In deze branches trekt groei echt aan in 2014: bouw aan kop

Nieuws

Nederland krijgt dit jaar te maken met voorzichtig groeiherstel. Op sectorniveau startte het herstel bij exportgevoelige branches en de industrie. Maar nu haken ook andere bedrijfstakken aan. Dat blijkt uit nieuwe prognoses voor de groei van bedrijfssectoren, die het economisch bureau van ING eerder publiceerde. Groei betekent overigens nog geen winstgroei, stellen de economen van ING. “De winstgevendheid verbetert nog nauwelijks”. Het beste gaat het eigenlijk in de industrie, en dan met name in de machinebouw waar de productie hard stijgt met 11 procent in de eerste twee maanden van 2014.
In de energiesector gaat het daarentegen nog niet goed en zet een rem op de groei van de industrie als geheel. Met name de olieraffinage heeft het moeilijk vanwege de toegenomen buitenlandse concurrentie. Kuwait Petroleum, bekend van de tankstations van Q8, besloot mede om die reden investeringen in Rotterdam te schrappen, zo werd eerder bekend. En ook Shell gaat reorganiseren.

De detailhandel krijgt het ook in 2014 zwaar, maar er is in elk geval niet langer sprake van een volumedaling. Winkeliers zijn daarom ook, in navolging van de consument een tikkeltje optimistischer.
Maar het meest opvallende nieuws is dat de bouw volgens het economisch bureau van ING in 2014 naar verwachting met 3,5 procent gaat groeien. Het gaat vooralsnog overigens vooral om verbouwingen, nog niet om nieuwbouw, mede geholpen door het lage btw-tarief op allerlei onderhoudsactiviteiten.

 Bron: Z24.nl en ING

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten