ING Kwartaalbericht: Productiegroei industrie versnelt

Nieuws

De productie van de industrie groeit sinds medio 2014 gestaag. Dit vertaalt zich in een verwachte productiegroei in 2015 van 2% en 3% in 2016. De export is de steunpilaar van de productietoename maar ook de binnenlandse afzet draagt nu positief bij. De groei binnen de industrie is niet gelijk verdeeld. In 2015 zijn het vooral de voedingsindustrie (+2%), machinebouw (+4%) en transportmiddelenindustrie (+8%) die de groei ondersteunen. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Industrie van ING Economisch Bureau.

Kapitaalgoederenproductie draait op volle toeren

Het bredere economische herstel in Nederland en Europa zorgt voor een goed vooruitzicht voor de industrie. Diverse grotere Nederlandse bedrijven in de maakindustrie, vaak van levensbelang voor het toeleverende MKB, weten regelmatig mooie orders binnen te slepen die het positieve sentiment onderstrepen. Dit varieert van productie van machines en medische apparaten tot bussen of jachten. Een segment dat de wind niet mee heeft, is de toelevering aan de (upstream) olie-industrie  als gevolg uitgestelde en doorgestreepte investeringen vanuit de grote oliebedrijven.
ING Sectormanager Industrie Arnold Koning: ”De Nederlandse industrie wordt versterkt doordat  steeds meer in gezamenlijkheid de vermarkting van het technologisch potentieel in diverse regio’s wordt opgepakt. In navolging van Brainport volgen er steeds hechtere samenwerkingsvormen zoals het innovatiecluster Drachten, Northern Region of Smart Factories en samenwerking rond de TU’s in Delft en Enschede. Naast de grote bekende OEM’s zijn er steeds meer kleine OEM’s in Nederland die een motor kunnen zijn voor de industrie”.
Lees hier het originele bericht.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten