Frank van Ooijen is sinds 2015 Interim Manager. Hij zette deze stap nadat hij jaren in het buitenland gewerkt had, onder andere voor AkzoNobel. “Ik heb op veel verschillende plekken gewerkt en onder andere chemische fabrieken opgezet en geoptimaliseerd. Mijn vrouw en ik zijn avontuurlijk ingesteld. We vinden het interessant om andere landen en culturen te ontdekken. En als het ergens niet bevalt, kunnen we altijd weer terug naar ons huis in Nederland om ons voor te bereiden op een nieuwe stap.”
“Ze hadden zich duidelijk in mijn achtergrond verdiept en waren goed in staat de link met de wens van de opdrachtgever te leggen.”
Plezierig en professioneel
De opdracht bij CleanDye Vietnam kwam op zijn pad via Van de Groep & Olsthoorn. “Als Interim Manager werk ik samen met verschillende bureaus. Ik had nog niet gewerkt met Van de Groep & Olsthoorn. Maar het project waarvoor ze me benaderden, vond ik vrijwel meteen boeiend. De kennismaking was plezierig en professioneel. Ze hadden zich duidelijk in mijn achtergrond verdiept en waren goed in staat de link met de wens van de opdrachtgever te leggen.” Na de voordracht ging het razendsnel. Een gesprek met de Nederlandse oprichters van CleanDye was voldoende om deze uitdaging op te pakken.
“Het was nu vooral zaak de productie verder te stroomlijnen en organisatie goed neer te zetten.”
Interessante technologie
De opdracht was helder geeft Van Ooijen aan. “Er was een nieuwe fabriek gebouwd om polyester-textiel te verven met CO2 in plaats van met water. Deze techniek is ontwikkeld in Nederland en is vele malen duurzamer dan de traditionele aanpak met chemicaliën die veel water verbruikt. Toen ik hier uitleg over kreeg, vond ik het meteen een interessante technologie, waar ik graag mee aan de slag wilde.” De CleanDye-fabriek in Vietnam was klaar voor productie. Het was nu vooral zaak de productie verder te stroomlijnen en organisatie goed neer te zetten.
Sterrenrestaurant
Van Ooijen was bereid meteen af te reizen naar Vietnam, maar corona gooide roet in het eten. Vietnam was dicht en er was geen visum te krijgen. Na maanden vertraging vertrok hij uiteindelijk in september 2020 en kon hij na twee weken quarantaine op 1 oktober concreet aan de slag. “Ik trof een fabriek aan met alle machines. Er waren ook al testen gedaan, maar de processtappen waren nog niet uitgekristalliseerd en waren nog niet goed afgestemd. Je kunt het vergelijken met een sterrenrestaurant. Als je alleen nog de recepten hebt, kun je niet meteen een sterrenmaaltijd presenteren. Daar lag mijn uitdaging.”
“Het was mijn taak om de mensen te stimuleren goed te communiceren en af te stemmen om het proces van order tot eindproduct verder te stroomlijnen.”
Grip verstevigen
Het viel hem op dat de verschillende processtappen nog als losse onderdelen benaderd werden. “De teams hadden vooral focus op hun eigen activiteiten en de onderlinge samenwerking was beperkt. Het was mijn taak om de mensen te stimuleren goed te communiceren en af te stemmen om het proces van order tot eindproduct verder te stroomlijnen.” Aan de andere kant was het belangrijk om het proces beter te beheersen. “De technologie die CleanDye gebruikt is relatief nieuw en dat geldt ook voor de machines. We moesten leren om de machines goed in te stellen. Door de grip op de processtappen te verstevigen, konden we kleurverschillen in het eindproduct voorkomen.”
Steile leercurve
Om de procesbeheersing te verbeteren, nam Van Ooijen een specialist voor de voor- en nabewerking in dienst. “De polyester-stoffen die we binnenkregen zijn altijd behandeld en dat kan het verfproces beïnvloeden. Daarom wassen we textiel voor we gaan verven. Na het verven willen sommige klanten ook dat we de stof nabehandelen. Bijvoorbeeld om textiel waterdicht te maken. Ook die stap kan invloed hebben op de kwaliteit van de kleur.” Naast het technische deel, moest ook de commerciële kant goed worden opgezet. Van het binnenhalen van orders tot het klantcontact. Op al die vlakken was de leercurve bij CleanDye steil.
‘First time right’
Helaas was COVID ook in dit leerproces spelbreker. Van Ooijen, legt uit: “Het virus legde Vietnam letterlijk lam. De regering verbood verkeer van mensen en goederen, waardoor een deel van onze medewerkers tijdelijk op het fabrieksterrein moest kamperen. Dit duurde in totaal zo’n drie maanden. In die periode werd de productie noodgedwongen teruggeschroefd.” Toen het land in oktober 2021 weer open ging, nam ook het werk gelukkig gestaag toe. “Op dat moment werd ook duidelijk dat we veel meer grip de productie hadden. Het percentage ‘First time right’ was veel beter. Alle inspanningen op technisch vlak en met het opzetten van een coherent team werkten in de praktijk.”
“We hebben laten zien dat de technologie werkt. Ook commercieel is het haalbaar, hoewel verder opschalen wel nodig is om de winstgevendheid te verbeteren. Er staat nu een mooie fabriek, waarbinnen de werkomstandigheden aantoonbaar goed zijn.”
Plezierige stad
Eind 2021 kwam ook de vrouw van Van Ooijen over uit Nederland. “In totaal hebben we acht maanden samen in Ho Chi Min City gewoond. Het is een plezierige stad. Verder hebben we de Vietnamese cultuur als heel prettig ervaren. In die cultuur is het een voordeel om wat ouder te zijn. Er is veel respect voor ouderen. Tegelijkertijd is het wel zaak om de afstand met medewerkers niet te groot te laten worden en ze goed te betrekken. Daarom heb ik ook Vietnamezen opgenomen in het managementteam.”
Goede werkomstandigheden
Na twee jaar was het tijd om de zaken over te dragen aan een permanente CEO.
De oorspronkelijk opdracht was of textiel verven met CO2 technisch en commercieel haalbaar was, én onder goede arbeidsomstandigheden. “Mijn conclusie is helder. We hebben laten zien dat de technologie werkt. Ook commercieel is het haalbaar, hoewel verder opschalen wel nodig is om de winstgevendheid te verbeteren. Er staat nu een mooie fabriek, waarbinnen de werkomstandigheden aantoonbaar goed zijn. Dit wordt onderstreept door audits van externe partijen en klanten.”
“Ik ben trots dat ik met dit avontuur heb bijgedragen aan de ontwikkeling van de kennis die nodig is om deze transitie te stimuleren.”
Onder de indruk
Van Ooijen zegt tot slot: “Ik was al vanaf het begin onder de indruk van de technologie die CleanDye Vietnam gebruikt. En dat gevoel is alleen maar sterker geworden. Traditionele textielproductie is zeer vervuilend en daar kunnen en moeten we wat mee. CleanDye Vietnam is op dat gebied een echte gamechanger. Diverse Life Cycle Assessments hebben aangetoond dat textiel verven met CO2 30 procent duurzamer is. Er is minder water nodig en ook de CO2-emissie is beduidend lager. Ik ben trots dat ik met dit avontuur heb bijgedragen aan de ontwikkeling van de kennis die nodig is om deze transitie te stimuleren.”