De wil om een cultuur te begrijpen staat centraal

Revor Vos, Nederlandse Directeur met ervaring in Saudi-Arabië & Duitsland
Nieuws

Als militair was Revor Vos al op verschillende plekken in de wereld actief. Toen hij zijn carrière buiten defensie voortzette bleef zijn blik internationaal gericht. Momenteel is Revor actief in Baden-Baden in Zuid-Duitsland als Geschäftsführer (Managing Director) bij de Ebert HERA Esser Group. Hiervoor was zijn standplaats Jubail in Saudi-Arabië. Hoewel deze landen in afstand mijlenver van elkaar liggen, zijn er volgens Revor toch veel overeenkomsten. In beide gevallen is het de uitdaging om in een land met een eigen cultuur een groot en divers team aan te sturen. “Het is voor mij belangrijk dat alle randvoorwaarden perfect geregeld zijn. Dat heb ik nodig om zoveel mogelijk energie in het leiden van de organisatie te stoppen.”

Revor was al vroeg gefascineerd door andere landen en culturen. “Toen ik gepolst werd voor de functie van General Manager van Anabeeb in Saudi-Arabië (technisch onderhoudsbedrijf van installaties in de olie- en gassector), was ik meteen geïnteresseerd.  Saudi-Arabië is een lastig land wat betreft cultuur, klimaat en veiligheid. Bovendien is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten, veel minder “verwesterd” met een dominante islamitische cultuur. Dat klinkt voor veel mensen niet aantrekkelijk, maar ik zoek graag mijn eigen weg in een cultuur met andere sociale verhoudingen. Daarom koos ik niet voor het traditionele expat-leven. Ik vond het belangrijk om zoveel mogelijk te integreren met de Saoedische familie voor wie ik werkte en me zo aan te passen aan mijn werk- en woonomgeving.”

Een positieve dynamiek

Als General Manager gaf Revor op piekmomenten leiding aan een bedrijf met meer dan 6.000 mensen uit alle hoeken van de wereld, maar vooral uit Azië. “Als leidinggevende is het de uitdaging om zo’n machine met verschillende nationaliteiten en culturen draaiende te houden. Dat dient te gebeuren onder werkomstandigheden die compleet anders zijn dan in Nederland. Bij ons zijn de sociale verschillen niet zo groot. Het verschil tussen een monteur en een directeur is in Nederland overzichtelijk. In Saudi-Arabië ligt dat anders. Medewerkers wonen allen intern in zogenaamde compounds. Het is absoluut niet gebruikelijk dat een directeur zich laat zien in de compounds van de medewerkers waar ze 11 maanden aan een stuk wonen, vaak op kamers met minimaal 8 bedden. Toch ging ik er bewust heen. Ik wil namelijk iedereen binnen de organisatie aandacht geven. En achteraf heb ik daar mijn mooiste herinneringen aan.”

“Om goed te presteren is het ook belangrijk dat mensen kunnen ontspannen. Daarom heb ik ook gezorgd dat er eenvoudige sportfaciliteiten kwamen”

Toen hij regelmatig in de compounds kwam, probeerde Revor samen met de medewerkers de faciliteiten en hygiëne te verbeteren. “Om goed te presteren is het ook belangrijk dat mensen kunnen ontspannen. Daarom heb ik ook gezorgd dat er eenvoudige sportfaciliteiten kwamen. We hebben sportdagen georganiseerd en werknemerscomités aangesteld die bijvoorbeeld keken naar de kwaliteit van het eten. Door mijn betrokkenheid droeg ik bij aan een positieve dynamiek en ontstond er commitment binnen het team. Verder zorgde het ook voor waardevolle contacten met mensen die ik nu nog regelmatig spreek.”

De cultuur aanvoelen

In het verleden kwam het hoger management van bedrijven zoals Anabeeb bijna per definitie uit het Westen. “Het Nederlandse familiebedrijf Mourik heeft een deelneming in het bedrijf. In het begin werden sleutelposities binnen het management vooral door Nederlanders en andere westerlingen ingevuld. Op die manier probeerden aandeelhouders grip op de organisatie en projecten te houden. In het algemeen kun je zeggen dat Nederlanders vaak de kennis, kunde en ervaring combineren met voldoende discipline en structuur. In mijn ogen is het echter wel zaak om de balans te bewaken en de geldende cultuur aan te voelen. Daarom hebben we het managementteam bewust diverser gemaakt door bijvoorbeeld ook Arabieren en Indiërs meer verantwoordelijkheden te geven. Hetgeen ook noodzakelijk was als je kijkt naar de veranderingen die plaatsvinden in Saoedi-Arabië. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die mogen gaan autorijden, maar dat is slechts het topje van de ijsberg van alle veranderingen die op dit moment plaats vinden in Saoedi-Arabië.”

