Het grote punt is, dat wij uiteraard heel goed in staat zijn om een profiel op te stellen en harde eisen aan een cv te formuleren. Het vervelende is echter, dat er geen bachelor- of masteropleiding voor Consultant Executive Search bestaat. Iedereen heeft een andere achtergrond, en daarmee geldt ook dat bijna elke achtergrond mogelijk is. Psychologie past goed op basis van technieken en kennis van drijfveren. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat de psycholoog een goede interviewer is. Commercie past goed op basis van klantcontact; niet iedere goede verkoper wil de vele details van het proces zelf doen. Om gesprekspartner op niveau te zijn is het goed als de Consultant zelf ervaring op directieniveau heeft; maar om dat nou een “conditio sine qua non” te noemen gaat absoluut te ver. Wij werken voor industrie & techniek. Moet je dus ingenieur zijn? Onze Wim de Kruijf is socioloog, en hét voorbeeld dat het niet hoeft! Hotello’s blijken verrassend vaak heel goed te passen; niet omdat wij behoefte hebben aan een interne butler, maar gewoon omdat dat een hele goede bedrijfskunde-opleiding is, waar je echt geleerd wordt om aan te pakken en creatief te zijn.
“Iedereen heeft een andere achtergrond, en daarmee geldt ook dat bijna elke achtergrond mogelijk is.”
Ons vak is een combinatie van een heleboel dingen die van belang zijn. Maar het start met de interesse in de mens, denk ik. Als je in staat bent om écht de diepste drijfveren van zowel kandidaat als klant te begrijpen, kom je het verst. Vooral als deze drijfveren dan ook nog stroken met je eigen drijfveren. Ik heb bijvoorbeeld in het verleden geweigerd opdrachten te doen voor de tabaksindustrie; dat is onverenigbaar met mijn eigen mening over roken.
OK, en dan heb je toch uiteindelijk een fraai profiel in elkaar kunnen sleutelen, en dan komt de selectie. En dan komt het volgende probleem: wij zijn een hecht en plezierig team, en de nieuwe persoon moet wel bij ons passen. Een beetje wringen mag best: we staan hier allemaal open voor nieuwe inzichten en leren graag. Maar iemand die qua persoon compleet niet bij ons past kunnen wij niet aannemen: in een team van 13 mensen kun je je niet verschuilen! En zoals het altijd is: soft skills kun je niet meten of in uit een cv halen, die moet je ervaren.
“Een beetje wringen mag best: we staan hier allemaal open voor nieuwe inzichten en leren graag.”
Na 11 jaar is Anco de Graaf bij ons weggegaan, hij is een nieuwe uitdaging aangegaan. Het was met (wederzijds) pijn in het hart, maar het is ook wel begrijpelijk dat mensen eens iets heel anders gaan doen. De wereld is groter dan ons kantoor alleen. En voor ons als team is het ook wel goed als er weer eens vers bloed in komt: er zijn vele wegen die naar Rome leiden en we kunnen van iedereen leren. Misschien is het wel iets voor jou…
Ik ben benieuwd wat ik over een jaar mag bloggen over onze nieuwe collega(‘s)!
Bauke Wolters