De cruciale rol van de Interim Manager: “3 ontwikkelingen in de Techniek & Industrie”

De belangrijkste redenen om een Interim Manager in te huren

Veranderlijke markten, snel evoluerende technologieën en aanhoudende economische onzekerheden; als Directeur in de wereld van Techniek & Industrie is er aan uitdagingen op dit moment geen gebrek. Aanpassen, flexibel zijn en strategische keuzes maken, dat is waar voor velen de focus ligt. Bij deze uitdagingen wordt steeds vaker hulp gezocht in de vorm van Interim Managers die, dankzij hun zeer uitgebreide kennis en ervaring, bij uitstek goed gedijen in deze snel veranderende omstandigheden. Maar, nu horen wij je denken, waarvoor worden deze interimmers dan precies ingezet? Kortom, welke ontwikkelingen zijn er gaande in die markt? Daar hebben we naar gekeken en de drie belangrijkste in kaart gebracht.

“Dankzij de snelle en praktische analyse van een Interim Manager kan het profiel van de toekomstige Manager of Directeur nog scherper worden neergezet.”

Operationeel blijven in een krappe arbeidsmarkt

De eerste, en voor veel organisaties de belangrijkste uitdaging, is de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Talentvolle Managers en Directeuren hebben de banen voor het uitkiezen en organisaties worden daardoor regelmatig geconfronteerd (en verrast) met het vertrek van belangrijke spelers in hun organisatie. De werving van een vaste opvolger is vervolgens een behoorlijke uitdaging. Om de vacature toch snel in te vullen wordt er steeds vaker gekozen voor een Interim Manager. Een Interim Manager is in staat om de dagelijkse business vlekkeloos door te laten lopen, en daarnaast alvast de weg te plaveien voor een opvolger voor de lange termijn. Dankzij de snelle en praktische analyse van een Interim Manager kan het profiel van de toekomstige Manager of Directeur nog scherper worden neergezet. Zo kan er echt uitgekeken worden naar iemand die de organisatie nu én in de toekomst nog verder brengt.

“Hoe behouden we een gezonde balans tussen kosten en baten als er moeilijk kan worden gepland op lange termijn?”

Productiviteit en kostenbeheersing

Er is een continue vraag naar Interim Managers die kunnen helpen bij het oplossen van de productiviteitspuzzel. Een tekort aan grondstoffen, werknemers en hoge prijzen voor grondstoffen en energie. Dit stelt bedrijven voor nieuwe uitdagingen als het opschroeven van de productie op momenten dat de prijzen laag zijn. Of het gebrek aan flexibiliteit in de supply chain, waar halen we producten vandaan? Kunnen we extra voorraden aanleggen etc.

Daarbij komt de vraag voor kostenbeheersing om de hoek kijken. Hoe behouden we een gezonde balans tussen kosten en baten als er moeilijk kan worden gepland op lange termijn? Welke invloed hebben de economische en geopolitieke onzekerheid en hoe gaan we hier als organisatie mee om? De trade-off tussen kostenbeheersing en investeren om concurrerend te blijven is een delicate balans, die zeker op dit moment continu tegen het licht moet worden gehouden.

Onze klanten realiseren zich in toenemende mate dat Interim Managers bij uitstek geschikt zijn om deze complexe puzzel aan te pakken. Door hun uitgebreide ervaring brengen zij de situatie binnen de organisatie en markt razendsnel in kaart en nemen stappen gericht op direct resultaat op de korte termijn. Én leggen de basis voor een gedegen strategie en aanpak voor de middellange termijn.

“Organisaties moeten in deze tijden flexibeler zijn dan ooit tevoren. In korte tijd moet kunnen worden geschakeld. Dit vraagt veel expertise en vooral ook ervaring van Managers.”

Behoefte aan flexibiliteit

Plannen op de lange termijn lijkt in de huidige markt haast onmogelijk geworden. Nieuwe technologieën volgen elkaar snel op, wensen, eisen en wetgeving veranderen ingrijpend en de supply chain wordt keer op keer op zijn kop gezet. Organisaties moeten in deze tijden flexibeler zijn dan ooit tevoren. In korte tijd moet kunnen worden geschakeld. Dit vraagt veel expertise en vooral ook ervaring van Managers. Ook van het vermogen om eigenaren en het MT te overtuigen van het belang van een specifieke investering of strategiewijziging. Het kunnen maken van praktische, maar goed doordachte business cases is in dat geval onontbeerlijk. Juist ook op dit gebied speelt de Interim Manager een belangrijke rol in bedrijven. De kennis en ervaring is aanwezig en doordat de Interim Manager een relatieve buitenstaander is zonder verleden in de organisatie, is het in veel gevallen gemakkelijker om moeilijke beslissingen te nemen en plannen erdoor te krijgen. Hij is immers specifiek voor deze taak ingehuurd.

Kortom, het inhuren van een Interim Manager biedt organisaties flexibiliteit, specifieke expertise en de mogelijkheid om snel en effectief om te gaan met veranderingen en uitdagingen.

Heb je behoefte om eens te sparren of heb je een concrete vraag, neem dan contact met ons op via 0346-87 00 20 of info@vandegroep.nl.

 

Dit bericht delen:

 

Laatste

Inzichten