“In het algemeen kun je zeggen dat Nederlanders vaak de kennis, kunde en ervaring combineren met voldoende discipline en structuur”

Sociale betrokkenheid

Om specifieke managementposities binnen Anabeeb in te vullen, werkte Revor regelmatig samen met Van de Groep & Olsthoorn. “Van de Groep & Olsthoorn heeft een duidelijke focus en een goed trackrecord. Zij begrijpen hoe belangrijk het is om naast de inhoudelijke kwalificaties ook aandacht te geven aan het land en de cultuur. Het Midden-Oosten lijkt in aanvang heel aantrekkelijk. De hoge salarissen zijn een belangrijke trigger. Het is echter goed om te beseffen waar je terecht komt. Die bijzondere omstandigheden moeten een integraal onderdeel van het selectieproces zijn, zowel voor de kandidaat als voor de achterban. Het is cruciaal om in te schatten of iemand de cultuur wil begrijpen en beseft wat de impact daarvan op je functioneren en leven is. Naast technische kennis en managementervaring vereist dat sociale betrokkenheid. Voor succesvol functioneren in het buitenland staat de wil om een cultuur te begrijpen centraal.”

Draagvlak opbouwen

Het eerste jaar bij Anabeeb verliep goed onder leiding van Revor. In het tweede jaar zakte de markt echter in en werd het noodzakelijk om de organisatie aan te passen. “Dat betekent snijden in de kosten en mensen ontslaan. Dat is nooit prettig. In dit proces was het heel nuttig dat ik draagvlak binnen de organisatie had opgebouwd. Zeker in het Midden-Oosten waar klanten zich niet alleen gedragen als prinsen, maar het vaak ook zijn, loopt de druk soms op. Dan moet je continu jezelf aanpassen en op de toppen van je kunnen presteren. Dat geldt voor het bedrijf en voor de leidinggevenden. Ik gedij wel in zo’n situatie. Het is op een bepaalde manier zelfs verslavend. Het klinkt misschien gek, maar ik mis dat nu nog steeds.”

Een vergelijkbare setting

Revor had een fantastische en intensieve tijd in Saudi-Arabië, die helaas, naar zijn mening, door externe invloeden eindigde. Met nieuwe wetgeving geeft de Saudische regering de voorkeur aan lokaal management. Als Saudisch bedrijf moet Anabeeb zich hier ook aanpassen. Gelukkig kon Revor direct overstappen naar een nieuwe uitdaging in Duitsland. “Ondanks de afstand is de setting nu grotendeels hetzelfde. De Ebert HERA Esser Group is ook een familiebedrijf en actief in dezelfde markt als Anabeeb, alleen dan voornamelijk in de Duitssprekende wereld en een klein beetje in de Benelux. Het team dat ik leid kent veel verschillende nationaliteiten. Bovendien is een Nederlandse manager bij een Duits familiebedrijf eerder uitzondering dan regel. Dus de omgeving is in ieder geval weer uitdagend.”

De klus klaren

Hoewel de situatie per land, bedrijf en persoon verschilt, zijn Nederlanders volgens Revor nog steeds zeer geschikt voor managementfuncties bij internationale bedrijven of projecten. “Dat heeft volgens mij met onze cultuur te maken. Voorheen waren we koopman en dominee. Maar de dominee verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Het belerende is verdwenen. De focus ligt bij het klaren van een klus en de bereidheid om daar ook verantwoordelijkheid voor te nemen en de noodzakelijke besluiten te willen nemen. Daar hoort bij dat je de sociale of culturele situatie moet accepteren en zo nodig benutten. Tegelijkertijd kun je natuurlijk wel je eigen aandachtpunten kiezen om veranderingen in gang te zetten.”

Op avontuur

Revor verwacht dat Nederlanders interessante managers voor internationale organisaties blijven. “Ik zie om me heen wel dat de traditionele invulling van de expat-rol verdwijnt. Steeds meer millennials kiezen er niet meer voor om afgeschermd in een compound te gaan wonen. Ze willen als local in het buitenland werken, wonen en de cultuur opsnuiven. Ze pakken hun koffers en gaan op avontuur. Zo deed ik het ook. Wat dat betreft is er weinig veranderd.”


Van de Groep & Olsthoorn viert dit jaar dat we al tien jaar onze klanten bedienen met het invullen van hun internationale management- en directieposities. In het kader van dit jubileum spraken we met een aantal van onze relaties over de rol van Nederlandse managers en directeuren in internationale posities.
Eerder spraken we Joep Athmer aan de vooravond van zijn pensioen over de veranderende rol van Nederlanders in internationale managementposities en hoe Van Oord hiermee omgaat.
Lees het hele interview >
Wilt u meer informatie over wat Van de Groep & Olsthoorn u kan betekenen voor uw organisatie of uw carriere? Dan nodigen wij u uit contact op te nemen met Bert-Jan de Visser.

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten