Innovatie, business en talent zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Nieuws
  • Herman Vincent, Interim Manager

De behoefte aan afwisseling en nieuwsgierigheid naar bedrijven en mensen achter de techniek, loopt als een rode draad door het werkende leven van Herman Vincent. Waarschijnlijk wilde hij daarom al vroeg zelfstandig professional worden. Ondanks deze ambitie startte hij na zijn studie ‘gewoon’ bij de R&D-afdeling van Océ. Wat volgde is een gevarieerde loopbaan bij hightechbedrijven zoals ASML, FEI en Vanderlande, waar innovatie bovenaan de agenda staat. Gaandeweg ontdekte hij dat bij succesvolle vernieuwing meer komt kijken dan technologie. De aansluiting van R&D bij de business en optimale inzet van talent zijn onmisbaar voor succesvolle innovaties. Met deze inzichten en praktijkervaring maakte Vincent in 2016 zijn ambitie waar: via Van de Groep & Olsthoorn startte hij als Interim Manager Engineering bij Howden Thomassen Compressors.
De studie Werktuigbouwkunde in Eindhoven ging Vincent (50) vrij gemakkelijk af. “Ik had weinig moeite met de theoretische vakken. In mijn eerste baan bij Océ ontdekte ik echter dat mijn kennis nauwelijks aansloot bij de praktijk. Ik moest duidelijk nog leren hoe een bedrijf werkt. Hoewel het wennen was, paste ik wel goed in een doelgerichte omgeving.” Na zijn Océ-periode ging Vincent aan de slag bij ASML. “Dit snelgroeiend techbedrijf had prototyping tot kunst verheven. Binnen die dynamiek moesten we goed nadenken over aspecten als testen, productie en service. Daar leerde ik om steeds een aanpak te kiezen met het einddoel voor ogen.”

Lean avant la lettre

Daarna startte hij als projectmanager bij OTB, een ontwikkelaar van productiemachines voor brillenglazen. “Ik kwam in een cowboywereld terecht, waar aanpakken centraal stond. Met een klein team werkten we keihard in een omgeving die nog het meest op een snelkookpan leek. We konden volop experimenteren, werkten met korte lijnen en kregen direct feedback.” Het contrast met FEI, een producent van elektronenmicroscopen was groot. Daar werkte R&D volgens een strikte werkwijze en stond de business centraal. “Ik werkte op het snijvlak van techniek en business, waarbij alles rondom milestones georganiseerd was. Op basis van specificaties ontwikkelden we snel een prototype, waarna tests en productie volgden. Hierbij werden al meteen eindgebruikers, manufacturing, inkoop en service betrokken om regelmatig te reviewen wat R&D ontwikkelde – eigenlijk Lean avant la lettre.”

Innovatieagenda vlot trekken

Ondertussen bleef de droom van zelfstandig professional bestaan. De functie van Program Director R&D bij een Vanderlande-divisie zorgde dit keer voor vertraging. “Daar kreeg ik de kans om de innovatieagenda vlot te trekken. Ze wilden de R&D-organisatie meer marktgeoriënteerd maken om innovaties zo snel mogelijk naar de Warehousing-markt te brengen. Zo kon Vanderlande inspringen op de klantbehoefte aan meer robotisering en automatisering, ingegeven door vraag naar meer productiviteit, flexibiliteit, wetgeving rond ergonomie en verhoging van leverbetrouwbaarheid.”

Ambities waarmaken

Toen kwam het moment om zijn ambitie als Interim Manager waar te maken. “Door omstandigheden had ik de stap nooit concreet gezet, maar ik was er klaar voor. Via Van de Groep & Olsthoorn kwam snel het eerste project in beeld. Zij waren me eerder al opgevallen vanwege de sterke industriefocus. Van de Groep & Olsthoorn is actief in veel verschillende domeinen. Bovendien hebben ze relaties in heel Nederland en daarbuiten. Mijn eigen netwerk bevindt zich vooral rond Eindhoven en ik wilde weleens in andere regio’s kijken.”

“Via Van de Groep & Olsthoorn kwam snel het eerste project in beeld. Zij waren me eerder al opgevallen vanwege de sterke industriefocus”

Motivatie en enthousiasme aanjagen

Als snel kwam een tijdelijke rol op de engineeringafdeling van Howden Thomassen Compressors voorbij. Deze afdeling functioneerde niet optimaal en had meer richting nodig. Vaak komt dit niet door de techniek of door de engineers, maar door het functioneren van de organisatie in zijn geheel, zeker als deze door een veranderingsproces gaat. Gertjan van de Groep bevestigde mijn inschatting en maakte meteen duidelijk dat het geen technisch project was. Ze zochten iemand die de verbinding kan versterken en enthousiasme kan aanjagen.” Bij de eerste kennismaking was er meteen een klik en kon Vincent aan de slag.

Eerst luisteren

In het kort was zijn opdracht het initiëren van een integrale werkwijze, invoeren van Continuous Improvement en het contact tussen engineers en de rest van het bedrijf verbeteren. “Ik ben echter begonnen met luisteren naar alle betrokkenen, van engineers tot directie. Vervolgens onderzocht ik de ambities en legde een link met de bedrijfsdoelstellingen. Om meer voeling te krijgen en de onderlinge verbinding te versterken, nam ik bijvoorbeeld deel aan de dagelijkse stand-up van inkoop, sales en productie. Dit gebeurde voorheen los van de engineers. Juist door de actiepunten van verschillende afdelingen te koppelen en te delen, wist iedereen waarom sommige dingen moesten gebeuren en nam het ongenoegen af.”

De ‘Methode Vincent’

Zijn eerste project als Interim Manager was een mooie uitdaging. “Ik kwam nieuw binnen bij Howden Thomassen, maar herkende meteen allerlei elementen uit mijn vorige functies. Het is prettig dat ik met mijn technische achtergrond goed begrijp wat er op een engineeringafdeling gebeurt en tegelijkertijd de koppeling met de business kan maken. Ik spreek beide talen. Het is misschien vroeg om van een Methode Vincent te spreken, maar ik leg in ieder geval altijd de verbinding tussen techniek, mensen en business. Daarbij is het cruciaal om talenten te mobiliseren. In elke organisatie zijn getalenteerde mensen met ambities op organisatorisch of technisch vlak. Door deze mensen te helpen, creëer ik draagvlak op de werkvloer en bij directie.”

“Ik leg altijd de verbinding tussen techniek, mensen en business”

Schaduwmanagement

Zijn methode bewees zich al snel. “Howden Thomassen was zeer tevreden en verlengde de opdracht een paar maanden zodat ze iemand voor mijn rol konden aannemen. Toen merkte ik echter dat ik minder vooruitgang boekte. Omdat het mijn eerste interim management opdracht was, vond ik dit lastig. Toen ik mijn twijfels aan Wim de Kruijf van Van de Groep & Olsthoorn voorlegde, reageerde hij adequaat. Van de Groep & Olsthoorn koppelde me aan een ervaren Interim Manager die vanuit zijn eigen praktijkervaring feedback gaf. Gelukkig gaf hij aan dat ik de juiste tools en aanpak gebruikte. Samen ontdekten we dat operationele opdrachten niet per se bij me passen en dat deze opdracht in een operationele fase was beland. Mede door dat inzicht kon ik deze opdracht in perspectief plaatsen en met een goed gevoel afronden.”
De afwisseling die Vincent van nature zoekt, heeft hij als Interim Manager gevonden. “Ik wil blijven leren en mijn eerste opdracht leverde waardevolle leerpunten op. Bij Howden Thomassen lag de nadruk op engineering. Ik merkte dat ik beter op mijn plek ben als er een duidelijke innovatiecomponent is. Daarbij ligt mijn focus niet bij R&D alleen, maar bij de gehele waardeketen. Ik wil helpen producten snel, efficiënt en doelgericht naar de markt te brengen. In die setting kan ik mijn sterke punten benutten en zijn mijn tijdelijke opdrachten waardevol voor mijn opdrachtgevers én voor mijzelf.”


Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over Interim Management via Van de Groep & Olsthoorn of neem direct contact met ons op.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten