange periode van ontwikkeling een nieuwe productlijn ging introduceren. Er werd een grote marktvraag verwacht en daardoor moest er rekening worden gehouden met een ramp-up-scenario om grote volumes aan te kunnen. Hierbij liep het bedrijf tegen supply chain-vraagstukken aan, een nasleep van de coronabeperkingen wereldwijd. De Interimmer kwam er snel achter dat er in de gehele keten optimalisatie mogelijk was. Door zijn expertise kon hij bottlenecks in de planning, materialflow, productie en logistiek identificeren en oplossen. Zijn hands-on aanpak zorgde ervoor dat de nieuwe productlijn efficiënt werd opgezet, waardoor aan de snel oplopende vraag kon worden voldaan.

Strategische afweging

Of Interim Management ook mogelijkheden biedt voor jouw organisatie is afhankelijk van verschillende factoren en vraagt om een gedegen analyse en afweging. Begin bijvoorbeeld eens bij jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke strategische vraagstukken blijven onaangeroerd of krijgen geen vaste voet aan de grond in jouw organisatie?
  • Wie draagt momenteel de verantwoordelijkheid voor deze uitdagingen? Is er voldoende kennis en capaciteit beschikbaar om deze uitdagingen aan te pakken?
  • Wat zijn de gevolgen als deze vraagstukken niet of onvoldoende worden uitgevoerd? Denk hierbij niet alleen aan interne gevolgen, maar ook aan de impact op de marktpositie.

Plan van aanpak

Het zijn simpele vragen, maar de antwoorden kunnen complex zijn. Wanneer bepaalde vragen onbeantwoord blijven of niet naar tevredenheid ingevuld kunnen worden, maak dan binnen de RvC of Directie een duidelijk plan van aanpak. Hiermee zorg je voor helder gedefinieerde doelstellingen, acties, verantwoordelijkheden en noodzakelijke evaluatiemomenten. Kijk rond en praat ook met mensen van buiten de eigen organisatie en stel vragen: “Hoe doen jullie dat?”.

“Hiermee zorg je voor helder gedefinieerde doelstellingen, acties, verantwoordelijkheden en noodzakelijke evaluatiemomenten.”

Interim juist als groei-katalysator

Wanneer het plan van aanpak duidelijk is volgt de vraag of het ook uitvoerbaar is met de huidige bezetting, zowel qua capaciteit, kennis en ervaring. Hier komt Interim Management om de hoek kijken. Interim Managers brengen vaak specialistische ervaring mee en hebben de vaardigheid om snel tot de kern van een probleem te komen. Ze zijn niet alleen bewust van de culturele nuances binnen organisaties, ze zijn ook sociaal vaardig. Hun doelgerichte aanpak stelt hen in staat om snel een situatie te analyseren, een actieplan te ontwikkelen en dit plan hands-on te implementeren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Interim Management? Lees dan onze brochure: Interim Management in de Praktijk, vol met interviews en achtergrond informatie over de mogelijkheden van Interim Management voor organisaties.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten